Annonce
Danmark

Forsvarsminister står fast ved tørklædeforbud i Forsvaret

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser ingen grund til at ændre uniformsbestemmelser, så muslimske kvinder må bære en hijab. - Hvis du bærer et religiøst klæde, så sender du et signal, siger forsvarsministeren. Arkivfoto: Foto: Kim Rune
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) ser ingen grund til at tillade religiøse hovedbeklædninger i Forsvaret. SF finder ikke, at hijab bør være en forhindring for unge kvinder, der vil i hæren.

Uniform: Flere unge kvinder og mænd er en mangelvare i både Efterretningsregimentet på Varde Kaserne og Danske Artilleriregiment i Oksbøl Kaserne. De to regimenter mangler henholdsvis 15 og 25 procent i bemandingen.

En 19-årig kvinde fra København var derfor lige det, som Efterretningsregimentet i Varde har brug for. Men efter fire dage som rekrut på Hærens Basis Uddannelse på Varde Kaserne tog hun torsdag toget hjem til København. Hun er muslim og bærer hovedbeklædningen hijab, hvilket med de gældende uniformsbestemmelser ikke er tilladt.

Og sådan skal det også være i fremtiden ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Vi har ikke planer om at ændre tørklædebestemmelserne. Uniformsbestemmelserne glæder for alle, siger Trine Bramsen.

Annonce
Skal man så også have lov til at tage turban og burka på? Man skal ikke som soldat tage sin religion med ind i forsvaret.

Karsten Lauritzen (V), forsvarsordfører

Religiøst signal

Uniformsbestemmelser siger helt nøjagtigt, hvad soldaten må og skal bære af hovedbeklædning. Og en hijab er ikke en af dem.

- Det er en bred skare af unge mennesker, vi får ind i Forsvaret. Der er sandsynligvis mange ønsker til, hvordan man går klædt. Det handler både om sikkerhed og ensartethed og om ikke at sende et signal, siger Trine Bramsen.

Det er heller ikke tilladt at bære synlige kors, halvmåner og andre religiøs symboler.

- Hvis du bærer et religiøst klæde, sender du et signal, siger Trine Bramsen.

Bør ikke være et problem

Samfundet og befolkningssammensætning ændrer sig. Og det bør Forsvaret agere på ifølge SF's forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

- Jeg opfordrer Forsvaret til at opdatere dens uniformsbestemmelser, siger Anne Valentina Berthelsen.

Hun finder, at i forbindelse med Hæren Basis Uddannelse – i daglig tale værnepligten – bør en hijab ikke være et problem.

- Forsvaret har en uniformsbestemmelse. Hvis der ikke er et sikkerhedsproblem, kan jeg ikke se noget problem i at have en hijab på, siger Anne Valentina Berthelsen.

Hertil og ikke længere, hvis man ønsker at bære andet, end hvad Forsvarets uniformsbestemmelser siger. Og det omfatter ikke hijab og andre religiøse hovedbeklædninger. Foto: Henrik Reintoft

Hvad med turban?

Men det kan Venstres forsvarsordfører Karsten Lauritzen.

- Skal man så også have lov til at tage turban og burka på. Man skal ikke som soldat tage sin religion med ind i forsvaret, siger Karsten Lauritzen.

Han finder lige som forsvarsministeren, at de gældende regler ikke skal ændres.

- Jeg håber da, at vi får masser af muslimske kvinder ind i Forsvaret, siger Karsten Lauritzen.

Kassedamerne

Det Radikale Venstres forsvarsordfører Martin Lidegaard er stor tilhænger af, at 2.- 3.- og 4. generationsindvandrer i langt højere grad bliver en naturlig del af det danske forsvar.

- Vi har haft den tilsvarende diskussion med kassedamerne for år tilbage. Vi har brug for de unge mennesker. Så skal et tørklæde ikke være en hindring, siger Martin Lidegaard.

Han vedgår, at der kan være et sikkerhedsaspekt, men foreslår, at man som en sjette hovedbeklædning eventuelt kunne indføre en hijab designet til Hæren.

- Det er en god måde at få flere kvinder med en anden etnisk baggrund ind i Hæren. Vi skal finde en model, der virker, siger Martin Lidegaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce