Annonce
Danmark

Forskere: Tre ud af fire skal vaccineres, før hverdagen vender tilbage

Hvis alt går vel, kan de første danskere ifølge myndighederne blive vaccineret mod covid-19 allerede i slutningen af december eller i starten af januar. Spørgsmålet er, hvor mange danskere, der frivilligt vil tage imod vaccinen og om det er nok til at få hverdagen fra før coronapandemien tilbage. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters
70-80 procent af danskerne skal tage imod covid-19-vaccinen, før vi opnår flokimmunitet, vurderer forskere. Mange danskere har været skeptiske over for at tage vaccinen, men tvang er unødvendig, lyder vurderingen.
Annonce

Vaccine: Det er nødvendigt, at op mod otte ud af 10 danskere takker ja til en covid-19-vaccine, før vi for alvor kan vende tilbage til hverdagen fra før coronaepidemien.

Sådan lyder vurderingen fra to af landets førende coronaeksperter.

Immunolog Jan Pravsgaard Christensen og virolog Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet peger på, at 60-70 procent af danskerne skal være immune over for covid-19, hvis vi skal opnå flokimmunitet, der vil få epidemien til at brænde ud. Men da en vaccine ikke vil have fuldt effekt på alle, vil det kræve, at endnu flere danskerne siger ja tak til en ny vaccine, vurderer de to eksperter.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, vurder, at det ikke bliver nødvendig med tvangsvaccinering for at opnå flokimmunitet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

- Hvis vi skal være helt sikre på, at de, der ikke kan tåle vaccinen, og de, den ikke får effekt på, skal være beskyttet, så skal godt og vel 70 procent af befolkningen være immun over for virus. Fordi ingen vaccine slår an hos alle, skal vi i princippet op på, at 80 procent af befolkningen skal være vaccineret, siger Allan Randrup Thomsen.

Annonce

Klar til vaccinen

Hvis alt går vel, kan de første danskere ifølge myndighederne blive vaccineret allerede i slutningen af december eller i starten af januar. Men spørgsmålet er, hvor mange danskere, der frivilligt vil tage imod vaccinen.

En undersøgelse foretaget af Epinion for DR viste i september, at hver femte dansker tvivlede på, om de ville tage imod en covid-19-vaccine. Derudover afviste hver tiende at tage imod vaccinen, der er udviklet på rekordtid. Potentielt kan op mod 30 procent altså nægte at lade sig vaccinere.


Hvis vaccinen er godkendt, så vil jeg tage imod den. Det ville jeg ikke have nogen problemer med.

Allan Randrup Thomsen, virolog, Københavns Universitet


Netop tempoet, som de nye covid-19-vacciner er blevet udviklet i, vækker bekymring i befolkningen. Samtidig kender man endnu ikke eventuelle langsigtede bivirkninger ved vaccinerne. Men den usikkerhed får ikke de to eksperter til at tøve med at tage vaccinen, hvis de fik den tilbudt som nogle af de første.

- Hvis vaccinen er godkendt, så vil jeg tage imod den. Det ville jeg ikke have nogen problemer med. Man skal være klar over, at der ikke er skåret nogle hjørner i den her proces. Når det går hurtigere, er det ikke, fordi man har sprunget over, hvor gærdet er lavest. Finansieringen har været på plads fra start, der er kommet rullende indberetninger fra firmaerne, og der har været sat flere mennesker på evalueringerne, siger Allan Randrup Thomsen.

Annonce

Mulige bivirkninger

Lægemiddelstyrelsen har også fastslået, at godkendelsen af vaccinerne ikke vil blive hastet igennem. Men uanset hvor mange godkendelsesprocedurer, der er, vil der altid være en risiko ved en ny vaccine, medgiver Allan Randrup Thomsen og Jan Pravsgaard Christensen.

- Man kan ikke udelukke, at der kan være nogle sjældne bivirkninger. Fra andre vacciner ved vi, at der i nogle tilfælde kan være bivirkninger, som kun én ud af 100.000 oplever. Hvis vaccinen er testet på 40.000 personer, kan man ikke være sikker på, at man har fanget sådan en situation.

- Men generelt tror jeg, man skal acceptere, at strengt taget alt i livet er farligt. Hver gang du går ned på gaden, risikerer du at blive kørt over eller skvatte over kantstenen. Man kan ikke sikre sig 100 procent, og der er også en risiko for senfølger, hvis man ikke lader sig vaccinere og får sygdommen, siger Allan Randrup Thomsen.

Annonce

Ingen tvang

På trods af, at op mod 80 procent af danskerne altså skal vaccineres for at opnå flokimmunitet i samfundet, understregede regeringen og myndighederne torsdag aften på et pressemøde, at ingen danskere vil blive tvunget til at tage vaccinen.

De ældre og sårbare skal stikkes først

Myndighedernes plan for vaccination mod covid-19 af den danske befolkning blev torsdag præsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og cheferne for sundhedsmyndighederne. Der kommer ikke vacciner til alle samtidig, så der skal prioriteres.

  1. Første fase: De ældre, sårbare, personer med kroniske sygdomme samt det såkaldte frontpersonale vaccineres først. Det er omkring 1,5 millioner mennesker.
  2. Anden fase: Resten af befolkningen. Vaccinerne ventes at opføre sig forskelligt, herunder når det gælder bivirkninger. Når vi kommer tættere på fase to, vil myndighederne prioritere her.

Immunolog Jan Pravsgaard Christensen tror heller ikke på, at tvangsvaccinering er en mulig vej til at sikre, at tilstrækkeligt mange danskere vaccineres, selv om han erkender, at det potentielt kan blive et problem at få tilstrækkeligt mange til at tage imod vaccinen.

- Tvang kan også blive et problem. Hvis du tvinger folk til at blive vaccineret, og en af de første vaccinerede helt tilfældigt får en større bivirkning, kommer der et ramaskrig, og folk løber frygtende væk. Og hvis du føler dig utryg og tvunget til at få sprøjtet noget i dig, så vil folk også psykisk opleve bivirkninger, der måske ikke er der, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Allan Randrup Thomsen vurderer heller ikke, at det bliver nødvendigt at indføre tvang for at nå op på de 80 procent vaccinerede, men understreger, at det er vigtigt at frontpersonale på plejehjem og sygehuse lader sig vaccinere.

- Det kan potentielt blive et problem, hvis frontlinjepersonale nægter at lade sig vaccinere. Men så er der en mellemvej før tvangsvaccinering. Flere hospitaler i USA, kræver for eksempel at deres medarbejdere er influenzavaccinerede, hvis de skal være ansat der. Det ville være en mild form for tvang, og der er ikke nogen, der får vredet armen om.

- Men jeg tror principielt set ikke, vi kommer der til. Jeg tror, langt de fleste i den her personalegruppe godt kan se fornuften i at lade sig vaccinere, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Dagbladet har fået aktindsigt: Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus

Annonce