Annonce
Tarm

Fra de midtjyske skove til Tarm

Niels Najbjerg, her til borgermøde om kommunens spareplaner, holder 27. november oplæg på Tarm Bibliotek under overskriften ”Fra de midtjyske skove til Tarm”. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Tarm: Niels Najbjerg er født i Silkeborg-området, men som ung kom han til det vindblæste Vestjylland og bosatte sig i Tarm. Han er nu lærer på Blåkilde Efterskole.

Nu gæster han Tarm Bibliotek med sit oplæg, som han kalder ”Fra de midtjyske skove til Tarm”. Det sker tirsdag 26. november kl. 14.30-16.

Niels Najbjerg har i mange år været en af de lokale ildsjæle. I 2016 fik han Skjern-Tarm Lions Club’s ildsjælepris som tak for sit arbejde i lokalområdet.

Han har været spejderleder, er auktionarius på spejdernes årlige loppemarked og stifter og medlem af det lokale storkelaug, der har bygget en rede på Tømmergården, hvis det skulle komme en stork forbi.

Derudover er han stifter af det lokale parti Fjordlisten, der i dag er repræsenteret i kommunalbestyrelsen.

Niels Najbjerg fortæller om sine mange aktiviteter i et oplæg, der varer cirka en halv time. Derefter kan der stilles spørgsmål.

Der er gratis adgang.

Erindringscafeen holdes i samarbejde med Egvad Egnshistoriske Samling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

En forbistret regnefejl

Formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, er vred. Det har han god grund til at være. Når politikerne igen og igen foretager miljøindgreb i landbruget, må indgrebene i det mindste ske på et solidt videnskabeligt grundlag. Det ser bare ikke altid ud til at være tilfældet Først blev det afsløret, at Aarhus Universitet har undervurderet det areal, der i Danmark dækkes af lavbundsjorder. Universitetet regner nu med cirka 171.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark i stedet for 108.000 hektar. Senest er det kommet frem, at Aarhus Universitet har fejlberegnet og overvurderet landbrugets udledning af kvælstof med 3000 tons. Begge udregninger har direkte konsekvenser for landbruget. Tallet om lavbundsudtagning kan have store konsekvenser for klimaindsatsen, hvis Danmark skal blive klimaneutral. Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser; undervurderes arealet, får indsatsen ikke den forventede effekt. Med hensyn til kvælstofudledningen foretog regeringen kort før jul et lynindgreb mod landbruget, hvor der blev stillet krav om målrettede efterafgrøder på 380.000 hektar. Regnefejlen på de 3000 ton svarer til effekten af 326.000 hektar med efterafgrøder. Regeringsindgrebet betød et krav til landbruget om langt flere efterafgrøder allerede i år - men altså på et helt fejlagtigt grundlag. Ikke underligt, at Søren Christensen tordner mod "myndighedernes troværdighed". Regnefejlene er - for at sige det mildt - uheldige både for miljøet og for landbrugserhvervet. De politiske indgreb rammer et i forvejen presset erhverv, der er udsat for benhård konkurrence på verdensmarkedet, og som oven i købet i stigende grad møder uvilje fra en "klimabevidst" offentlighed. De to regnefejl kan godt foranledige skeptikere til at spørge, om andre beregninger så også er fejlbehæftede. Bygger kravene til landbrugets miljøindsats på et solidt videnskabeligt grundlag hele vejen igennem? Det lyder ærligt talt, som om hele vandmiljøområdet bør kulegraves - af hensyn til både landbruget og miljøet.

Annonce