Annonce
Ringkøbing

Frisk luft og ilt til hjernen: I Lem er ingen elever klistret til skærmen i pausen

Blandt drengene i overbygningen er basketball og fodbold blandt de populære aktiviteter. For at motivere dem til at spille har skolen købt nye bolde. Foto: Jørgen Kirk.
De ældste årgange på Lem Stationsskole har siden 1. maj skullet være ude i spisefrikvarteret. Til gengæld har de selv været med til at bestemme, hvad der skulle købes af aktiviteter.

Lem: Eleverne spiser deres madpakke, mens de bliver siddende på deres plads. Uden at lette sig griber de fat i mobilen i tasken. Herefter bruger de frikvarteret med næsen næsten suget fast til skærmen.

Sådan kunne man godt frygte, at de mange teenagere i folkeskolen bruget spisefrikvarteret. Men sådan ser det ikke ud på Lem Stationsskole. Indtil sommerferien har eleverne i overbygningen lavet en aftale med lærerne om, at de skal være ude i 12-frikvarteret.

- Når de kommer ind efter at have været ude, så er de glade og smilende. De får frisk luft og ilt til hjernen. De får rørt sig lidt. Eleverne i overbygningen rører sig ikke lige så meget som eleverne i indskolingen og mellemtrinnet, siger Pernille Jakobsen, der er lærer på Lem Stationsskole.

Annonce
Oliver Christensen og Kasper Illum kan godt lide at være udenfor, så længe vejret er godt. - Uden nye bolde ville det nok være lidt kedeligt, siger de. Foto: Jørgen Kirk.

"Det er fint nok"

På skolen i Lem starter frikvarteret klokken 11.35, men det er kun det sidste kvarter til 12.15, hvor eleverne skal være ude. Men det går hurtigt med at spise madpakken, så der er næsten et helt kvarter til middag, da de første drenge med en basketball i hånden stormer ud af døren.

- Det er fint nok, at vi skal være ude, når vi har fået nye bolde. Ellers ville det være kedeligt, siger Oliver Christensen, der går i 8. klasse.

- Vi spiller mest fodbold og basketball. Både 7. og 8. klasse. Vi kender hinanden, siger Kasper Illum, der går i 7. klasse.

- Hvis vejret er godt, så er det ikke noget problem at være ude, siger Oliver.

- Der er nok nogen, der ikke synes, det er så sjovt, siger Kasper.

Allerede forskel

Idéen til at tvinge eleverne ud opstod hos lærer Pernille Jakobsen, da hun var gårdvagt med en kollega. De stod og snakkede om løst og fast.

- Vi snakkede blandt andet om, at der var flere elever ude før i tiden. Vi har bolde, men hvis man ikke er boldspiller, hvad kan man så lave udenfor? Så vi valgte at fastsætte en ramme, der er, at man skal være ude. Så kunne eleverne være med til at udfylde den, siger hun.

- Vi spurgte dem: hvad vil I gerne? Vi ville vide, hvad der kunne motivere dem til at komme ud. Så nu har vi købt kroket, kongespil, tæpper og nye bolde. Det skal være ting, der er nemme og hurtige at stille op. Og så skal der kunne være flere med. På den måde har eleverne fået ejerskab, og vi er åbne for nye forslag, siger hun.

”Forsøget” startede 1. maj, og indtil videre løber det til sommerferien. Herefter skal det evalueres, så man kan overveje, om det skal indføres permanent.

- Selvom der kun er gået en uge, er eleverne helt klart blevet gladere. Jeg synes, der er en forskel, og jeg håber, vi kan fortsætte til efteråret. Men der er selvfølgelig ikke så mange i udskolingen, der har regntøj og gummistøvler med, så når det regner, får de lov til at være indenfor, siger Pernille Jakobsen.

Til dem, der ikke synes, fysisk aktivitet er det sjoveste i frikvarteret, er det indkøbt tæpper. - Så kan man alligevel komme ud og hygge sig, siger lærerne. Foto: Jørgen Kirk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Opdateret: Savnet mand fra Ringkøbing er fundet død

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vi har alle et ansvar for at holde unge fra narko

Det kunne være meget værre … Sådan lyder det samstemmende budskab fra politiet og de øvrige medvirkende i SSP-samarbejdet, skolerne og de sociale myndigheder, når talen falder på narkomisbrug blandt unge i Ringkøbing-Skjern Kommune. "Vi oplever faktisk ikke, at flere unge bruger narko end tidligere, og forældrene har generelt ikke grund til at blive bekymret", siger viceungdomsskoleleder og SSP-formand Allan Østergaard til Dagbladet i dagens avis. "Vi har ikke en opfattelse af, at det flyder med narko", fortæller politikommissær Bjørn Nørgaard Bo, leder af lokalpolitiet i Ringkøbing. Det er selvfølgelig gode nyheder. At vi bor i en landlig kommune fjernt fra de store byer er nemlig ikke nogen garanti for, at stenbroens dårlige misbrugsvaner ikke også spreder sig hertil; der er desværre rigeligt med eksempler på, at små og "afsides" samfund hærges af en narkoepidemi. At det ikke kommer dertil hos os, kræver, at vi konstant er oppe på stikkerne. Og med "vi" menes os alle - især vi voksne; også os, der ikke har børn og unge i den mest sårbare alder. Vi har alle sammen et ansvar for at holde øje med, at vore unge trives. Det kræver, at vi kender hinanden, og har tillid til hinanden. Derfor er det prisværdigt, at SSP-samarbejdet arbejder målrettet i den retning. Ifølge Allan Østergaard er samarbejdet med forældrene i Ringkøbing-Skjern Kommune velfungerende. Der er et godt fremmøde og en god stemning, når forældrene bliver inviteret. "Noget af det, som SSP lægger vægt på, er netop et godt forældresamarbejde. Forældrene skal klædes på, så de står stærkere, hvis og når problemerne melder sig," siger han. Når de gør det - og det kan ikke undgås, at det sker ind imellem - skal ikke bare politiet, skolerne og de sociale myndigheder være klar til at gribe ind; det skal alle vi andre også. Ser vi en flok unge, der stimler sammen i det offentlige rum, skal vi ikke holde os tilbage fra som borger at gå hen til dem og snakke med dem om, hvad der foregår. På den måde viser man som voksen, at man respekterer de unge, interesserer sig for dem, og bekymrer sig om dem.

Ringkøbing For abonnenter

Fra stoffer og hjemløshed til bolig og firma: Nu bliver vi høje på livet

Annonce