Annonce
Læserbrev

Fremragende forslag: Et varmt velkommen til at sætte valgfagene fri

Læserbrev: 3615 skoleledere har med Skolelederforeningen som afsender udarbejdet 40 forslag til forbedringer af folkeskolen. Jeg vil gerne fremhæve ”Sæt valgfagene fri igen”, som uddybes således: ”Den nye lov om valgfag og obligatorisk praksisfaglighed binder for meget. Skolens leder skal sammen med skolebestyrelsen have en større fleksibilitet til at oprette valgfag, og evt. linjer, ud fra skolens behov.”

Et fremragende forslag, hvis du spørger mig. Og det bakkes endda op af undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, som til Skolelederforeningens årsmøde i Bella Centret i København for nylig udtrykte stor begejstring. "Og vi skal sætte valgfagene fri. Det er både spændende og vigtigt og noget, vi skal gå til. Altså, der er jo noget i det med at give lov til at lave folkeskoler, der kan noget særligt. Det gør også, at nogle unge mennesker får lov til at gøre noget, de faktisk synes er sjovt", lød det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

Så bliver man rigtig håbefuld. Ikke bare på skolernes vegne, men også på idrætsforeningernes vegne. For valgfagene er vigtige for vores foreninger. Det er vores overbevisning hos DGI Vestjylland, at det er den rigtige vej at sætte valgfagene fri. Ved igen at åbne for valgfag, som styrker samarbejdet mellem skole og foreningslivet, så kommer vi tættere på de ønskede 45 minutters bevægelse om dagen. Men hvordan nu det? Jo, oplagte valgfag er forskellige unglederuddannelser målrettet 6. og 7. klasser i folkeskolerne.

Når man uddanner 6. og 7. klasseselever til at lede og træne elever i skolens SFO og børnehave i mange forskellige idrætter, er jeg overbevist om, at vi kan give børnene en livslang vane med motion. Samtidig tror jeg på, at vi styrker de ældre elever ved at tro på dem og give dem en forsmag på at være ledere.

Den kæmpe sidegevinst ved, at vi samtidig skaber fremtidens ledere i foreningslivet, som kan drive det hele videre, er kun ekstra dejligt. Så et varmt velkommen til Skolelederforeningens forslag om at sætte valgfagene fri. For det fortjener alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce