Annonce
Skjern

Forsvarsministeren og Søren Gade slår et slag for naturen: Tag ud i Borrislejren og nyd sommeren

Terræninspektør Ole Lembke Pedersen viste Trine Bramsen og Søren Gade rundt i Borrislejren. Foto: Christian Baadsgaard
Mange danskere skal være hjemme denne sommer, og de er hjertelig velkomne til at nyde forsvarets rige natur - blandt andet i Borrislejren. Derfor tog forsvarsminister Trine Bramsen sin forgænger Søren Gade med på feltrations-picnic.
Annonce

BORRIS: Ministerbilen - en kæmpe BMW-hybridmodel - trængte til en tur i vaskehallen, for det er nok ikke så tit, at den får kørt på så lange grusveje, men forsvarsminister Trine Bramsen (S) kan nok godt bevillige en guldvask, for ministeren havde fået sig en sommeroplevelse af de helt gode, efter at hun for første gang har været på besøg i Borrislejren.

- Hvis jeg skal give den karakter på skalaen 0 til 5, så bliver det et 5-tal. Bare at opleve lydene og roen. Herude bliver man et meget lille menneske, lød det oprigtigt fra Trine Bramsen.

Udover at Forsvarsministeriet står for krudt og kugler, så er det nok de færreste der ved, at ministeriet faktisk er Danmarks næststørste jordbesidder.

Forsvarets områder er enorme, og da coronaen ramte, og mange skulle være hjemme, tænkte Trine Bramsen, hvad ministeriet kunne gøre for at give danskerne nogle gode oplevelser.

Natur er der masser af på arealerne - og man kan sige, at sådan et sted som Borrislejren er det ikke så vanskeligt at holde afstand, ligesom der er begrænset smitterisiko på de 4700 hektar, der er Danmarks største hedeareal og rummer masser af vildt.

Annonce

Gode venner trods farveforskelle

Derfor drog Trine Bramsen på charmeoffensiv for at slå et slag for naturen. Og hun ville gerne have en fornøjelig makker med på turen, så hun tænkte på, hvem der boede i nærheden og var fornøjeligt selskab. Det gør Søren Gade fra Holstebro, der engang var forsvarsminister og nu sidder i Europaparlamentet for Venstre.

Søren Gade er kommet i Borrislejren gennem 40 år og kan anbefale naturen til de besøgende. Foto: Christian Baadsgaard

Han tog med stor glæde imod invitationen, og nok kommer de fra forskellige partier, men trods det kan man sagtens have et godt og nært samarbejde.

- Og så kan man jo også lige få nogle tricks fra en tidligere forsvarsminister, smilede Trine Bramsen, der havde sørget godt for Søren Gades velbefindende. Hun havde medbragt en blå kop til ham - og så røde kopper til resten af selskabet, som hun i øvrigt trakterede med feltrationer fra rygsækken.

Søren Gade er kommet i Borrislejren i snart 40 år og kan anbefale naturen til de hjemmeferierende danskere.

- Nu er det jo blevet moderne at vandre. Man kan gå en tur langs vejen herude, der er 28 kilometer lang. Der er ikke bakket herude, og man ser noget nyt hele tiden, forklarede Søren Gade.

Trine Bramsen havde sørget godt for Søren Gades velbefindende. Hun havde taget en blå kop med til ham, mens de andre var røde. Kopperne kommer i øvrigt fra Danmarks Veteraner. Foto: Christian Baadsgaard

- Ja, og var man nu taget til Gran Canaria, havde man jo skullet hen og opleve naturområderne der. Jeg må indrømme, at jeg ikke vidste hvor unikke områder, Forsvarsministeriet faktisk har, fortalte Trine Bramsen.

En anden og ikke uvæsentlig del er, at Forsvaret skal vokse i de kommende år, og derfor bliver der behov for rekruttering af nye medarbejdere. Her er de åbne porte ind til den uberørte natur også en måde at fortælle om karrieremulighederne overfor de unge.

Varmt vand og nogle minutter... Trine Bramsen har lært kunsten at lave feltrationer. Det er en fordel at kunne som forsvarsminister. Foto: Christian Baadsgaard

- En pointe, som ofte bliver overset, fordi det handler om krudt og kugler, er, at soldaterne gerne vil være ude i naturen. Det er friluftsmennesker, og her har Forsvaret hele paletten, understregede Trine Bramsen.

Annonce

Nemt at færdes

Læserne sidder nok nu med et stort spørgsmål: Hvordan kan vi færdes i Borrislejren uden at risikere liv og lemmer, når det nu er et skydeterræn?

Kommer man forbi en søndag og har lyst til at komme ind, så skal man kigge på infotavlen. Blinker den røde lampe, så er det, fordi der er øvelse, og så skal man køre igen. Men blinker den ikke, så kan man komme ind. Vil man planlægge sit besøg, kan man kigge på Forsvarets Ejendomsstyrelses hjemmeside, hvor datoerne for øvelserne kan findes.

Før Trine Bramsen blev forsvarsminister, anede hun ikke at Forsvaret ejer så mange unikke naturområder. Faktisk er Forsvaret Danmarks næststørste jordbesidder. Foto: Christian Baadsgaard

Ude i terrænnet skal man holde sig på de navngivne veje og afmærkede områder på det kort, man får. Selvom der er områder udenfor, der kan se spændende ud, anbefales man holde sig derfra, da der kan ligge ammunition, som aldrig er blevet detoneret.


En pointe, som ofte bliver overset, fordi det handler om krudt og kugler, er at soldaterne gerne vil være ude i naturen. Det er friluftsmennesker, og her har Forsvaret hele paletten.

Trine Bramsen, forsvarsminister (S)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce