Annonce
Klumme

Fra skraldesæk over post til pensionsvalg: Hvorfor f..... skal jeg gøre alting selv?

Hver torsdag skal mine skraldesække stå ved vejkanten. Et "fint" eksempel på en service, der langsomt bliver til selvbetjening. Næste skridt er helt sikkert, at alle "kære borgere" selv skal aflevere alt skrald på centrale steder - siden bliver det så sikkert genbrugspladsen...

Hveranden onsdag tikker der en lille sms ind på min mobiltelefon. Allerede inden jeg har læst første sætning med ordene "Kære borger", er jeg mentalt oppe i det røde felt. For den venlige påmindelse om, at jeg skal huske at sætte mine skraldesække ud til vejkanten, er samtidig en påmindelse om min generations service-deroute. Vi skal helst gøre alting selv.

Og altså også - uden uddannelse i den slags - håndtere affaldssække. Jeg går ud fra, at en skraldemand er udlært i at bære tunge affaldssække forsvarligt i al slags vejr og på al slags underlag, og at han/hun har det rigtige sikkerhedsudstyr til opgaven.

Jeg ved godt, at det er et lille problem i verden i dag, og at det kun er dråben i mit mentale bæger. Men det er altså den lille sms, der ofte får mig til at tænke "Hvorfor f..... skal jeg gøre altid selv".

Lige nu er alt i opbrud, og kommende generationer kan sikkert leje en personlig robottjener til at klare mange hjemlige gøremål som madlavning, opvask og rengøring, præcis som selvkørende biler bliver standard.

Men i min generation bliver servicen kun mindre og mindre, mens vi selv må finde ud af, hvordan vi gebærder os i den nye verdensorden, hvor vi stille og roligt får flere og flere kasketter på.

Eksemplerne er uendeligt mange:

- Post skal nu hentes på tanken, hos købmanden eller på computeren.

- Regninger skal vi selv betale i netbanken.

- Møbler fra Ikea skal vi selv samle.

- De ældres beskidte vinduer og den årlige hovedrengøring på plejehjemmet skal de pårørende - altså os - også klare.

- Maler-arbejde med videre skal mange af os også selv klare, for timelønnen er i vores velfærdssamfund blevet lidt høj.

Og det samme kan i øvrigt siges om mange andre opgaver, som jeg gladeligt overlod til andre, hvis jeg ellers havde råd til at betale prisen. Jeg har slet ikke tal på, hvor mange blå mærker jeg har fået, når jeg har bakset med møbler, vaskemaskiner, tørretumblere, fliser og meget andet, som eksperter ville være langt bedre til.

Med til min lille neurose hører helt sikkert også, at der har været bøvl med ret meget teknik de sidste 20 år, og at jeg er lidt af en tekniknørd. Det vil sige, at jeg har sloges med isdn, adsl, internet, utallige mobiltelefoner og sløve computere for venner og bekendte.

Samt ikke mindst med Microsoft og det ene elendige, ufærdige windows-system og -program efter det andet.

Efter at Apple kom på banen med et Mac-alternativ, der fungerer ret godt, virker det heldigvis til, at Microsoft endelig har fået styr på udviklingen og rent faktisk nu skaber ting, der virker, uden med jævne mellemrum at komme op med en skræmmende, blå skærm eller andre mærkelige beskeder.

Med til følelsen af, at netop min generation skal gøre alting selv, hører også det faktum, at alt synes at blive mere og mere indviklet, og at vi selv skal bruge tid på at finde ud af, hvad det bedste produkt indenfor en lang række kategorier er.

Hvilket mobilselskab er det bedste og billigste, hvor og hvornår? Det i sig selv kræver en højere handelsskoleeksamen at finde ud af, og sådan fortsætter det i en uendelighed. Skal man have et tv-abonnement hos Yousee, eller skal man selv streame fra TV2 Play, Netflix og HBO?

Har man brug for en lokal bank?, eller er det fint med en internetbank?

Hvilket forsikringsselskab dækker bedst - og billigst - ens behov?

Hvor er der størst chance for, at pensionsopsparingen vokser, og at selskabet bag ikke blot beriger sig selv med gyldne håndtryk og lukrative aktieoptioner?

Misforstå mig ikke. Jeg længes ikke tilbage til monopoltiden med DR, Jysk Telefon og Post Danmark.

Nogle gange kunne jeg bare godt tænke mig, at verden var lidt mere simpel, og at ordet "service" ikke dækkede over "selvbetjening".

P.S.: Jeg ved godt, at jeg kan købe en skraldespand med hjul på, men for det første skal den jo også slæbes ud til vejen i al slags vejr, og for det andet frygter jeg, at kommunen snart sløjfer afhentningen helt, så "servicen" bliver, at vi selv skal aflevere vores skrald et andet sted, og så kan jeg lige så godt beholde sækkene...

P.P.S.: Jeg ved også godt, at mange ting bliver lettere og lettere med tiden. Nu virker en ipad for eksempel fantastisk, og mad kan leveres lige til døren. Robot-plæneklippere og -støvsugere vinder frem og så videre. Med denne klumme vil jeg derfor lægge min neurose i graven, og fremover fokusere mere på at leve lettere.

Annonce
Misforstå mig ikke. Jeg længes ikke tilbage til monopoltiden med DR, Jysk Telefon og Post Danmark. Nogle gange kunne jeg bare godt tænke mig, at verden var lidt mere simpel og at ordet "service" ikke dækkede over "selvbetjening".
Journalist Kaj Poulsgaard.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Primo Tours har gæster nær karantæneramt hotel: Indtil videre skal folk bare nyde deres ferie

Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce