RINGKØBING: Lige nu skal morgensvømmerne i Ringkøbing nærmest bruge dynamit for at nå ned til vandet...
Men under normale omstændigheder er deres største udfordring ikke is på Ringkøbing Fjord, men at nå langt nok ud i i fjordens lave vand, til at de kan få hele kroppen under.
Det har de imidlertid en løsning til, fortæller Erna Pilgaard, der er en af den voksende gruppe af morgensvømmere:
- Vi har lige ansøgt kommunen om tilladelse til at etablere en badebro i fjorden ud for Ringkøbing Svømmehal, fortæller hun.
Bag ansøgningen står ikke bare morgensvømmerne, men også Ringkøbing Svømmeklub og ROFI, der driver svømmehallen.
Morgensvømmerne har i mange år badet i fjorden ud for svømmehallen, kombineret med, at de også bruger svømmehallens bassiner og øvrige indendørs faciliteter.
- Interessen for at bade i fjorden er stærkt stigende. Mange bruger svømmehallen som base, siger Erna Pilgaard.
Blandt andet er vinterbadning stærkt på vej frem. En stor gruppe børn og voksne fra heldagsskolen Ringkøbing Kjærgaard bruger også svømmehallen som udgangspunkt for en dukkert i fjorden hver torsdag morgen. Og et hold fra Ringkøbing Svømmeklub bruger på samme måde fjorden i en kombination med træningen indendørs i svømmehallen.
Handicapvenlig løsning
- Ved at etablere en badebro neden for svømmehallen, vil vi kunne imødekomme en masse gruppers behov, fastslår Erna Pilgaard.
Erna Pilgaard, morgensvømmer.Interessen for at bade i fjorden er stærkt stigende. Mange bruger svømmehallen som base.
En sådan bro vil kunne sikre de bedst tænkelige forhold ikke bare for de nuværende mange brugere af fjorden og svømmehallen; den vil også kunne gøre det endnu mere tiltrækkende for andre, blandt andet turister, at udnytte den naturlige sammenhæng mellem fjorden og svømmehallens unikke beliggenhed, påpeger hun.
Erna Pilgaard understreger, at en bro også skal være handicapvenlig.
- Med det projekt, vi har foreslået, vil kørestolsbrugere også få adgang til at bade i fjorden; den mulighed eksisterer ikke i dag, siger hun.
Initiativtagerne til forslaget understreger, at badebro og sti til broen fra svømmehallen skal etableres så diskret som muligt; derfor foreslår de, at badebroen anbringes i forbindelse med en af høfderne ud for svømmehallen.
Spændende projekt
Per Høgh Sørensen, der er chef for kultur, natur og fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune, bekræfter, at kommunen har modtaget ansøgningen om etableringen af badebroen.
- Det ser supergodt ud, og det er en fin idé at placere en badebro der. Der er dog en række spørgsmål, der skal afklares, inden vi kan gå videre med sagen. For det første er der flere statslige myndigheder der skal høres, og det tager erfaringsmæssigt nogen tid, inden de træffer afgørelse, siger han.
- Dernæst skal det afklares, om det kan komme i konflikt med andre projekter i området; Børnenes By har jo foreslået, at der etableres et svømmeamfi samme steds. Og endelig er der spørgsmålet om finansiering, siger Per Høgh Sørensen.
Hvad det angår, har initiativtagerne foretaget et overslag, der viser, at inklusive handicaplift vil arbejdet kunne udføres for knap en million kroner.
- Vi håber på, at kommunen vil støtte projektet, så vi kan gå i gang med at søge forskellige fonde om støtte, siger Erna Pilgaard.