Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Sådan får småbørnsfamilier struktur på corona-hverdagen

- Arbejdspladsen flankeret af gaver fra mit barnebarn. Hanne Simsonsen. Privatfoto
Sundhedsplejerske Hanne Simonsen guider til, hvordan familier med små børn får hverdagen til at køre, når alle mand er hjemme under coronakrisen - uden for mange konflikter og grædende børn.

RINGKØBING-SKJERN: Ind til videre er vi så heldige, at vi ikke er ramt hårdt af corona-infektioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Lad os håbe, at vi kan fastholde dette.

Noget af det, der fylder rigtig meget for småbørnsfamilier, er den gode hverdag med børnene hjemme fra daginstitutioner. Mange har sikkert oplevet grædende og stædige småbørn, der præger måltiderne med surhed: "Nej jeg vil ej!", "Du er dum, far!", eller barnet løber skrigende væk.

Det er barnets naturlige reaktion på, at det for eksempel er træt eller har fået for få eller for mange indtryk i dagens løb. Det er helt normalt for et barn på to-tre år at reagere sådan. Forebyggelse er vejen frem, for det er anstrengende både for barn og forældre at være i frustrerende situationer med rastløse børn.

Til daglig arbejder jeg i et team sammen med Rie, som er familiekonsulent. Rie har lavet dette rigtig gode forslag til en dagsrytme med børn i alderen to-tre år. Det vil jeg gerne dele med jer, da jeg tænker, det kan hjælpe nogle småbørnsfamilier til en mere glad og rolig dag og en god lang nattesøvn.

Der er nogle gode pointer indlagt med pligter og oprydning. Dit hjem kommer til at rode mere end normalt, når I tilbringer så meget tid inden døre. Derfor kan dit barn passende få nogle alderssvarende pligter. De yngste kan hjælpe med at rydde op, dække bord eller vande planter. Børnene vokser med ansvaret.

En tur ud i frisk luft både formiddag og eftermiddag er også guld værd for trivsel og velbehag for den lille. Det passer til årstiden med en lille rundtur i haven, hvor man plukker små blomster eller fjerner grene fra vinterens lange græs eller stopper op ved en mariehøne.

Struktur på dagen for småbørnsfamilier

6.30-7.30: Børnene vågner, bliver vasket, får skiftet ble og børstet tænder. Morgenmad.

7.30-9.30: Børnene leger - eventuelt sammen med mor/far. Leger børnene godt, kan mor/far rydde op.

9.30-10.30: Formiddagsforfriskning (kan medbringes på gåturen). Gåtur i nEftermiddags – forfriskning.aturen eller til legepladsen.

10.30-11.00: Kigge bøger.

11.00-12.00: Frokost. Putte børn.

12.00-14.00: Rydde op. Pause.

14.00-15.00: Eftermiddagsforfriskning.

15.00-16.45: Aktivitet med børnene inde eller ude. Se forslag i teksten. Bare 15 minutter ude i haven kan gøre underværker for børn. I kan eventuelt dele børnene.

16.45-17.30: Forberede aftensmad og dække bord.

17.30-18.00: Aftensmad.

18.00-19.00: Badning af børn og give dem nattøj på.

19.00-20.00: Aftenhygge med højtlæsning eller fortælling fra bog.

20.00- : Voksentid med oprydning og hygge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En 1. april uden narrehat - og det er ikke engang løgn

Du behøver ikke lede længere, kære læser; den er der ikke. Trods datoen kan du roligt regne med, at vi af hele vort journalistiske hjerte står inde for, at de artikler, vi har skrevet til dagens avis og DBRS.dk, er ganske sandfærdige. Traditionen med at narre læserne april er ellers lang og hæderkronet. En af de første aprilsnarre i dansk dagspresse blev bragt af en københavnsk avis, som 1. april 1914 kunne berette, at solen havde sovet over sig og var stået op ni minutter for sent. En af de mest mindeværdige var Roskilde Tidendes aprilsnar i 1976. Hundredevis af borgere stillede sig i kø efter at have læst overskriften "Roskilde Spritfabrik holder lavpris-udsalg på whisky-snaps indtil kl. 17.30 i eftermiddag". Historien lød, at spritfabrikken ved et uheld var kommet til at blande original skotsk whisky med dansk snaps. Spritfabrikken ville sælge blandingsproduktet for en tier per liter, og folk skulle selv medbringe dunke og spande til det, de købte. På Dagbladet har vi gennem mange år ikke haft nogen fast tradition for en aprilsnar. I år var vi dog allerede i februar begyndt at varme ideerne op til at genindføre den; læserne må jo også godt have det sjovt ind imellem. Vinterens voldsomme vandmængder var i spil som et omdrejningspunkt, men helt præcist hvad vi skulle narre læserne april med, var ikke blevet konkret. Det kunne for eksempel være blevet til en historie om, at eleverne på én af de lokale skoler nu blev sendt hjem på ubestemt tid, fordi deres skole var oversvømmet, og at undervisningen indtil videre skulle foregå via Skype. Det kunne måske godt have kaldt et smil frem - engang... Men den historie er ikke rigtig aprilsnar-materiale længere. I det hele taget er det for tiden svært at se det sjove i med vilje at bringe falske nyheder ind i folks daglige nyhedsstrøm. Uanset glimtet i øjet vil vi ikke risikere, at læserne mister tiltroen til det, vi skriver - og når man ser på virkeligheden lige nu, er der desværre alt for meget af den, som i sig selv er grotesk nok til at minde om en aprilsnar. Det skal dog ikke hindre os i stadig at fortælle virkelighedens pudsige og skæve historier; et smil varmer altid, og i krisetider har vi endnu mere brug for det. Men de smil, der er at finde i dagens avis, har altså - ligesom på alle årets andre dage - helt igennem hold i virkeligheden.

Danmark

Live: 59 personer i Sverige er døde med coronasmitte på et døgn

Annonce