Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fremtidsforsker: Sommerhuset opfylder vores lyst til det nære familieliv

Marianne Levinsen fremtidsforsker
Intet tyder på, at danskernes lyst til at købe sommerhus vil aftage foreløbig, mener fremtidsforsker Marianne Levinsen. Jo længere coronaen trækker ud, desto større bliver lysten til at købe sommerhus.

Ringkøbing-Skjern: 2020 blev the perfect storm for det danske sommerhusmarked. Markedet var i forvejen på vej op takket være danskernes bundsolide privatøkonomi, som er blevet polstret siden finanskrisen. Så kom coronaen og tvang os til at droppe udlandsrejserne og blive hjemme. Vi rykkede tættere sammen om familien, det nære. Og så er renten jo lav.

Sådan tolker forskningschef Marianne Levinsen fra Fremtidsforsk, Center for Fremtidsforskning, det amokløb af købere, der ramte sommerhusmarkedet i 2020.

Annonce

Det nære familieliv

- Det handler om sommerhusets funktion. Man tager væk fra besværet i bymidterne og hygger sig i naturen. Væk fra al støj og larm, som vi var trætte af allerede inden coronaen. Samtidig er sommerhuset en familieting. Det nære familieliv har fået større betydning, jo mere vi bor spredt fra hinanden og farter rundt i verden – hvad vi så ikke gør i øjeblikket. Men jo større mobilitet, desto mere vil vi gerne have et sted at samles, siger Marianne Levinsen.


Jo længere coronaen trækker ud, desto mere får folk lyst til at købe sommerhus.

Marianne Levinsen, fremtidsforsker


- Sommerhuse købes både af de unge veluddannede i byerne og af seniorsegmentet, der har set verden og nu vil være mere forankret. Seniorsegmentet har penge til at investere og bytte parcelhuset ud med en mindre bolig og et sommerhus i naturen for at få ro, nærvær og samle familien. Væk fra byen, væk fra coronaen, siger hun.

Annonce

Stedet tæller

Følelser spiller i høj grad ind, når der skal vælges sommerhus.

- Mange har en forbindelse til et givent sommerhusområde. De er måske vokset op der og har erindringer om familiesommerhuset. Det er sjældent, at folk i Aarhus køber sommerhus i Odsherred. Der er familie, identitet og historik i sommerhuskøbet. Det er et ekstra hjem, siger Levinsen.

Annonce

Svingende priser

Selv om sommerhusmarkedet er volatilt – prisen kan tage store udsving – hvilket nogle lærte på den hårde måde under finanskrisen, hvor priserne faldt drastisk - er der forskel på dengang og nu, påpeger Marianne Levinsen.

Hun ser coronaen som en anderledes krise, da den rammer specifikt nogle steder og ganske vist giver afledte effekter, men ikke alle bliver ramt.

- Renten er lav, så det kan ikke gå helt galt, når man køber sommerhus nu. Derfor tror jeg ikke, markedet braser sammen Til forskel fra før finanskrisen ser man det som langtidsinvestering og ikke som i de vilde nuller som en hurtig gevinst. Vi har sparet op siden finanskrisen og tilmed kan huset lejes ud, hvilket i Vestjylland er en fornuftig forretning, der giver mulighed for at stabilisere sine udgifter.

Annonce

Det varer ved

Marianne Levinsen forventer, at efterspørgslen på sommerhuse vil fortsætte.

- Intet tyder på, at det ikke kan vare ved. Vi kan arbejde hjemme eller i sommerhuset et par dage om ugen. Lige nu er danskerne også nødt til at blive hjemme og ikke rejse ud. Når jeg er kommet hjem fra en ferie, plejer jeg altid at planlægge den næste, men jeg er begyndt at sige til mig selv, at det ikke kan betale sig, for turen bliver alligevel ikke til noget. Så jo længere coronaen trækker ud, desto mere får folk lyst til at købe sommerhus, siger Marianne Levinsen.

Selv om der blev handlet mange sommerhuse i 2020, er der en særlig type, der aldrig kommer til salg.

- Omkring 25 procent går bare videre i familien. De gode sommerhuse med den fede beliggenhed nedarves, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Brændte dæk og madrasser giver stor bøde

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

KD mødte møllekritiske borgere: I skal vide, at debatten om testcentret slider på lokalsamfundet

Annonce