Ringkøbing-Skjern

Forskningens Døgn byder på 10 foredrag

- Det er et flot program til Forskningens Døgn, og jeg håber, at mange vil komme og lade sig inspirere, siger formand for videnudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Lise Juhl Hansen (V), i en pressemeddelelse. PR foto
10 foredrag og en fællesspisning udgør programmet til Forskningens Døgn, der i år finder sted over fire dage på Innovest, VGT, i kommunens kantine på Rødkløvervej i Ringkøbing, i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter og i Fødevarepark Skjern Enge.

Ringkøbing-Skjern: Forskningens Døgn er for alle.

Skulle man være i tvivl, er det bare at lade sit blik glide over programmets forskellige fristende tilbud: Man kan høre om bakterierne, der er ved at skifte rolle fra skurk til helt, om tillid og trivsel på arbejdspladsen, liv i universet eller snuppe et foredrag om lokale fødevarer med tilhørende fællesspisning.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, som kører for sjette gang.

Uden for det offentlige program er et særligt tilbud til kommunens børnehaver om at få smagsprøver på naturvidenskabelig forskning. Gennem bibliotekerne kan daginstitutionerne låne en formidlingskuffert med titlen "Hjerne-ekspeditionen." Den indeholder science-aktiviteter for de 3-6-årige samt pædagogiske fif til de voksne om god sciencepædagogik, der tager udgangspunkt i børnenes egne spørgsmål og træner nysgerrighed.

Daginstitutionerne kan låne kufferten på bibliotekerne i Ringkøbing, Skjern, Hvide Sande, Tarm og Videbæk.

Hele programmet

Hvad er kvantemekanik? Onsdag 24. april kl. 9 på Innovest, Ånumvej 28, Skjern.

Liv i Universet: Onsdag 24. april kl. 10.15 Innovest, Ånumvej 28, Skjern.

Hvorfor er der så stor social ulighed i sundhed i Danmark? Onsdag 24. april kl. 14.30 Kantinen Sundhed og Omsorg, Rødkløvervej 4, Skjern.

PISA - Læseundersøgelsen mange bruger, flere hader og stort set ingen egentlig kender. Onsdag 24. april kl. 15. Innovest, Ånumvej 28, Skjern.

Bakterier: Fra skurk til helt. Torsdag 25. april kl. 13. Innovest, Ånumvej 28, Skjern.

Når tillid fremmer inklusion, eksklusion og stress på arbejdspladsen. Torsdag 25. april kl. 15. Innovest, Ånumvej 28, Skjern.

Sund fitness - motion som medicin. Udsolgt. Torsdag 25. april kl. 15 i Ringkøbing-Skjern Kulturcenter.

Dansk landbrugs fortid, nutid og fremtid. Torsdag 25. april kl. 19. Innovest, Ånumvej 28, Skjern.

Fedme og diabetes: Blot et spørgsmål om livsstil? Mandag 29. april kl. 10.15. VGT, Skolegade 15, Tarm.

Kan man smage, at guleroden er fra Lammefjorden? Tirsdag 30. april kl. 18. Fødevareparken, Feldsingvej 3, Skjern.

Alle er velkomne, og det er som altid gratis at være publikum. Det er dog nødvendigt at bestille billet.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Danmark

DMI varsler hedebølge: Mere end 28 grader i flere dage i træk

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Vestjylland

Lystfisker langer ud efter fiskeopsynsmand, der fangede 79 laksefisk

Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Annonce