Annonce
Ringkøbing

Fredet klitgård genrejses og bliver galleri

Det dansk-spanske kunstnerpar Mille Søndergaard og Daniel Hugo Olivares med datteren Laila har forelsket sig i lysten og landskabet på Holmsland Klit. Og i den fredede klitgård Marie Fjords Gård (bag dem). Foto: Jørn Deleuran.

Syd for vejen op til Lyngvig Fyr ligger én af Holmsland Klits karakteristiske klitgårde, kaldet Marie Fjords Gård.

Syd for vejen op til Lyngvig Fyr ligger én af Holmsland Klits karakteristiske klitgårde, kaldet Marie Fjords Gård.

Annonce

Gården, der er fra 1860'erne, blev fredet allerede i 1951.

Marie Fjords Gård har været tæt på ruin, men er nu ved at blive genrejst.

Staten købte den i 1960 af enken Marie Fjord og lejede den ud, men der blev ikke sørge for vedligeholdelse af den firlængde, stråtækte gård.

Længe brasede sammen

I 2007 solgte staten gården til Lis og Peter Søndergaard fra Tølløse i Vestsjælland.

Da var hele den vestlige længe faldet sammen.

»Det var lige på nippet til, at gården ikke kunne reddes. Træet i tagkonstruktionen var braset sammen på grund af borebiller, vejrpåvirkning og et gammelt, tungt og fugtigtigt stråtag,« fortæller ejernes datter Mille Søndergaard.

Siden 2008 har ejerne investeret omkring syv millioner kroner i restaureringen af Marie Fjords Gård efter en plan, der er godkendt af Kulturarvsstyrelsen.

Skal være galleri

Mille Søndergaard, der er maler og hendes spanske mand, billedhuggeren Daniel Hugo Olivares, er flyttede i sommer ind en lejlighed i nabogården.

Nu deltager de i restaureringen af Marie Fjords Gård.

Deres plan er at bo på gården og at indrette galleri og atelier i laden og stalden.

Planen er ikke blot at udstille deres egen kunst, men at både lokale og internationale kunstnere skal udstille.

»Vi kender en masse kunstnere fra Spanien og fra Italien, hvor vi har boet i seks år, så det vil være oplagt at invitere nogen af dem til at udstille,« siger Daniel Hugo Olivares.

»Det skal være kunst inden for mange forskellige genrer. Kriteriet skal være høj kunstnerisk kvalitet,« supplerer Mille Søndergaard.

Parret håber at kunne åbne galleriet i forsommeren 2012.

Læs mere i Dagbladet lørdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce