Videbæk

Frisk luft og fri leg: Her kan børnene brænde krudt af helt gratis

Liva og Sarah render til og fra tarzanbanen og deres mødre, mens de leger fangeleg. Foto: Mads Dalegaard.
På en solfyldt dag havde flere familier fundet vejen til Momhøje Naturcenter. Svævebanen er særligt populær, og forældrene er glade for, at der findes et sted, hvor ungerne kan brænde krudt af uden det koster noget.

Fjelstervang: Lige før man når kommunegrænsen, kommer en grusvej til syne mellem majsmarkerne. Det er lidt gemt af vejen, men inde bag træerne ligger Momhøje Naturcenter. Her er der mountainbike- og ridestier. En handicapegnet sti og shelterpladser. Men i dag er naturlegepladsen det mest befolkede sted. Allerede ude på parkeringspladsen er luften fuld af børnestemmer, der både griner og hviner.

Særligt svævebanen er populær. I hvert fald erklærer en hel flok børn, at de ikke har tænkt sig at følge med deres bedstemødre derfra igen.

- Vi skal altså videre nu.

- Men vi vil ikke med!

- Nå, jamen så må I jo blive her.

Momhøje Naturcenter

  • Adresse: Kibækvej 19, 6933 Kibæk
  • Åbningstider: Bålladen er åbent klokken 8-22, men alt andet er tilgængeligt hele døgnet
  • Priser: Det eneste, der koster noget, er, hvis man vil leje mødelokale og sovesal
  • Attraktioner: Diverse stier, disc golf, kommunens højeste punkt, naturlegeplads og meget andet

Ænder er kedelige

Det preller fuldstændigt af på de fem børn. De har ikke det mindste imod at blive efterladt, hvis det betyder, at de kan få en tur mere på svævebanen.

- Vi har lavet en hel masse. Men det sjoveste var svævebanen. Det går rigtig stærkt, siger Nala.

- Ja, banen var bare kedelig og nem. Men svævebanen var man ved at flyve af, siger Marley.

De to bedster prøver stadig at lokke børnebørnene med tilbage til bilerne.

- Jamen, vi skal jo ikke hjem. Vi skal videre til Holstebro. Der er også en legeplads, og vi kan fodre ænder, forsøger den ene.

- Det er seriøst kedeligt at fodre ænder, lyder det kort fra Arthur.

Man får guldkorn

Efter en snak frem og tilbage lykkedes det alligevel for de to bedstemødre at få de fem børn med videre.

- Vi har haft en rigtig hyggelig formiddag her. Man får lov til at være sammen med sine børnebørn, og de guldkorn, som de kommer med her, dem havde vi ikke fået, hvis vi havde siddet i en forlystelse, siger de to kvinder, da endelig får børnene overtalt til at komme med.

Svævebanen når dog ikke at være tom mange sekunder. Den bliver med det samme overtaget af en ny flok legende unger.

Noam, Nala, Vitus, Marley og Arthur er ikke helt tilfredse med, at deres bedstemødre vil videre. De fem vil hellere blive på svævebanen. Foto: Mads Dalegaard.

Italien eller Momhøje

Nede ved gyngerne har en lille familie fra Lemvig slået sig ned. 4-årige Vigga og 7-årige Karla bliver svinget rundt af deres far. Imens sidder mor Betina og holder øje med fire uger gamle Frede, der ligger halvvågen i sin barnevogn.

- Vi skulle til kiropraktor med ham her i Herning, så for, at der skulle være noget for de to store, og for at gøre en tur ud af det, googlede vi, hvad der var tæt på. Og så valgte vi at tage madpakker med herhen. Vi skal bare lige være her et par timer, så de kan brænde krudt af og få noget frisk luft. På den alder er de ligeglade med, om vi er her eller i Italien, siger Betina Lodahl og fortsætter:

- Vi kommer jo ikke så langt med sådan en bette en. Vi har også bare sat en campingvogn op i haven derhjemme. Så holder vi ferie på den måde, fortæller hun.

Svævebanen står ikke stille et øjeblik, for hver gang en flytter sig, står en anden klar til at tage en tur. Foto: Mads Dalegaard.

Rart det ikke koster

Omkring bænkene, bordene og bålstedet på naturlegepladsen snor en tarzanbane sig. Der er net, man kan kravle i. Der er pæle, man kan balancere på. Der er en rutsjebane, som Alba, Liva og Sarah er på vej ned ad i fuld fart.

- Nu skal vi lege fangeleg!, råber Alba og løber rundt om bordet, som hendes mor, Louise Kusk, står ved.

- Det er et lækkert sted her. Det er rart, at man altid kan se sine børn. Vi har været et sted, som var stort, hvor det var rigtigt svært. Der kom en af dem tilbage med våde bukser op til lårene, fordi hun var væltet i en sø. Men her kan de bare få lov til at lege fangeleg, og de nyder det, siger Louise Kusk.

- Men de er nogle vildbasser, og det har de altid været, så de har brug for at brænde krudt af i ferien. Så heldigvis er været godt i dag, siger hun, der sammen med sin veninde Rebecca Sørensen har taget børn, madpakker og snobrødsdej i skoven i dag.

- Det er rart at have en god mulighed som den her, hvor det ikke koster penge. Når man er single og har en hel børnehave, så er Legoland ikke et sted, man bare lige kommer, siger Rebecca Sørensen.

Vigga og Karla er vild med gyngerne. - Det er sjovt, når vi gynger højt, siger 7-årige Karle. Foto: Mads Dalegaard.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce