Annonce
Danmark

Forsvaret har ikke overblik over, om de har bortforpagtet flere giftige grunde

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har udpeget 43 nuværende og tidligere brandøvelsespladser, hvor flere er forurenet med PFOS. Men seks måneder efter Korsør-sagen, ved Forsvaret stadig ikke, om de har bortforpagtet flere PFOS-forgiftede grund, som den ved Hessellund Bæk. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse undersøger nu - seks måneder efter, Korsør-sagen kom frem – om de har bortforpagtet flere forurenede grunde. Samtidig har endnu en landmand fået meldingen, at hans landbrug kan være ramt af de giftige PFAS-stoffer.

PFOS: Har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bortforpagtet andre PFAS-forurenede områder end et areal ved Hessellund Bæk i Viborg Kommune til bønder, der kan true overfladevand eller natur?

Det har styrelsen - seks måneder, efter at den såkaldte Korsør-sag kom frem - endnu ikke det fulde overblik over.

”Ejendomsstyrelsen har sat gang i at gennemgå vores kendte forureninger ift. om der forekommer høslæt eller græssende dyr inde på vores etablissement, som vi umiddelbart vurderer, kan udgøre en risiko,” og samtidig vil styrelsen undersøge, om ”der er risiko for, at der går dyr med adgang til vandløb, som vi har kendskab til har indhold af PFAS/PFOS”.

Annonce

Udmeldingen kommer, efter at Avisen Danmark og Radio4 mandag kunne afsløre, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse havde bortforpagtet et areal, hvor der i 2019 og 2020 blev målt alt for høje værdier af PFOS. Professor i miljømedicin Philippe Grandjean frygter, at der kan være sket en ophobning af PFOS i kvæget, der har drukket fra bækken og spist græsset omkring den.

Der er for mig ingen tvivl om, at Forsvaret har en forpligtelse til at holde styr på de her ting, og hvis man ikke har gjort det, så er det jo for dårligt. Jeg vil ikke benægte, at de her ting kan ske, men det ændrer ikke på, at det er for dårligt.

Per Clausen, Rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune,

Men selvom det fulde overblik endnu ikke foreligger, så er der mindst én anden landmand, der har fået besked om, at de marker, han forpagter, muligvis kan være forgiftet.

Økologisk landbrug rimer ikke på farlig kemi

Visti Salomonsen, chef for ledelsessekretariatet, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, oplyser, at styrelsen først blev opmærksom på, at PFOS og PFAS kunne ophobe sig i græs og derfra videre til for eksempel kødkvæg efter Korsør-sagen.

- Vi har ganske enkelt ikke tidligere koblet de her ting og sager (sager om hhv. bortforpagtning og overvågning af PFAS-forureninger red.), og det gør bare, at vi simpelthen ikke tænker de tanker inden. Kan man sige, at det skulle vi have gjort? Ja, det burde vi måske nok have kunnet kigge ind i tidligere, men det er ikke sket, siger han.

Styrelsen blev, ifølge Visti Salomonsen, først gjort opmærksom på, at der kunne være problemer med forpagtningsaftalerne og PFAS-forurenede grunde i slutningen af august eller starten af september.

Per Bundgaard forpagter et markområde tæt ved Aalborg Lufthavn, hvor der ligeledes er målt alt for høje værdier af de farlige flourstoffer.

- Det er skræmmende den kemi, der bliver brugt rundt omkring, og nu driver jeg et økologisk landbrug, hvor vi ingen kemi bruger, så det er da superærgerligt,” siger Per Bundgaard.

Per Bundgaard bruger marken fra græsset som foder til heste, men det er sat på pause indtil videre.

- Vi har anbefalet, at området ikke anvendes til foder, kompost eller lignende med kontakt til dyr og mennesker, indtil der foreligger endelige analyseresultater, lyder det i et skriftligt svar fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse til de to medier.

Per Bundgaard tager meldingen forholdsvis roligt, og det er hans overbevisning, at det maksimalt kan være 50 baller hø, der er påvirket.

- Jeg vidste jo ikke det her sidste år, så der røg det bare ud – jeg aner jo ikke, hvor det er røget hen - men det er nok til omkring 200 rideheste, siger Per Bundgaard.

Annonce

En kedelig sag

At de giftige flourstoffer nu også har fundet vej til en landmand i Nordjylland, bekymrer rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune, Per Clausen.

-Det er en kedelig sag, at Forsvaret tilsyneladende har forpagtet en jord væk uden at gøre opmærksomhed på, at der var den her risiko, det burde de jo have vidst, fortæller Per Clausen og uddyber:

- Der er for mig ingen tvivl om, at Forsvaret har en forpligtelse til at holde styr på de her ting, og hvis man ikke har gjort det, er det jo for dårligt. Jeg vil ikke benægte, at de her ting kan ske, men det ændrer ikke på, at det er for dårligt.

I Korsør blev flere end 100 borgere forgiftet med PFOS efter at have spist oksekød fra kvæg, der græssede på en eng nær den lokale brandskole, hvorfra forureningen havde spredt sig. Stoffet PFOS, der i årtier har været brugt i brandslukningsskum, kan både være kræftfremkaldende og skade immunsystemet, og flere børn i Korsør har fået målt forhøjede nyre- og kolesteroltal efter at have spist oksekødet gennem en årrække.

Annonce

Vent med at spise kødet

Selvom der både i 2019 og 2020 blev konstateret alt for høje niveauer af giftstoffer PFOS i Hessellund Bæk i Viborg Kommune bortforpagtede Forsvaret området ved bækken til kvægbonden Knud Madsen.

Knud Madsen skriver i en besked, at han har flyttet sine dyr fra arealet "og taget de nødvendige foranstaltninger for at sikre fødevaresikkerheden fremadrettet." Han vil således hverken slagte eller sælge dyr, der har gået på marken ved Hessellund Bæk, før der er flere resultater af prøver fra bækken og dyrene.

I det han henviser til, at "jeg nok er den, der ved mindst om eventuel forurening af Hessellund Bæk," ønsker han ikke at udtale sig yderligere.

Efterfølgende frarådede flere eksperter, at spise kødet fra det forurenede område, indtil analyser har vist, at det er sikkert. Samme melding kommer nu fra chef for Natur og Miljø i Viborg Kommune, Thomas Damgaard.

- Vi skal have en forsikring på, at det her på ingen måder udgør en risiko for hverken mennesker, sundhed eller grundvand, og jeg synes egentlig, at vi har været ganske godt omkring grundvand og få udtaget prøver. Men vi ikke har haft nok opmærksomhed på, at det gennem græs og køer ender med at påvirke menneskers sundhed. Så jeg deler selvfølgelig den bekymring, siger han.

Annonce
Annonce
Videbæk For abonnenter

Biogas-anlæg ved Videbæk skal udvides med hal til eksplosiv affald og testanlæg

Ringkøbing For abonnenter

Kæmpe biogas-anlæg endelig på vej ved Hee: Naturbiogas Ejstrup satser på produktion sidst i 2022

Ringkøbing-Skjern

DGI vil bruge Naturkraft som trækplaster til årsmøde: Mindst ét bestyrelsesmedlem stopper

Debat

Dagbladet om minkskandalen: Det må koste mere end Mogens Jensens ministerliv

Ringkøbing

Skipper Hagde og Anette Visgaard sælger garnbutik

Tarm For abonnenter

Godt 5 millioner kroner for 1 kilometer cykelsti: Vejdirektoratet forklarer de dyre kilometer

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Skjern

Havnefogeden gennem 30 år holder til i tyskernes skur - og nyder det: Jeg elsker Stauning Havn

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Skjern

Ballade på Østergade: Politi måtte stoppe flere påvirkede bilister

Tarm For abonnenter

Landsret stadfæstede: 24-årig Tarm-bo er dømt for voldtægt

Videbæk

Mystisk hærværk i Videbæk: Bilist klippede kædelås over på løbehjul og kørte igen

Annonce