Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Sådan får småbørnsfamilier struktur på corona-hverdagen

- Arbejdspladsen flankeret af gaver fra mit barnebarn. Hanne Simsonsen. Privatfoto
Sundhedsplejerske Hanne Simonsen guider til, hvordan familier med små børn får hverdagen til at køre, når alle mand er hjemme under coronakrisen - uden for mange konflikter og grædende børn.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Ind til videre er vi så heldige, at vi ikke er ramt hårdt af corona-infektioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Lad os håbe, at vi kan fastholde dette.

Noget af det, der fylder rigtig meget for småbørnsfamilier, er den gode hverdag med børnene hjemme fra daginstitutioner. Mange har sikkert oplevet grædende og stædige småbørn, der præger måltiderne med surhed: "Nej jeg vil ej!", "Du er dum, far!", eller barnet løber skrigende væk.

Det er barnets naturlige reaktion på, at det for eksempel er træt eller har fået for få eller for mange indtryk i dagens løb. Det er helt normalt for et barn på to-tre år at reagere sådan. Forebyggelse er vejen frem, for det er anstrengende både for barn og forældre at være i frustrerende situationer med rastløse børn.

Til daglig arbejder jeg i et team sammen med Rie, som er familiekonsulent. Rie har lavet dette rigtig gode forslag til en dagsrytme med børn i alderen to-tre år. Det vil jeg gerne dele med jer, da jeg tænker, det kan hjælpe nogle småbørnsfamilier til en mere glad og rolig dag og en god lang nattesøvn.

Der er nogle gode pointer indlagt med pligter og oprydning. Dit hjem kommer til at rode mere end normalt, når I tilbringer så meget tid inden døre. Derfor kan dit barn passende få nogle alderssvarende pligter. De yngste kan hjælpe med at rydde op, dække bord eller vande planter. Børnene vokser med ansvaret.

En tur ud i frisk luft både formiddag og eftermiddag er også guld værd for trivsel og velbehag for den lille. Det passer til årstiden med en lille rundtur i haven, hvor man plukker små blomster eller fjerner grene fra vinterens lange græs eller stopper op ved en mariehøne.

Struktur på dagen for småbørnsfamilier

6.30-7.30: Børnene vågner, bliver vasket, får skiftet ble og børstet tænder. Morgenmad.

7.30-9.30: Børnene leger - eventuelt sammen med mor/far. Leger børnene godt, kan mor/far rydde op.

9.30-10.30: Formiddagsforfriskning (kan medbringes på gåturen). Gåtur i nEftermiddags – forfriskning.aturen eller til legepladsen.

10.30-11.00: Kigge bøger.

11.00-12.00: Frokost. Putte børn.

12.00-14.00: Rydde op. Pause.

14.00-15.00: Eftermiddagsforfriskning.

15.00-16.45: Aktivitet med børnene inde eller ude. Se forslag i teksten. Bare 15 minutter ude i haven kan gøre underværker for børn. I kan eventuelt dele børnene.

16.45-17.30: Forberede aftensmad og dække bord.

17.30-18.00: Aftensmad.

18.00-19.00: Badning af børn og give dem nattøj på.

19.00-20.00: Aftenhygge med højtlæsning eller fortælling fra bog.

20.00- : Voksentid med oprydning og hygge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce