Annonce
Livsstil

Fra Mols Bjerge til Fyns land: Naturfotos er blevet designers passion

Caroline Abild Jessen naturfotos startede som et arbejdsprojekt men er blevet en nødvendig del af hendes liv.

-At følge årstidernes gang er det modsatte af optimering, siger Caroline Abild Jessen. Hun er egentlig bymenneske men for omkring fire år siden faldt hun over en hel bølge af videnskabelige undersøgelser, som kunne konkludere med evidens, at naturfotografiet har en helende effekt på syge og sårbare mennesker.

I særdeleshed, hvis beskueren er i stand til at genkende et stykke lokalnatur afbilledet, indfinder roens helende kraft sig.

Så hun henvendte sig til det nye supersygehus i Skejby for at byde ind på at dekorere værelser og gange med naturfotos, der favnede det geografiske område, som patienterne kom fra. Hun fik et foreløbigt go til projektet og har altså de sidste fire år været ekstremt opmærksom på lys og vejrlig.

Hun planlægger nemlig aldrig at tage ud og fotografere. Det er sådan set naturen, der styrer hendes linse. For hvis lyset eller vejret er i vatter, så ved hun lige præcis om hun skal tage til Tangkroen i tusmørke eller få solens første stråler i kassen ved Ballehage strand.

Annonce
Caroline Abild Jessen her fotograferet på Godsbanen i Aarhus, hvor hun deler kontor med andre kreative. Foto: Rikke Helweg

- Den dag Dolly Parton sad med mine puder

Caroline Abild Jessen har altid brugt kameraet som et redskab i sine kreative processer. Og har altid været fascineret af naturens mønstre. Hun er uddannet som tekstil designer på Designskolen i Kolding og arbejdede en årrække som emballagedesigner ved LEGO, med at redesigne Bjørn Wiinblads univers for Rosendahl og ikke mindst har hendes mønsterkollektioner for IKEA givet anledning til en del sjove historier. Én af dem nåede over Atlanten:

-Jeg blev ringet op af en af mine venner. Hendes barn sad og så ungdomsserien med Miley Cyrus ”Hannah Montana” og lige pludselig lød det inde fra stuen: ”Mor, Carolines puder er i fjernsynet!”. Dér sad Dolly Parton i en sofa på gæstevisit i serien og lænede sig ind i mine puder fra ”Flower Plower” serien, fortæller Caroline Abild Jessen.

Der er altid 'Breaking News' i naturen

Det skulle desværre vise sig at Skejby Sygehus ikke kunne finde penge i budgettet til at finansiere naturfotos til deres patienter. Det har dog ikke betydet at Caroline har opgivet naturfotos som genre, for som hun uddyber:

-I løbet af projektet kom der så en klimakrise til, som gav et nyt perspektiv til mit projekt. Den lokale natur var nu også et vigtigt parameter at opdyrke, passe på og værne om i fremtiden for at undgå at ødelægge vores planet, siger hun og fortsætter:

-Jeg er blevet så vild med den lokale natur, at jeg nu også underviser unge på Århus Designskole i at få øjnene op for denne skønhed.

Hun vejleder i at fotograferer stort og småt i naturen omkring dem., For at de kan mærke roen i dem selv, følge naturens gang, se lyset og farverne, de mange strukturer og teksturer, lægge mærke til forandringer igennem årstiderne, opleve solopgange og solnedgange og se al den gratis skønhed.

-Jeg plejer at sige, at der i naturen altid er ”Breaking News”, da den hele tiden er i forandring og giver nye oplevelser alt efter tidspunkt på årstiden, dagen, vind og vejr.

Caroline Abild Jessen har kreereret fire forskellige plakater med naturfotos fra Fyn, Mols Bjerge, Vesterhavet og Aarhus. De kan købes i fordelsklubben (avisfordele.dk).

Foreløbigt kan de nydes henover de næste sider

Morgenlys Ballehage strand Aarhus Foto: Caroline Abild Jessen
Hest en morgenstund i Beder ved Aarhus. Foto: Caroline Abild Jessen
Ved Valdemar Slot på Tåsinge Foto: Caroline Abild Jessen
Tørfisk ved Klitmøller. Foto: Caroline Abild Jessen
Mols Bjerge. Foto: Caroline Abild Jessen
Tåge ved Tangkroen i Aarhus. Foto: Caroline Abild Jessen
Blomsterhav på Sydfyn. Foto: Caroline Abild Jessen
Solnedgang på Midtfyn. Foto: Caroline Abild Jessen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: En flot økonomisk julegave til Skjern

Det er en flot julegave i utide, Skjern står til at modtage; en julegave, der på sigt kan komme til at betyde meget for byens - og hele kommunens - musikliv. I Dagbladet kan vi fortælle, at Realdania har givet arbejdsgruppen bag Remisen Skjern tilsagn om 850.000 kroner til at redde byens gamle remise. Målet er, at der i løbet af de næste år skal skabes et nyt spillested i det tidligere garageanlæg for tog. Og Realdania må virkelig tro på ideen; arbejdsgruppen havde kun søgt om 750.000 kroner, men fonden har valgt at lægge 100.000 kroner oven i, så nu har Remisen Skjern 850.000 kroner til at gå i gang med at sikre bygningens klimaskærm. Planen er at gå i gang med at tætne taget og lukke huller i murværket til foråret. Dermed ser der ud til, at den 100 år gamle bygning reddes, og det er godt af flere grunde. Remisen er et levende minde om den faktor, der mere end nogen anden har skabt Skjern - nemlig jernbanen. Det ville være sørgeligt, hvis den karakteristiske bygning skulle forsvinde. I Ringkøbing er der vist stadig en del, der ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at redde Ørnhøjbanens gamle remise. Til gengæld er det så lykkedes at redde det gamle elektricitetsværk og gøre Generator til et spillested af betydning for hele kommunen. Mon ikke det også kan lade sig gøre i Skjern; Remisen har i alt fald de rammer, der skal til for at skabe et spændende kulturmødested midt i byen. Der er lang vej endnu, meget skal afklares, men med 850.000 kroner på bogen er projektets realisering kommet et vigtigt stykke længere; ikke mindst vil Realdanias donation give initiativtagerne endnu mere blod på tanden. I det hele taget er der grøde i miljøet omkring Vestjyllands traditionelle transport-rygrad, Længdebanen. I Tarm er man i fuld gang med forvandle den gamle stationsbygning til et kulturelt mødested, og i Ringkøbing arbejder man også med tilsvarende planer i den fredede stationsbygning. Til næste år er det i øvrigt 145 år siden, længdebanen åbnede for trafik. Et bedre bevis på dens fortsatte relevans end de forskellige kulturprojekter, der er på vej i dens uudnyttede bygninger, kan man ikke få.

Skjern

3F sammenligner overenskomster i omstridt sag: Fyldt med fejl, lyder kritikken fra Kristelig Arbejdsgiverforening

Annonce