Annonce
Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Kobe Bryant vandt fem mesterskaber i NBA og blev en gang kåret til ligaens bedste spiller. Arkivfoto: Lucy Nicholson/Reuters
Søndag aften omkom basketball-legenden Kobe Bryant, blot 41 år gammel. Han vandt fem mesterskaber og to OL-guldmedaljer. Men også en Oscar. Han var en superstjerne i Hollywood og blev kendt for at ofre alt for at nå sit mål; at vinde.

BASKETBALL: Vi glemmer de fleste ting, vi oplever. Vi har simpelthen ikke plads til at bevare det hele i hukommelsen. Men der er nogle ting, vi aldrig glemmer.

Mange kan huske, hvor de var, da de de hørte, at Michael Jackson var død. Da de fik nyheden om prinsesse Dianas død. Eller præsident Kennedys.

Søndag aften dansk tid døde NBA-legenden Kobe Bryant, og det er der millioner af mennesker, der aldrig kommer til at glemme. Det forstår vi måske ikke helt i Danmark, hvor basketball ikke er en stor sport. Men paradoksalt nok har den 41-åriges alt for tidlige død bekræftet hans superstjernestatus.

Vi er oppe på samme hylde som Tiger Woods, Diego Maradona og Roger Federer. Den slags.

Kobe Bryant nåede ud til en 12-årig dreng i Aarhus, der med tårer i øjnene modtog beskeden om den tragiske helikopterulykke og dødsfaldet af en mand, han aldrig har set spille andre steder end i højdepunktshjul på Youtube.

Han nåede ud til en 26-årig professionel basketballspiller i Danmark, der smækkede telefonen på, da hans bedste ven - grædende - ringede til ham for at fortælle, hvad han havde hørt. Bakken Bears-spilleren Nimrod Hilliard nægtede at tro på, at hans største idol var gået bort. Håbede, at han ved at slukke telefonen kunne få nyheden til at forsvinde.

Men det kunne han selvfølgelig ikke.

Søndag aften eksploderede de sociale medier i mindeord om Kobe Bryant, hans 13-årige datter Gianna Bryant samt de syv andre, der var om bord på den helikopter, der styrtede ned i en klippevæg i Calabasas nær Los Angeles i Californien.

Én efter én bød toppen af poppen ind med mindeord. Fra tidligere præsident Barack Obama over verdens hurtigste Usain Bolt, Messi, Ronaldo og Neymar til Bryants tidligere holdkammerat Shaquille O'Neal.

Annonce
Han var et kulturfænomen. Én af de bedste til en sportsgren, der bliver spillet på gaden af de fattigste og udøvet af de største stjerner på toppen.

David Nielsen, cheftræner i AGF, om Kobe Bryant

Hollywood i chok

Men hvad var det, der gjorde Kobe Bryant så stor, at Tiger Woods, Lewis Hamilton og Thierry Henry stod i kø for at begræde hans død?

Han er den fjerdemest scorende spiller i NBA's historie, har vundet mesterskabet fem gange og OL to gange. Det fortæller selvfølgelig en historie om en mand med et unikt talent.

Og så var Kobe Bryant Los Angeles. En Gud i englenes by. Han spillede for Lakers i alle 20 år i sin karriere. Var på fornavn med filmstjernerne og de største musikere. Han blev faktisk drafted af Charlotte Hornets, men forlangte at blive traded - altså byttet - til Los Angeles-klubben, som han havde været fan af hele sit liv.

Og han passede perfekt ind med sit nydelige udseende, sine gode taleegenskaber og en klassisk tøjstil.

- Jeg har en kammerat i Los Angeles, som jeg snakkede med her til morgen. Han fortalte, at byen var i chok. Han kunne mærke det. Der var en helt speciel følelse i hele byen, fortæller David Nielsen, der til daglig er cheftræner for AGF´'s fodboldhold.

Det var hans 12-årige søn, der spiller basketball, som kom chokeret ned og overbragte sin far nyheden om legendens død.

- Det er sådan en dag, hvor vi bliver mindet om, at livet er skrøbeligt. Han var en af de allerstørste. Det er en rockstjerne, vi har mistet.

- Han var et kulturfænomen. Én af de bedste til en sportsgren, der bliver spillet på gaden af de fattigste og udøvet af de største stjerner på toppen, siger David Nielsen.

Som aktiv fodboldspiller skævede Nielsen til basketballspilleren, som tog NBA med storm, da han blev valgt ind i ligaen i 1996.

- Da internettet begyndte at gøre det muligt at se videoer af, hvordan de forskellige sportsstjerner arbejdede, stak han ret hurtigt ud. Jeg kan huske nogle af de første dokumentarer, jeg så, da han lige var kommet ind i ligaen direkte fra high school. Han var kun 18 år gammel og derfor meget isoleret fra sine holdkammerater, fordi han ikke kunne gå ud med dem og så videre. Men han kom ind med et mindset, hvor Kobe, når holdkammeraterne mødte ind klokken otte, kom ud fra sit første træningspas den dag.

- Den mentalitet, han har bragt ind i sporten, har betydet meget. Også for fodboldspillere her i Danmark. Mange af vores unge spillere følger NBA og NFL tæt, og derfor smitter kulturen af, siger David Nielsen.

- Det er så trist

Ikke langt fra AGF's træningsanlæg i Aarhus holder Bakken Bears til, Danmarks førende basketballklub.

Klubben har amerikanske Nimrod Hilliard på kontrakt, og han har svært ved at acceptere, at hans landsmand og største idol ikke er her mere.

- Det er trist. Jeg mener ... det er bare trist, mand. Det er så trist.

- Jeg har været fan af ham, siden jeg var gammel nok til at vide, hvad basketball var. Jeg har så mange billeder og ting med ham fra da jeg var yngre. Så det ramte mig hårdt, og alle der kender mig ved, at jeg er den største Kobe-ambassadør.

- Da jeg var yngre, var han den bedste spiller i ligaen, og han dunkede og lavede alle de her fede ting. Men som jeg er blevet ældre og har lært basketball at kende, sætter jeg pris på den måde, han bar sig selv. Han arbejdede altid hårdere end andre. Og de historier, man hører om ham, handler altid om hvor stort et konkurrencemenneske han var, fortæller Nimrod Hilliard.

Han valgte at bruge aftenen på at gense gamle klip med Kobe Bryant i stedet for at følge nyhedsstrømmen, der bare blev mere og mere deprimerende. Han kunne simpelthen ikke holde det ud.

I NBA blev kampene søndag spillet på trods af superstjernens død, hvilket mange mente var forkert. Flere spillere - dem tættest på Bryant - valgte ikke at møde op, mens tårerne trillede ned ad kinderne på andre.

- Jeg havde nok reageret som mange af mine kollegaer i USA med følelserne uden på tøjet, hvis vi skulle have spillet søndag. Men vi bliver nødt til at spille videre, så jeg ville have gået på banen. Men det havde været svært; han er årsagen til, at jeg spiller basketball.

- Men jeg er glad for, at vi nåede at se hele hans karriere, dog. Vi kommer ikke til at spekulere i, hvad det kunne være blevet til, fordi han var færdig med at spille. Og derfor tror jeg heller ikke, at det påvirker hans sportslige eftermæle, spår Nimrod Hilliard.

Kobe Bean Bryant

 • Alder: 41 år - født 23. august 1978 i Philadelphia, USA
 • Nationalitet: Amerikansk
 • Uddannelse: Lower Merion High School, Ardmore (Philadelphia)
 • Karriere: Professionel basketballspiller i NBA fra 1996 til 2016
 • Civilstand: Gift med Vanessa Laine Bryant (fire børn)

Resultater

 • Fem NBA-mesterskaber (alle med Los Angeles Lakers fra 2000 til 2010)
 • Mest værdifulde spiller (MVP) i grundspillet: En gang (2007/2008)
 • MVP i finale-serie: To gange (2008/09 og 2009/10)
 • All Star-spiller 18 gange
 • Topscorer i NBA-ligaen to gange
 • Spillede 20 sæsoner for Los Angeles Lakers
 • Spillede 1346 kampe i karrieren og scorede i gennemsnit 25 point per kamp
 • Scorede 81 point imod Toronto Raptors i 2006.
 • Scorede 60 point i sin afskedskamp, hvilket førte Lakers til en sejr på 101-96 over Utah Jazz
 • Har fået sine trøjer med numrene 8 og 24 hængt op i Staples Center, Los Angeles
 • OL-guldvinder for USA to gange

Kilder: Bleacherreport. NBA.com

Spillede med sprængt akillessene

Kobe Bryant stoppede karrieren i 2016 med en fænomenal kamp hvor han scorede uhørte 60 point. En kamp, der kun bekræftede hans legendestatus, der var sikret længe før. Men hans 37-årige krop kunne ikke mere.

I sine sidste år som professionel fik han lov til at bevise, at han ville gøre alt for at vinde.

Da han sprængte en akillessene, insisterede han på at gå ind på banen - med meget forsigtige skridt - for at skyde de to straffekast, han havde opnået. Og da han senere fik en slem skulderskade i sin skudarm, begyndte han at træne i at skyde med venstre i stedet. For som han sagde; "Gud har givet mig to hænder af en årsag".

Lægerne nåede dog at stoppe ham, så skaden kunne få ro.

Men selv efter karrieren formåede han at være en vinder. Han vandt en Oscar i 2018 for en kortfilm over et digt, han har skrevet om sin kærlighed til basketball. Og han trænede sin ældste datter, der omkom sammen med ham i helikopterulykken, og hendes basketballhold.

De var på vej til en af datterens kampe med holdkammerater og deres forældre om bord, da de styrtede ned. En familiefar, der gjorde sit arbejde.

- Folk dør jo hver dag i hele verden. Men når det sker for nogen, der er helt deroppe, hvor Kobe Bryant var, rammer det os. Vi føler jo, vi kendte ham. Og så er det chokerende, når det sker som det gjorde i så ung en alder og så pludseligt, siger David Nielsen.

Kobe Bryants digt hedder "Dear Basketball". Her er et uddrag:

- Jeg spillede igennem sved og smerte. Ikke fordi udfordringer kaldte på mig. Men fordi du kaldte på mig. Jeg gjorde alt for dig. Fordi det er sådan, du gør når nogen får dig til at føle dig i live, som du gør ved mig.

- Du gav en seksårig dreng hans Laker-drøm. Og det vil jeg altid elske dig for. Men jeg kan ikke elske dig ubetinget meget længere. Denne sæson er alt, hvad jeg har tilbage at give. Mit hjerte kan klare slagene, min hjerne kan klare sliddet. Men min krop ved, at det er på tide at sige farvel. Og det er OK.

Kobe Bryant efterlader sig sin kone og tre døtre.

Kobe Bryant vandt fem mesterskaber i NBA og blev en gang kåret til ligaens bedste spiller. Arkivfoto: Danny Moloshok/Reuters
Kobe Bryant vandt fem mesterskaber i NBA og blev en gang kåret til ligaens bedste spiller. Arkivfoto: Lucy Nicholson/Reuters
Kobe Bryant vandt fem mesterskaber i NBA og blev en gang kåret til ligaens bedste spiller. Arkivfoto: Mark Ralston/AFP
Kobe Bryant vandt fem mesterskaber i NBA og blev en gang kåret til ligaens bedste spiller. Arkivfoto: Lluis Gene/AFP
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce