Hvide Sande

Fortælling om kunstnerbolig er nået helt til Australien

Billedhugger Bodil Arbjerg Lundby var en af de mange kunstnere, der i 2018-sæsonen nød at tilbringe 14 dage i Kunstnerboligen Art 56 på Tyskerhavnen i Hvide Sande. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Omkring 50 personer har lagt billet ind på et 14 dage langt pusterum i Kunstnerboligen Art 56 i Hvide Sande i 2019, hvor der bliver udbudt 11 ophold.

Hvide Sande: Hvis man er kunstmaler og får tildelt et 14 dage langt og temmelig billigt ophold i feriehuset Art 56 i Hvide Sande, bør man nok ty til lyse og venlige penselstrøg for en stund.

For det er lidt af et kunststykke at sikre sig midlertidig adresse på Tyskerhavnen, hvor der i 2019 bliver udbudt i alt 11 ophold fra starten af april til slutningen af oktober. Ansøgningsfristen er netop udløbet, og der er nu omkring 50 bud at forholde sig til; en fordobling sammenlignet med i år:

- Vi sætter pris på den store interesse for vores bolig, da vi synes, det er et unikt tilbud til kunstnere. De sætter stor pris på det, fordi de oplever det autentiske Hvide Sande med livet på den lille havn, siger Lei Iben Raunow Andersen, destinationsmanager i Holmland Klit Turistforening, der står bag driften af Kunstnerboligen Art 56:

- Vi har fået interesse fra Danmark, Italien, Tyskland og sågar Australien. Mange af de kunstnere, som har været i Kunstnerboligen, har givet deres venner et hint omkring stedet, og derved har folk hørt om det, tilføjer Lei Iben Raunow Andersen.

Mange af de kunstnere, som har været i Kunstnerboligen, har givet deres venner et hint omkring stedet, og derved har folk hørt om det

Lei Iben Raunow Andersen, destinationsmanager, Holmsland Klit Turistforening

Kunstnerbolig

Kunstnerboligen Art 56 er bygget i samme stil som de gamle redskabshuse på Tyskerhavnen i Hvide Sande.Huset er på omkring 50 kvadratmeter - udover atelier/åbent værksted er der også et mindre køkken, toilet og en soveafdeling med plads til to personer.

Boligen udbydes i perioder af 14 dage med ind- og udflytning om fredagen.

Som beboer i Kunstnerboligen er man forpligtet til at have åbent atelier fra søndag til torsdag i tidsrummet fra kl. 12 til 16.

Der skal betales et depositum for at flytte ind, men ellers betales der kun for forbrug af el, vand og varme.

I 2019 rykker den første kunstner ind i Art 56 fredag 5. april, og 25. oktober bliver der lukket og slukket for sæsonen.

Får svar inden jul

Det unikke, lille træhus på omkring 50 kvadratmeter blev taget i brug i 2016, og lige siden har det arbejdende værksted været godt besøg - af såvel kunstnere som gæster, der frit kan følge med i, hvad der foregår på fem af ugens syv dage.

- Jeg hilste på næsten hver eneste kunstner i den forgangne periode, og deres melding var soleklar - de stornød opholdet og følte sig meget privilegerede over, at de var blevet udvalgt, siger Lei Iben Raunow Andersen.

Sammen med kunstneren Flemming Rendbo vil hun inden for de kommende par uger foretage en udvælgelse, så alle ansøgere kan få svar inden jul:

- Til næste år vil der være fokus på at præsentere et differentieret udvalg af kunstnere med fokus på forskellig kunst, alder og nationalitet, tilføjer destinationsmanageren hos Holmsland Klit Turistforening.

Ifølge Lei Iben Raunow Andersen er der blandt de mange ansøgere kunstmalere, fotografer, keramikere, trædrejere, glaskunstnere og skulptører.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Højhuse og højspænding: Master, mandater og meninger

Læserbrev: I et læserbrev i Dagbladet søndag retter Bjarne Nielsen en skarp kritik af politikere i almindelighed og af mig i særdeleshed. Bjarne reflekterer over det forhold, at jeg har stemt for et etagebyggeri i Videbæk og nu personligt rammes af etableringen af 400 KV-ledningen, der antagelig bliver placeret meget tæt på Laugesens Have, hvor jeg er leder og hvor jeg har tjenestebolig med bopælspligt. I læserbrevet tillægger Bjarne Nielsen mig holdninger, jeg aldrig har haft, og udtryk, jeg aldrig har brugt. Jeg mener ikke, etagebyggeriet er uden betydning for de naboer, der bor tættest på. Og jeg har aldrig sagt det. Det ville højne kvaliteten af debatten, hvis Bjarne Nielsen ville holde sig til det, jeg faktisk mener, og det, jeg faktisk har sagt. Jeg har besøgt naboerne til etagebyggeriet. Jeg har talt med dem. Jeg har brugt langt mere tid på modstandere af projektet, end jeg har brugt på projektmagerne. I alle politiske sager mener jeg, det er en pligt at orientere sig grundigt, inden man tager stilling. Det har jeg gjort i den sag. Herefter har jeg taget stilling. I byrådet var der et flertal for etagebyggeriet. Det er mandaterne der tæller. Det er demokrati. Jeg forstår og anerkender fuldstændig de gener, det påfører beboerne på Dalsvinget. Det har jeg sagt gennem hele sagen. Det mener jeg stadig. Alle beslutninger i politik har konsekvenser for de mennesker, der bliver berørt af det. Særligt enhver form for udbygning eller udvikling - af hvad art tænkes kan. Vi ønsker øget bosætning i alle vores byer. Vi ønsker en bedre infrastruktur. Vi ønsker et bedre klima. Vi ønsker bedre og større bygninger til institutioner. Det er altid en knivskarp afvejning af fordele og ulemper. Det er et klassisk politisk dilemma. Vi er valgt til at træffe beslutninger. Det mener jeg, politikere skal gøre - og så i øvrigt tage ansvar for beslutningerne. For så vidt angår anlæg af en 400 KV-ledning tæt på Laugesens Have gælder præcis det samme forhold. Jeg er personlig berørt af projektet al den stund, at min bolig kan blive eksproprieret. Jeg er derfor inhabil i sagen - og må ikke deltage i den politiske behandling af sagen. Det beklager jeg. Men det er vel rimeligt, at politikere afholder sig fra at behandle sager, som de kan have personlige interesser i? Jeg er ansat som leder af Laugesens Have. Her er det min opgave at forsvare de forretningsmæssige interesser på stedet. Laugesens Have og jeg selv forventer at blive behandlet med samme rettigheder og pligter som alle andre borgere eller virksomheder. I den forbindelse vil jeg understrege, at Laugesens Have og jeg må tage de heraf følgende konsekvenser. Det er min mening. Jeg har aldrig sagt andet.

Annonce