Annonce
Videbæk

Fra nedtur til optur: Børn og voksne nyder at slås

Judo er en populær sportsgren i Videbæk, og torsdag træner både unge og ældre mellem 18-19:30 i Videbæk Idræts- og Fritidscenter. Foto: Jørgen Kirk

Efter nogle svære år stormer judo frem i Videbæk, og torsdag var alle generationer samlet i kælderen under svømmehallen.

Videbæk: Styrkesport står der på skiltene, når man nærmer sig kælderen i Videbæk Idræts- og Fritidscenter.

Nede under svømmehallen har træner Hans Leerskov Hansen samlet sit hold til undervisning i judo. Her er godt 25 børn og voksne mødt op. Helt klar.

- Skal vi slås, spørger en dreng på omtrent syv år en af sine holdkammerater, inden der nikkes.

Og det hitter at slås i Videbæk. Efter nogle magre år med vigende medlemstal er tendensen nemlig vendt omkring judo:

- Da jeg kom til for fire år siden, var der ikke så meget judo. Det var mere selvforsvar, og der manglede lidt den kamp, som judo mere er forbundet med, siger Hans Leerskov Hansen, der underviser judo-holdet.

Og nu møder mange pludselig op i kælderen:

- Vi er nok 30-35 på en typisk aften. Vi træner hver tirsdag og torsdag fra 18-19.30, og alderen spænder fra seks år til 50, fortæller Hans Leerskov Hansen, der er alderspræsidenten med sine 50 somre.

Annonce

I mange år har det at slås pædagogisk set været gemt lidt i baggrunden. Her gør man det dog under ordnede forhold og med sunde værdier, og der bliver brændt krudt af.

Hans Leerskov Hansen, Judo-underviser
Der var mødt mange op til torsdagens træning. Foto: Jørgen Kirk

Det er ok at slås

Judo betyder oversat "den milde vej", og selvom det er en kampsport, er de farlige elementer taget ud.

Man slås stadig, men der er fokus på sjov, motion og teknik.

Mens mange foreninger kæmper for at holde på medlemmerne, var der igen nye ansigter i kælderen torsdag aften. At det går den vej skyldes ifølge Hans Leerskov Hansen, at Dansk Judo og Ju-Jitsu Union er gode til at udbrede kendskabet til sporten i lokalområdet.

Det skyldes dog også en anden ting.

- I mange år har det at slås pædagogisk set været gemt lidt i baggrunden. Her gør man det dog under ordnede forhold og med sunde værdier, og der bliver brændt krudt af, understreger underviseren.

Og selvom meget er sjov og ballade torsdag aften, er de gode i Videbæk. Rigtig gode:

- Det er sjovt, når vi kommer ud og kan bruge tingene til turneringer. Vi er af sted fire til fem gange hvert halvår, og her gør vi det godt. Vi vinder en masse medaljer, og vi har også en jysk/fynsk mester, siger Hans Leerskov Hansen, der også ser frem mod DM i november.

Hans Leerskov Hansen har været med til at vende udviklingen i Videbæk. Foto: Jørgen Kirk

Kammerater med respekt

"Hajime!" bliver der råbt.

Der er japansk og betyder "start" i judo, og efter råbet kæmper deltagerne på gulvet hårdt for at skubbe hinanden ud af den røde firkant, der holder dem inde i kampen.

Og der bliver jublet, når der vindes. Især hos børnene, der dog også er hurtige til at lægge armen om modstanderen og grine sammen. Noget som er afgørende:

- Kammeratskabet er i centrum. Man har respekt, og det gælder både overfor trænerne og hinanden, fortæller Hans Leerskov Hansen, der stråler af glæde, mens deltagerne er i aktion.

Den 50-årige underviser håber nu på, at endnu flere vil komme på besøg og prøve kræfter med den populære sportsgren.

- Vi håber på endnu flere, for så er det sjovere. Omtalen er meget fra mund til mund, og så tager nogle deres kammerater med. Vi har deltagere fra hele området, fortæller han.

Alle kan være med på judo-holdene tirsdag og torsdag. Kontingent koster 100 kroner pr. måned, og så er der fri adgang til foreningens andre tilbud om kampsport og motion.

Har man interesse møder, man blot op i kælderen, hvor tøj også kan lånes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Afgift på affald fra loppemarkeder: Det er en ommer

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune roser politikerne det mangfoldige frivillige arbejde, der udføres i vores kommune. Hvor længe kan vi holde motivationen blandt de frivillige til at fortsætte, hvis pengene for vores salg på loppemarked og genbrugsbutikker skal være med til at dække en del af kommunes udgifter ved affaldshåndtering. Vi er 55 frivillige organisationer, som er blevet pålagt ekstra udgifter og skal betale 2012 kroner om året. Mon ikke dette tiltag administrativt går op i hat og briller. Vi modtager rigtig mange ansøgninger. Alle vores penge går til velgørenhed på forskellig vis. En stor del af vores midler uddeler vi til det lokale børne- og ungdomsarbejde. Der er rigtig mange frivillige som gør et kæmpe arbejde for at minimere mængden af affald, sælge de genbrugte ting og dermed giver mulighed for, at andre kan bruge det fremfor at aflevere det på genbrugspladsen. Det kan man kun kalde bæredygtighed i Naturens Rige. Det er en win-win sag, færre varer til genbrugspladserne og respekt for de frivilliges arbejde. Vi fra Videbæk Y`Mens Club tilslutter os de argumenter, som er fremført af Blå Kors Genbrug, Plejehjemmets venner og Kirkens Korshær og håber, at beslutningen kan blive omstødt og ændret politisk.

Navne

Hotel Falken går et niveau op

Annonce