Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Frederikke S. B. Larsen og Ida-Marie Mitterwald i hvidt er blevet bidt af havebrug, efter de har været elever på Vestjyllands Højskole og nu er frivillige i højskolehaven.- Jeg tror, jeg vil have en kæmpe have. Men den behøver ikke at være så stor her, siger Frederikke S. B. Larsen. Foto: Mads Dalegaard
I Forundringens Have finder du alt det, som en villahave normalt ikke rummer. En livmoder af træ, for eksempel. Slip sanserne løs og kom længere ind i Sommerland-serien.

VELLING: Først ligner det bare en stor bold skabt af grene. Men det er det ikke. Der er et hul i bolden. Det er en livmoder bygget af grene. Trælivmoderen er tre meter høj, og man kan kravle ind i den. Livmoderen blev bygget af nogle elever på Vestjyllands Højskole.

- Der er plads til mange sjove idéer her, smiler Frederikke S.B. Larsen.

Sammen med Ida-Marie Mitterwald har hun været elev på Vestjyllands Højskole i foråret. Nu er de to frivillige hjælpere i højskolens økologiske besøgshave, Forundrings Have.

En have må gerne være til pynt, men for mig handler det også mere om, at man kan bruge haven til noget; at man kan lære at bruge de ting, som pynter, såsom at have spiselige blomster.

Frederikke S.B. Larsen, frivillig, Forundringens have

Mærk bark i blinde

Det er på havens skovsti, at man finder livmoderen.

Skovstien giver også inspiration til, hvordan man kan skabe gode levesteder for pindsvin og insekter, og til, hvordan man opbygger en kompost. Man kan også gå på opdagelse.

”Gå” skal tages helt bogstaveligt.

For skovstien indeholder en barfodssti. Her kan man vandre på bark, træstubbe, flis, sten, sand og grus. Et råd kan være at lukke øjnene og få en medrejsende til at guide dig igennem stien.

- Selvom man har prøvet at gå her før, er det sjovt at gå her med lukkede øjne. Det er en helt anden oplevelse, siger Frederikke S.B. Larsen.

Langs barfodsstien titter røde sansekasser frem. Her skal man mærke sig frem til, om det er en kogle, bark eller noget helt tredje, kassen gemmer. Følekasserne er bare noget af det, der skal gøre Forundringens have til et sted, som giver plads til både børn og legebørn. For haven rummer også en junglesti, en lille naturlegeplads og en labyrint med 2500 sten.

Blomster skal i mavesækken

Spiselige attraktioner byder haven også på. Faktisk kan alle planterne i urtehaven spises. Det gælder også blomsterne og de planter, vi normalt betragter som ukrudt.

- Meget i haven her er noget, folk tror, er ukrudt. Det er meget lærerigt, at man kan komme at se, at hov, den her plante kan man rent faktisk spise, siger Ida-Marie Mitterwald.

- En have må gerne være til pynt, men for mig handler det også mere om, at man kan bruge haven til noget; at man kan lære at bruge de ting, som pynter, såsom at have spiselige blomster, siger Frederikke S.B. Larsen.

I urtehaven kan man for eksempel sætte tænderne i en gråbynke. Normalt finder man den i de vestjyske vejkanter, og hvis den dukker op i haven, ryger den som regel ud med resten af ukrudtet. Men planten med tilnavnet ”Fattigmandspeber” kan sagtens spises.

Forundringens have

  • Adresse: Skraldhedevej 8, Velling, 6950 Ringkøbing.
  • Åbningstider: Adgang hele døgnet. Shelter kan forudbestilles.
  • Priser: Man bestemmer selv, hvor meget man vil betale for at besøge haven.
  • Hovedattraktioner: Urtehave, sansesti, labyrint, udekøkken, æblehave og orangeri.

Ingen plads til bar jord

Sådan kan man hele tiden blive klogere, når man går rundt i besøgshaven, som er udstyret med skilte, der fortæller om de enkelte planter.

Og der er planter nok. Faktisk er det svært at finde et bed, der ikke er fyldt ud med urter, blomster og grøntsager. Da Dagbladet besøgte, kunne man dog finde en enkelt kasse, hvor jorden stod udækket. Men det var havens stifter, højskolelærer Birtha Toft, allerede ved at gøre bod på: Kartoflerne var kommet op af jorden og havde efterladt et hul, så Birtha Toft gik i gang med at så brune og røde bønner.

- Vi skal ikke have bar jord. Det er ikke særlig godt, for så udpiner vi jorden. Der skal være liv i jorden hele tiden, siger hun.

Det er derfor, hun og de frivillige sørger for at have planter eller et bunddække af halm i alle køkkenhavens bede.

Skovstien i Forundringens have byder på mange naturoplevelser. Foto: Mads Dalegaard

Svært at vælge et favoritsted

Når de ikke holder øje med køkkenhaven og orangeriet, kan de nyde en tur i æblehaven eller i den astrologiske have.

Med alle havens knopskydninger over de seneste 15 år er det svært for Birtha Toft sådan lige at udpege et favoritsted.

- Åh, ha, mine børnebørn spørger mig også ”hvem kan du bedst lide?” siger Birtha Toft, som griner, inden hun fortsætter:

- Ah, jeg brænder nok mest for urtehaven. Men altså, det er jo spændende det hele.

Birtha Toft oprettede Forundringens have for 15 år siden. Dengang var det en urtehave, men nu rummer haven også andre natur- og haveoplevelser. Foto: Mads Dalegaard
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Portræt

Flemming Schantz: Først da jeg gik konkurs og mistede alt, lærte jeg at drive forretning

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Udland For abonnenter

Britisk ambassadør: Stor­britannien forlader EU 31. oktober - aftale eller ej

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Annonce