Danmark

Forstå sagen: Det drejer de 22 borgmestres opråb sig om

Esbjergs borgmester Jesper Frost (V) og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) opfordrer Mette Frederiksen og Lars Løkke til at kompensere kommunerne for den demografiske udvikling i finansloven. Ellers vil velfærden løbende blive afviklet, mener de. Foto: Birgitte Carol Heiberg

1. 40.000 sæt hænder mangler

Frem mod 2030 kommer landets 98 kommuner til at mangle 40.000 medarbejdere til at kunne levere samme velfærdsniveau som i dag inden for børneomsorg og ældrepleje. Det går ud over velfærden, lyder det fra 22 borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre, heriblandt borgmestre fra landets fem største byer.

2. 10 mia. kr. færre i brug

Kommunerne har effektiviseret og sparet på budgetterne, så der i dag bruges 10 milliarder kroner mindre end i 2009. Det svarer til en reduktion på fire procent af de samlede udgifter i kommunerne. Samtidig er der blevet 30.000 færre medarbejdere i den kommunale sektor.

3. Hjemmehjælp må løbe hurtigere

I det næste årti bliver der 213.000 flere ældre i landet, som er over 75 år. Det skaber yderligere pres på ældreplejen med både hjemmehjælp og plejehjem, og der bliver kortere tid til rengøring, pleje og omsorg.

4. Flere børn giver mindre tid

Frem til 2030 stiger antallet af børn i alderen 0 til 5 år med 70.000. Det vil give et større pres på landets dagplejere, vuggestuer og børnehaver, som får flere børn at passe per medarbejder.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce