Annonce
Ringkøbing-Skjern

Frønørd: Ingen burde eje vores mad på den måde

26-årige Laura Grubbe driver virksomheden Fantastiske Frø fra sin jyske gård. Bag blomster- og grøntsagsfrøene ligger tanker om FN’s verdensmål, økologi og bæredygtighed, der både er rettet mod miljøet og mennesker. Foto: Fantastiske Frø
26-årige Laura Grubbe driver virksomheden Fantastiske Frø fra sin jyske gård. Bag blomster- og grøntsagsfrøene ligger tanker om FN’s verdensmål, økologi og bæredygtighed, der både er rettet mod miljøet og mennesker. - Et bæredygtigt frø er et let valg. Den kan man lige så godt tjekke af med det samme. Det er alt det, der kommer efter, der er svært, siger hun.

Hver eneste gang, Laura Grubbe træffer et valg, vurderer hun, om det er bæredygtigt. Det falder hende helt naturligt, for hvis det ikke kan bære, er der ingen fremtid. Og sådan ser hun på både sin virksomhed Fantastiske Frø og sit eget liv.

- Der er ikke noget alternativ. I det store billede er et bæredygtigt frø et let valg, men det er også vigtigt. Vi kan ikke blive ved med at dyrke jorden konventionelt. I forhold til frø er det helt skørt, at det ikke er standarden, at man kan dyrke sine egne frø. Hvordan er det blevet konventionelt at lave hybrider, som ikke kan avles på? Det giver ikke mening. F1-hybrider, der tvinger folk til at købe nye frø hvert år, fordi de ikke kan høste fra deres planter, er ikke bæredygtige. Det giver virksomheder copyright til frø, men det er vores frøarv, og jeg synes ikke, at nogen burde eje vores mad på den måde, siger Laura Grubbe, der kalder sig selv frønørd.


Annonce

Jeg bliver nødt til at have noget, der gror omkring mig. Og først var det krydderurter og peberfrugter indenfor i en lejlighed. Så flyttede jeg til et sted med to altaner, og jeg proppede dem med 70 forskellige sorter. Det kneb dog med at få plads til det hele.

Laura Grubbe, ejer af Fantastiske Frø


For et år siden åbnede hun sin webbutik, fantastiskefrø.dk, der sælger økologiske og biodynamiske frø til blomster, urter og grøntsager. Frøene giver planter, der sætter nye frø, som havefolket selv kan samle og gemme, til de skal i jorden igen. På den måde indgår de i et naturligt kredsløb.

- Man kan jo sige, at jeg måske skyder mig selv i skoen, når jeg sælger frø, som folk selv kan avle videre på. Men det er det eneste, der giver mening. Og jeg er nu sikker på, at der er kunder nok alligevel, siger Laura Grubbe, der har bygget sin forretning op, så den også er bæredygtig på et helt personligt plan.

Bæredygtighed er afstressende

- Jeg er vokset op ude på heden og har, siden jeg var barn, haft en have at pusle med. Da jeg flyttede til Holstebro for at gå i gymnasiet, kunne jeg mærke, at jeg manglede noget. Jeg bliver nødt til at have noget, der gror omkring mig. Først var det krydderurter og peberfrugter indenfor i en lejlighed. Så flyttede jeg til et sted med to altaner, og jeg proppede dem med 70 forskellige sorter. Det kneb dog med at få plads til det hele. Men jeg har haft stress og døjet med angst, og så har altanhaven hjulpet mig rigtig meget. Det er meditation og jordforbindelse, siger Laura Grubbe.

I det hele taget har bæredygtighed en afstressende effekt på den jyske kvinde.

- Jeg kan godt forstå, hvorfor nogle synes, at bæredygtighed er besværligt og dyrt, men den måde, hvorpå jeg tænker bæredygtighed, er hele tiden at spørge: Har jeg egentlig brug for det? Hvis ikke sparer jeg penge, for det er altid billigere ikke at købe noget. Når mine cowboybukser er fine, som de er, behøver jeg ikke nye. Og med tiden bliver beslutningerne lettere, og man finder ud af, at det faktisk er afslappende ikke hele tiden at skulle have den sidste nye telefon eller nyt tøj, siger hun.

Fantastiske Frø er en bæredygtig virksomhed, der sælger økologiske og biodynamiske frø til de danske haver. Bag virksomheden står Laura Grubbe, der også selv tegner illustrationerne til frøindpakningen. Foto: Fantastiske Frø

Sidste år flyttede hun til Nårup i Midtjylland med sin mand. Her bor de på en gård, som de håber vil gøre dem selvforsynende med tiden.

- Det er ren kontrast til bylivet, som jeg synes er stressende, at man kan gå ud i baghaven, vælge grøntsager i buffeten og høre fuglene synge. Men jeg er faktisk ikke så god til at udnytte grøntsagerne og lave maden. Det bliver det næste, siger hun.

Gården i Nårup skal også i fremtiden være en del af frøbutikken. Med tiden håber hun at kunne dyrke økologiske frø selv. Og så skal stalden renoveres til gårdbutik og laves til en socioøkonomisk virksomhed med flere praktikanter.

- Jeg vil gerne være bæredygtig også på det menneskelige plan, siger hun.

Se mere på fantastiskefrø.dk.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Fremtiden i Hvide Sande er usikker: Næsten hele Atlantic Sapphires fabrik er ødelagt af branden

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold

Efter to år på posten: Skjerns cheftræner stopper et år før tid

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Hvide Sande

Bådejere fik travlt med at flytte deres både under storbranden i Hvide Sande: - Vi skulle bare væk

Hvide Sande

Farligt stof i fjorden efter branden: Fredag formiddag skal forureningen undersøges nærmere

Skjern

39-årig kvinde snydt: Solgte iPhone til 6.500 kroner - modtog falske pengesedler

Hvide Sande For abonnenter

Hvide Sande Hallen lynhurtigt klar med husly: 50 mennesker evakueret under storbrand

Debat

Forhøjede dagpenge er hjælp til kortvarigt ledige

Skjern

Tre mulige løsninger på Skjerns skoleproblem: Forskellen mellem den billigste og dyreste løsning er 150 millioner

Danmark For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Vestjylland

Forbløffet udvalgsformand anede ikke, at Husby Klitplantage var i spil som nationalpark

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Ringkøbing

Nu bliver Naturkraft også til koncertsted: - Vi vil gerne vise, at vi også kan spille en rolle som lokalt kulturhus

Annonce