x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Forlængelse af coronatiltag var en mavepuster for småbørnsfamilier

Hanne Simonsens barnebarn har lavet mad til sin mor, der sidder hjemme og studerer, mens institutionerne er lukket. Privatfoto
Sundhedsplejerske Hanne Simonsen håber, at der er hjælp til studerende med små børn, som er ekstrapressede af hjemmestudier og lukkede institutioner.

Dagen i går var en mavepuster til mange småbørnsfamilier. Statsminister Mette Frederiksen forlængede hele arrangementet med det nedlukkede velfærdssamfund til 13. april. Med mulighed for forlængelse.

Stort set alle småbørnsforældre tog deres børn hjem fra institutionerne fra den ene dag til den anden for 12 dage siden, 12. marts. Uden at brokke sig overhovedet har de fået det til at fungere. De har virkelig vist samfundssind, og de ønsker jo ikke at udsætte hverken deres børn eller andre for smitte.

Her i Vestjylland er vi heldige at have den store naturlegeplads lige uden for døren.

Nogle havde imidlertid arrangeret indkøring til vuggestue eller dagpleje efter påske. Alle forældre planlægger dette nøje og sørger for nogle rolige uger på hjemmefronten, således at indkøringen kan forløbe trygt og godt for den lille. De færreste tør nu tro på, at daginstitutionerne åbner som vanligt efter påske.

Her i Ringkøbing-Skjern Kommune er vi heldige. Alle institutioner tilbyder nødpasning i vanlig institution. Vi har tillid til folk og spørger blot mundtligt, om de har afsøgt alle muligheder. Hvis svaret er ja, tilbydes nødpasning.

Men flere af vores eksilvestjyder har problemer. Jeg tænker, at de studerende med børn har særlige udfordringer, som kræver lempelser og hjælp fra det offentlige.

De har uro i maven. Man kan jo ikke introducere et lille barn i en fremmed nødpasning, som slet ikke skal blive barnets trygge miljø. Sådan ville det være nogle af studiebyerne.

De skal gøre sig færdig inden for et bestemt stykke tid, for ikke at blive smidt ud af studiet. Men hvordan skal de studere og passe små børn i en lille lejlighed? Det sætter dem under et stort pres lige nu.

Jeg har en af de seneste dage hørt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil udtale, at der vil blive hjulpet, så de studerende kan blive færdige og komme ud på arbejdsmarkedet.

Universiteternes normale regler kan være umulige at bøje. Derfor vil jeg gerne stille følgende spørgsmål til ministeren: Vil børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil give disse småbørnsforældre ro i maven og ro til at passe deres børn ved at sikre dem mulighed for at færdiggøre deres uddannelse over længere tid, hvis de kommer til at overskride deres slutdato på grund af coronakrisen?

En måned eller to nu kan nødvendiggøre et ekstra halvt studieår. Et par ekstra SU-klip og udsættelse af deadlines ville hjælpe disse studerende småbørnsforældre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Med politiet på patrulje: God ro og orden under blå himmel i Søndervig

Læserbrev

Borgmester: Det du gør nu, gør en forskel

Læserbrev: Hvis du har tunet ind på Danmarks Radio for nylig, så har du med garanti hørt ovenstående sætning, som jeg har gået og tænkt lidt over. Vores handlinger er jo aldrig uden konsekvenser. Men særligt lige nu, hvor det første chok over de drastiske tiltag har lagt sig, og vi har en solbeskinnet weekend foran os, så kan det, vi gør lige nu, gøre en stor forskel til det værre eller det bedre. Derfor vil jeg appellere til, at vi holder fast i de gode vaner, vi efterhånden kender så godt: Hold afstand, bliv hjemme hvis du er syg, vask hænder og sprit af ofte, host og nys i albuebøjningen og hold ekstra fokus på rengøringen. Endnu ved vi ikke, hvor stejl kurven over coronasmittede bliver, men det er netop det, vi hver især har noget at sige i: Ved at lade være med at forsamles i forårssolen, ved lade være med at bagatellisere situationen og give os selv dispensation fra retningslinjerne. Vi skal have bremset coronasmitten lige nu. Og det gør vi ved at holde fast og holde ved. For det, vi gør nu, gør en forskel. Vi har alle et ansvar at tage på os, for at vi kommer hurtigst og bedst muligt ud på den anden side. Som kommune gør vi primært to ting: Vi følger de nationale anvisninger til punkt og prikke og har lukket ned for stort set alt, der ikke kan betegnes som kritiske funktioner. Vi opruster på antallet af aflastningspladser, og vi klæder personalet fagligt på til at kunne håndtere opgaven, når vi skal tage imod borgere, der bliver udskrevet fra hospitalerne i en dårligere helbredstilstand end normalt. Og så gør vi alt, hvad vi kan, for at støtte op om det lokale erhvervsliv: Senest har vi opfordret lokale advokater, revisorer og rådgivere til at yde gratis hjælp til lokale erhvervsdrivende i vanskeligheder. Vi har peget på muligheden for at sende medarbejdere på efter- og videreuddannelse som et alternativ til hjemsendelse eller fyring. Og vi har fremrykket investeringer i anlæg for 20 mio. kroner. På samme måde kan vi alle som private borgere gøre en forskel ved at lægge vores penge lokalt. Det, vi gør nu, gør en forskel. Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, som fornyligt gæstede Ringkøbing-Skjern bibliotekerne, har givet sit bud på en opskrift til at komme godt igennem coronakrisen. Hun skriver blandt andet: ”Mennesker er lidt som appelsiner – det er først når man presser dem, at man finder ud af, hvad de egentlig indeholder. I krige og kriser er der altid mennesker, der får lov til at udvikle et stort og fantastisk mod. Eller blot øve sig på venlighed.” Lad os vise os selv og hinanden, at der er saft og kraft i os, at vi formår at holde ved og gøre en positiv forskel. Og hav så en god weekend.

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce