Mad og drikke

Fra røde pølser til vegetarmad: Grill-ekspert forudsiger, at der ligger grøntsager på sommerens grill

Der vil ligge grøntsager på grillene i de danske haver henover sommeren, vurderer grillekspert Kim Schulz. - Vi er nok nogle år fra der, hvor man kan sige, at der er en overvægt af vegetarisk på grillen. For selv om grilltendenserne følger samfundets udvikling, vækker grill, ild og bål noget urmenneskeligt i os, og det hænger ofte sammen med kød, siger han. Foto: Colourbox
Det er år siden, at grillmad var pølser, flutes og tørre koteletter. Den nyeste tendens er vegetarmad tilberedt over kullenes glødende varme, fortæller tidligere verdensmester i grill og nu overdommer ved mesterskaberne, Kim Schulz.

Danmark er det land, hvor vi ejer flest grill per indbygger. Det er noget, man siger med stolthed i stemmen, når man er grillekspert, tidligere VM-vinder i grill med det danske landshold og formand for WBQA Danmark – den danske afdeling af en verdensomspændende grillorganisation. Det er Kim Schulz.

- Danmark er en meget stærk grillnation og frontløbere indenfor både eksperimenter med, hvilken slags mad man laver på grill, og hvor udbredt grillene er. Alligevel er det ikke mange år siden, at Danmark var en nation af kotelet- og pølsegrillere. Hvor det skulle være hurtigt og nemt. Men vi er kommet rigtig langt siden, siger Kim Schulz.

Historisk set kommer grilltraditionen fra USA. Men de glødende kul i madlavningen fik sin danske popularitet i nullerne, da den kendte kapelmester Jan Glæsel bekendtgjorde, at hans kæreste eje var en webergrill. Han udgav senere flere kogebøger om grillmad sammen med sin kone.

- Det var dengang, det startede, og danske supergrillere begyndte at overhale amerikanerne i udstyr og eksperimenter. På mange måder er Danmark et land uden sin helt egen madkultur. Vi har altid været meget åbne overfor at tage ting ind. Kom der et pizzeria, så spiste vi pizza, og laver nogle pasta, så tager vi det til os. Vi har en multikulturel tilgang til mad, og der er grillmaden bare en af de nye ting, som danskerne er blevet glade for gennem tiden, siger Kim Schulz.

Det er nemt at beskrive med et ord: hygge. Når vi rykker udenfor og sidder sammen rundt om grillen, har vi det hyggeligt. Vi inviterer naboerne ind til en kop vin eller en øl – for grillen er noget man samles om. Og så regner det jo 100 dage om året, hvis ikke mere, så når vi endelig har godt vejr, skal det udnyttes til det maksimale. Og så går vi udenfor og griller.

Grillekspert Kim Schulz, om hvorfor danskerne griller

Grønt på grillen

I begyndelsen brændte de fleste pølser og hvide flutes på over de varme kul. Men langsomt udviklede grillmaden sig fra flade koteletter til store stege. Nogen begyndte at lave desserter over eftervarmen, og andre bagte brød i deres kugleformede grill. Hver sæson byder nærmest på en ny trend: For et par år siden grillede alle pulled pork, sidste år var det pølsemiks, og i år bliver det muligvis grøntsager, man finder på grillene i de danske haver, vurderer Kim Schulz.

- Vi ser en tendens til, at der ligger mere og mere grønt på grillen. Nogle gange er det grønne pakket ind i bacon, men det er også vegetarbøffer og rene grøntsagsretter. Vi er nok nogle år fra der, hvor man kan sige, at der er en overvægt af vegetarisk på grillen. For selv om grilltendenserne følger samfundets udvikling, vækker grill, ild og bål noget urmenneskeligt i os, og det hænger ofte sammen med kød. Men jeg tror helt sikkert, at vi kommer til at se mere grønt. Vegetarmad på grill er også blevet en kategori til Danmarksmesterskaberne i grill, siger Kim Schulz.

Derudover bliver der nu oftere grillet dyrt, velmodnet kød på terrasserne.

- Vi går væk fra de røde pølser og pumpede koteletter. I stedet vælger vi oftere råvarer med kærlighed bag - som godt oksekød. På den måde følger tendenserne fra køkkenet naturligt med ud til grillen, siger han.

Et udstyrsstykke

Men det er nu ikke kun råvarerne og maden, som grillfolket bruger penge på. Der er et stort marked for både forskellige former for nye grill og tilbehør, fortæller Kim Schulz. Og udstyret betyder i høj grad noget for nye tendensers popularitet. Det betyder også, at der er begyndende ligestilling i rollen som familiens grillmester. Det sidste er gasgrillens fortjeneste, mener Kim Schulz.

- Vi skal ikke mange år tilbage, før 90 procent af personerne bag en grill var mænd. Men med gasgrillens indtog er kvinderne kommet godt med. Måske har kul og ild mest tiltalt mænd, men med gasgrillen er det både blevet nemmere og mindre beskidt at grille, og det betyder, at flere kvinder er kommet med, siger han.

Han vurderer, at for hver gang en kulgrill bliver solgt, bliver der solgt mindst fem gasgrill.

- Gasgrillen har vundet indpas i danskernes hjerter. Det er nok mest nørderne, der holder sig til kulgrillen. Og som også nogle gange investerer tusindevis af kroner i de helt rigtige keramiske kamadogrills, siger han.

Derudover er pillegrill, der groft sagt fungerer som et mini-pillefyr og tilbereder maden med varm luft, også kommet frem. Det betyder, at man slipper for nogle af de kræftfremkaldende partikler, der kan komme fra at stege direkte over flammerne. Den kombinerer det gode fra gasgrillen, nemlig letheden og temperaturstyringen, med smagen fra kulgrillen - det røgede. Men i grillekspertens vurdering kommer pillegrillen ikke helt i mål med nogen af delene. Han sammenligner resultaterne fra pillegrillen lidt med at bage en steak i ovnen.

- Det seneste nye er en elektrisk grill, som flere grillmærker lancerer. Men der kan man spørge, hvad det snart har med grill at gøre? For det er nærmest bare at tage komfuret med udenfor. Men det har sine fordele for altanfolket, der ikke må have grill med åben ild. Nu får en nye bølge af brugere mulighed for at sidde på deres altan og stege en bøf. Men der er ikke meget røg eller grillsmag over det. Til gengæld går det godt i tråd med tendensen om bekvemmelighed og køb af færdiglavede retter, siger Kim Schulz.

Det nye udstyr skal enten gøre det nemmere at grille eller være helt feinschmecker-nørdet. Til den sidste kategori hører de seneste års nye tilbehørstrend: koldrøgsgeneratoren.

- Der er flere, der er begyndt at snuse til, hvordan man kan bruge grillen til andet end grill. Og den er for eksempel en helt udmærket lukket beholder, som man kan bruge til at røge madvarer. Derfor ser man en stigning indenfor salget af koldrøgsgeneratorer, som er en form for stållabyrint, man fylder med til formålet fremstillet savsmuld, og når man sætter ild til det, brænder det gennem labyrinter og danner en masse røg. Sådan kan man lave koldrøget laks eller andre typer af kød. Tidligere har det mest været nørderne eller supergrillerne, der har lavet sådan noget. Men vi ser, at hr. og fru Danmark kommer med på bølgen, siger Kim Schulz.

Kim Schulz

Formand for WBQA Danmark (World Barbeque Association).

Tidligere deltager på det danske grilllandshold, hvor han har været med til at vinde VM.

Arrangerer for 11. år i træk danmarksmesterskaberne i grill og er overdommer ved VM, EM og DM i grill i WBQA-organisationen. Han træner desuden nye dommere til grillkonkurrencer over hele Europa.

Er 38 år og bor i Aalborg.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112

Knivstikkeri i Ådum: Fuld mand stak sin kammerat

112

Udrykning i nat til genbrugsplads: Småt brændbart futtede af

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Erhverv

Udsigt til at blive servicehavn: Horns Rev 3 bliver indviet i Hvide Sande

Annonce