Annonce
Danmark

Forskere opfinder superenzym, der nedbryder plastik

En ny opdagelse giver håb for, at vi om få år kan blive meget bedre til at genbruge blandt andet plastikflasker. På bileldet trækker en mand et læs plast i Kinas sydlige Hainan-provins. Arkivfoto: China Photo/Reuters
Ved at kombinere to forskellige enzymer fra bakterier har forskere fundet en måde at lave gammel plastik om til ny plastik. Det kan blive en vigtig del af løsningen på klima- og plastikkrisen.

Plastik: Plastikflasker kan godt smeltes om og genbruges. Men det kan man kun gøre et vist antal gange, fordi plastikmaterialet bliver af dårligere og dårligere kvalitet for hver omsmeltning. Derefter kan plastikken i teorien bruges til andre formål, hvor der ikke er helt så skrappe krav til kvaliteten.

Ofte sker der dog i praksis det, at plastikken ender på en losseplads eller i et forbrændingsanlæg, og herhjemme bliver den gamle plastik på den måde til el og varme. Det er stadig spild af råmaterialet, fordi selv ansvarligt afbrændt plastik udleder klimaskadelig CO2. Derfor ville det være bedre, hvis man kunne omdanne den slidte plastik til ny plastik.

Gør gammel plastik ung igen

En ny opdagelse giver håb for, at vi om få år netop kan blive meget bedre til at genbruge blandt andet plastikflasker. I 2016 blev en ny bakterie, Ideonella Sakaiensis, fundet i Japan, og den viste sig at have evnen til at nedbryde plastik ved at udskille et specielt enzym.

I naturen gør plastik stor skade. Mange dyrearter spiser plastik, fordi de forveksler det med deres naturlige føde. Men plastik blokerer dyrenes fordøjelsessystemer, så de til sidst ikke kan spise og derfor dør af sult. Her sorteres der plast i Tondo nær Manila i Filippinerne. Foto: Eloisa Lopez/Reuters

Desværre går nedbrydningen ret langsomt, men nu har et hold af amerikanske og britiske forskere fundet ud af, at man kan kombinere enzymet med et andet enzym, så de arbejder sammen om at nedbryde plastikken. Det fremgår af en artikel offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS.


Det handler om at lære af naturens løsninger og bringe dem ind i et laboratorium.

John McGeehan, professor - til The Guardian


- Da vi satte enzymerne sammen, så vi ganske uventet en dramatisk forbedring af effektiviteten. Det handler om at lære af naturens løsninger og bringe dem ind i et laboratorium, siger professor John McGeehan, der er en af forskerne bag studiet, til den britiske avis The Guardian.

Superenzymet nedbryder plastik seks gange hurtigere end det naturlige enzym, og det giver nye muligheder for genbrug af plastik. Enzymet nedbryder nemlig ikke plastikken helt, som når man brænder den af, men kun til såkaldte monomerer. Dem sætter man sammen i lange kæder, polymerer, når man producerer plastik. På den måde kan man omdanne gammel plastik til nyt og friskt materiale.

Derfor er plastik blevet en plage

Plastik blev opfundet for omkring 100 år siden, men først for nylig er produktionen af plastik gået amok. Især fra år 2000 begyndte det at gå stærkt: Udledningen af plastikskrald til naturen steg mere på et enkelt årti end i de foregående 40 år. I dag spytter verdens plastikfabrikker over 300 millioner ton plastik ud hvert år ifølge FN’s miljøprogram, UNEP. På verdensplan bliver kun ni procent genbrugt. Otte millioner ton ender i havet hvert år.

I naturen gør plastik stor skade. Mange dyrearter spiser plastik, fordi de forveksler det med deres naturlige føde. Men plastik blokerer dyrenes fordøjelsessystemer, så de til sidst ikke kan spise og derfor dør af sult. Der er også mange dyr, der bliver kvalt i plastikemballage og gamle fiskenet, der bliver smidt i havet og driver med havstrømmene.

Hvis plastikskrald bliver brændt, undgår man, at det ender i havet. Men dermed er problemet ikke løst. Brændt plastik udleder store mængder CO2 og bidrager dermed til klimakrisen. Hvis plastikforbruget fortsætter med at vokse, forventes plastikproduktion at udgøre 20 procent af verdens olieforbrug i 2050.

Der er dog mange initiativer i gang for at løse problemerne. Vejen frem er øget genbrug og langt mindre brug af engangsplastik. En lang række lande har indført forbud eller afgifter på ting som plastikposer, sugerør, vatpinde og andre ting, der udgør en stor del af plastikskraldet.

Metoden åbner også mulighed for at genbruge andre typer af plastik end kun flasker. For eksempel bliver millioner af ton tøj hvert år smidt ud og brændt af. Forskerne mener, at man vil kunne kombinere superenzymet med andre enzymer, der nedbryder bomuld og på den måde opløse tøjet og genindvinde plastikdelene i stedet for at producere ny plastik af olie.

Annonce

Kan snart blive virkelighed

Der er blevet forsket i næsten 20 år i at bruge naturens metoder til at nedbryde plastik. I april i år opdagede en fransk virksomhed et andet enzym, der blev fundet i bakterier i en kompostbunke. Det franske enzym kan nedbryde 90 procent af en plastikflaske på bare 10 timer, men problemet er, at enzymet kun virker ved over 70 graders varme. Det nye superenzym virker til gengæld ved stuetemperatur.

Et nyt forskningscenter er ved at blive bygget ved University of Portsmouth, hvor de britiske forskere vil prøve at finde ud af, om deres enzym kan komme til at virke endnu mere effektivt. Ifølge professor John McGeehan kan de nye enzymer blive brugt i praksis i løbet af et eller to år, hvis projektet lykkes.

Annonce
Annonce
Skjern

700 læsere har talt: Her er en skole bedst placeret i Skjern

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Vestjylland

Hans trailer hoppede af krogen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Ringkøbing-Skjern

Stigende madpriser på vej: Priser på kunstgødning og sprøjtemidler stryger gennem loftet

Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Venstre-kandidater siger nej til Vestas: Der skal ikke være tung trafik på V. Strandsbjerg

Annonce