Annonce
Klumme

Fra skraldesæk over post til pensionsvalg: Hvorfor f..... skal jeg gøre alting selv?

Hver torsdag skal mine skraldesække stå ved vejkanten. Et "fint" eksempel på en service, der langsomt bliver til selvbetjening. Næste skridt er helt sikkert, at alle "kære borgere" selv skal aflevere alt skrald på centrale steder - siden bliver det så sikkert genbrugspladsen...

Hveranden onsdag tikker der en lille sms ind på min mobiltelefon. Allerede inden jeg har læst første sætning med ordene "Kære borger", er jeg mentalt oppe i det røde felt. For den venlige påmindelse om, at jeg skal huske at sætte mine skraldesække ud til vejkanten, er samtidig en påmindelse om min generations service-deroute. Vi skal helst gøre alting selv.

Og altså også - uden uddannelse i den slags - håndtere affaldssække. Jeg går ud fra, at en skraldemand er udlært i at bære tunge affaldssække forsvarligt i al slags vejr og på al slags underlag, og at han/hun har det rigtige sikkerhedsudstyr til opgaven.

Jeg ved godt, at det er et lille problem i verden i dag, og at det kun er dråben i mit mentale bæger. Men det er altså den lille sms, der ofte får mig til at tænke "Hvorfor f..... skal jeg gøre altid selv".

Lige nu er alt i opbrud, og kommende generationer kan sikkert leje en personlig robottjener til at klare mange hjemlige gøremål som madlavning, opvask og rengøring, præcis som selvkørende biler bliver standard.

Men i min generation bliver servicen kun mindre og mindre, mens vi selv må finde ud af, hvordan vi gebærder os i den nye verdensorden, hvor vi stille og roligt får flere og flere kasketter på.

Eksemplerne er uendeligt mange:

- Post skal nu hentes på tanken, hos købmanden eller på computeren.

- Regninger skal vi selv betale i netbanken.

- Møbler fra Ikea skal vi selv samle.

- De ældres beskidte vinduer og den årlige hovedrengøring på plejehjemmet skal de pårørende - altså os - også klare.

- Maler-arbejde med videre skal mange af os også selv klare, for timelønnen er i vores velfærdssamfund blevet lidt høj.

Og det samme kan i øvrigt siges om mange andre opgaver, som jeg gladeligt overlod til andre, hvis jeg ellers havde råd til at betale prisen. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange blå mærker jeg har fået, når jeg har bakset med møbler, vaskemaskiner, tørretumblere, fliser og meget andet, som eksperter ville være langt bedre til.

Med til min lille neurose hører helt sikkert også, at der har været bøvl med ret meget teknik de sidste 20 år, og at jeg er lidt af en tekniknørd. Det vil sige, at jeg har sloges med isdn, adsl, internet, utallige mobiltelefoner og sløve computere for venner og bekendte.

Samt ikke mindst med Microsoft og det ene elendige, ufærdige windows-system og -program efter det andet.

Efter at Apple kom på banen med et Mac-alternativ, der fungerer ret godt, virker det heldigvis til, at Microsoft endelig har fået styr på udviklingen og rent faktisk nu skaber ting, der virker, uden med jævne mellemrum at komme op med en skræmmende, blå skærm eller andre mærkelige beskeder.

Med til følelsen af, at netop min generation skal gøre alting selv, hører også det faktum, at alt synes at blive mere og mere indviklet, og at vi selv skal bruge tid på at finde ud af, hvad det bedste produkt indenfor en lang række kategorier er.

Hvilket mobilselskab er det bedste og billigste, hvor og hvornår? Det i sig selv kræver en højere handelsskoleeksamen at finde ud af, og sådan fortsætter det i en uendelighed. Skal man have et tv-abonnement hos Yousee, eller skal man selv streame fra TV2 Play, Netflix og HBO?

Har man brug for en lokal bank?, eller er det fint med en internetbank?

Hvilket forsikringsselskab dækker bedst - og billigst - ens behov?

Hvor er der størst chance for, at pensionsopsparingen vokser, og at selskabet bag ikke blot beriger sig selv med gyldne håndtryk og lukrative aktieoptioner?

Misforstå mig ikke. Jeg længes ikke tilbage til monopoltiden med DR, Jysk Telefon og Post Danmark.

Nogle gange kunne jeg bare godt tænke mig, at verden var lidt mere simpel, og at ordet "service" ikke dækkede over "selvbetjening".

P.S.: Jeg ved godt, at jeg kan købe en skraldespand med hjul på, men for det første skal den jo også slæbes ud til vejen i al slags vejr, og for det andet frygter jeg, at kommunen snart sløjfer afhentningen helt, så "servicen" bliver, at vi selv skal aflevere vores skrald et andet sted, og så kan jeg lige så godt beholde sækkene...

P.P.S.: Jeg ved også godt, at mange ting bliver lettere og lettere med tiden. Nu virker en ipad for eksempel fantastisk, og mad kan leveres lige til døren. Robot-plæneklippere og -støvsugere vinder frem og så videre. Med denne klumme vil jeg derfor lægge min neurose i graven, og fremover fokusere mere på at leve lettere.

Misforstå mig ikke. Jeg længes ikke tilbage til monopoltiden med DR, Jysk Telefon og Post Danmark. Nogle gange kunne jeg bare godt tænke mig, at verden var lidt mere simpel og at ordet "service" ikke dækkede over "selvbetjening".
Journalist Kaj Poulsgaard.
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Overforbrug: Mere genbrug af plastsække og -poser

Læserbrev: I et svar til mig fra Ringkøbing-Skjern Kommune fremgår, at man fremover vil ændre instruks, vedrørende plastsække og –poser, idet der nu på kommunens genbrugspladser bliver skiltet med opfordringen: 'Tøm plastsække og -poser, så de kan genbruges'. Som jeg tidligere har været inde på, er det et stort overforbrug / plastsvineri med blandt andet plastsække, der finder sted. Og så er genbrug af plastsække en vej til formindskelse heraf. Borgmester Hans Østergaard har tidligere, i brev til mig, takket mig for min indsats på området og skriver videre: ”Jeg er overordnet helt enig med dig i, at vi skal være meget opmærksomme på plastproblematikken, og finde løsninger på denne”. En af disse løsninger er at genbruge plastsække. Og det er da skønt, at Ringkøbing-Skjern Kommune er de første, der går ind for genbrug af plastsække og –poser. Der er trods alt, på landsplan, også en stor besparelse herved. Der kører p.t. en kampagne på tv der hedder: ”Plant et træ for 20 kroner”. Ifølge Danmarks Statistik er der cirka 2,7 millioner husstande i Danmark. Hvis alle kommuner går ind for ideen om at genbruge plastsække, ville landets borgere på årsbasis, efter mine beregninger, kunne spare cirka 150 millioner kroner. Og det kunne der så plantes cirka 7,5 millioner træer for. Og jeg tror, at alle er enige i, at der er mere brug for at plante træer end for et unødvendigt stort forbrug af plastsække og –poser.

Ringkøbing For abonnenter

Økonom bakker rektorer op: Skolearbejdet er hovedbeskæftigelsen

Annonce