x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Tænk at få sit første barn, og så må bedsteforældrene knap komme på barselsvisit

Nybagte forældre får en klat håndsprit i stedet for et håndtryk ved sundhedsplejerske Hanne Simonsen. Her er det Malene Petersen med sin lille datter. Privatfoto
Sundhedsplejerske Hanne Simonsen forstår godt, hvis nybagte forældre har brug for ekstra støtte i disse tider, men synes, de tager situationen i stiv arm. Og så må bedsteforældrene komme på barselbesøg på Facetime. Hun beretter til Dagbladet om arbejdet ved frontlinjen i coronaland.

Ringkøbing-Skjern: Den første uge er gået med at skrive en hel masse sammen på mail og holde nogle virtuelle møder.

Som situationen er lige nu, er vi sundhedsplejersker sendt hjem og passer telefon og mail hjemmefra. Vi tilbyder forældre til helt nyfødte at komme i vores konsultation i Tarm, Ringkøbing eller Videbæk. Kun den ene forælder må komme med ind, og de skal være raske. Den anden forælder kan for eksempel være med på en telefon med medhør.

Tænk at få sit første barn, og så må bedsteforældrene knap komme på barselsvisit, men står i nogle tilfælde og kigger ind af vinduet og er med på for eksempel Facetime. Det ændrer virkelig på vores kendte hverdag og forventninger.

Vi har fået skærpede krav til hygiejne. I stedet for at byde velkommen med et håndtryk får moderen eller faderen en klat sprit i hånden. Vi undersøger barnet på puslepude og vægt. Når jeg er færdig med det, rykker jeg mig to meter væk og snakker med forælderen, for at holde afstand. Det føles virkelig mærkeligt at stå to meter væk. Vi har i dag fået fat på nogle træstole, der kan afsprittes, så vi i det mindste kan tilbyde den nybagte mor at sidde ned.

Jeg har kortærmet T-shirt på, så jeg kan spritte hænder og arme. Når jeg kommer hjem, skal jeg først køre vaskemaskinen tom på 90 grader med citronsyre og dernæst køre mit arbejdstøj på 60 grader.

Jeg er meget benovet over forældrene. De tager det i stiv arm og viser stor forståelse. De bevæger sig ikke ud i byen, hvis ikke de synes, det er vigtigt. De passer deres børn rigtig godt.

Som sundhedsplejerske har jeg fortsat forældrene og det lille barn meget på sinde, og jeg synes, det vil være forståeligt og naturligt, hvis de foretager nogle flere opringninger til sundhedsplejersken i denne tid. Jeg ved, at vi alle vil besvare bedst muligt.

Beretninger fra frontlinjen

I kampen mod coronavirus spiller nogle faggrupper, ikke mindst i de ansatte i sundhedsvæsenet, en nøglerolle. Sammen med vores søsteraviser har vi bedt nogle af de mennesker, der er helt tæt på frontlinjen – læger, sygeplejersker, ambulancereddere, sundhedsplejersker og andre – om at fortælle om deres hverdag netop nu. Vi samler de personlige beretninger, og du kan læse alle kapitler på DBRS.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Borgmester: Det du gør nu, gør en forskel

Læserbrev: Hvis du har tunet ind på Danmarks Radio for nylig, så har du med garanti hørt ovenstående sætning, som jeg har gået og tænkt lidt over. Vores handlinger er jo aldrig uden konsekvenser. Men særligt lige nu, hvor det første chok over de drastiske tiltag har lagt sig, og vi har en solbeskinnet weekend foran os, så kan det, vi gør lige nu, gøre en stor forskel til det værre eller det bedre. Derfor vil jeg appellere til, at vi holder fast i de gode vaner, vi efterhånden kender så godt: Hold afstand, bliv hjemme hvis du er syg, vask hænder og sprit af ofte, host og nys i albuebøjningen og hold ekstra fokus på rengøringen. Endnu ved vi ikke, hvor stejl kurven over coronasmittede bliver, men det er netop det, vi hver især har noget at sige i: Ved at lade være med at forsamles i forårssolen, ved lade være med at bagatellisere situationen og give os selv dispensation fra retningslinjerne. Vi skal have bremset coronasmitten lige nu. Og det gør vi ved at holde fast og holde ved. For det, vi gør nu, gør en forskel. Vi har alle et ansvar at tage på os, for at vi kommer hurtigst og bedst muligt ud på den anden side. Som kommune gør vi primært to ting: Vi følger de nationale anvisninger til punkt og prikke og har lukket ned for stort set alt, der ikke kan betegnes som kritiske funktioner. Vi opruster på antallet af aflastningspladser, og vi klæder personalet fagligt på til at kunne håndtere opgaven, når vi skal tage imod borgere, der bliver udskrevet fra hospitalerne i en dårligere helbredstilstand end normalt. Og så gør vi alt, hvad vi kan, for at støtte op om det lokale erhvervsliv: Senest har vi opfordret lokale advokater, revisorer og rådgivere til at yde gratis hjælp til lokale erhvervsdrivende i vanskeligheder. Vi har peget på muligheden for at sende medarbejdere på efter- og videreuddannelse som et alternativ til hjemsendelse eller fyring. Og vi har fremrykket investeringer i anlæg for 20 mio. kroner. På samme måde kan vi alle som private borgere gøre en forskel ved at lægge vores penge lokalt. Det, vi gør nu, gør en forskel. Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, som fornyligt gæstede Ringkøbing-Skjern bibliotekerne, har givet sit bud på en opskrift til at komme godt igennem coronakrisen. Hun skriver blandt andet: ”Mennesker er lidt som appelsiner – det er først når man presser dem, at man finder ud af, hvad de egentlig indeholder. I krige og kriser er der altid mennesker, der får lov til at udvikle et stort og fantastisk mod. Eller blot øve sig på venlighed.” Lad os vise os selv og hinanden, at der er saft og kraft i os, at vi formår at holde ved og gøre en positiv forskel. Og hav så en god weekend.

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce