x
Annonce
Udland

Forskere finder mikroplast i fire af fem muslinger

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Der er mest mikroplast i muslinger fra Oslofjorden og Oslo havn, mindst på Grønland, Færøerne og Svalbard.

Forskere har fundet mikroplast i fire af fem undersøgte muslingearter i Norden.

Det viser en ny nordisk undersøgelse, der er en del af et større forskningsprojekt.

Her ser forskerne på forekomsten af mikroplast i muslinger fra 100 forskellige steder over hele Norden.

Forskerne fandt både plastfibre og plaststykker samt gummilignende partikler i muslingerne.

- Studiet er det første af sin slags, der har analyseret et så stort antal prøver fra et så stort geografisk område med så god analysekvalitet, siger projektleder Norman Green fra Norsk Institutt for Vannforskning (Niva) i en pressemeddelelse.

Niva har udarbejdet rapporten på bestilling fra det norske miljødirektorat.

Muslinger fra byområder og havneområder indeholder mest mikroplast.

Det højeste indhold af mikroplast blev fundet i muslinger i Oslofjorden og Oslo indre havn.

På Grønland, Færøerne og Svalbard fandt forskerne ikke mikroplast, der ligger over minimumsgrænsen. Men det skyldes antageligt, at der er taget for få prøver fra disse områder.

Undersøgelsen skal bruges til at finde ud af, hvor stor forekomsten af mikroplast er i havmiljøet i Norden.

Forskerne vil også kortlægge kilderne til mikroplast i muslinger.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nødråb fra genbrugscontaineren: Nej tak til mugne bøger og hullede kufferter

Læserbrev: Hver eneste dag året rundt bliver den blå ”genbrugscontainer” på Genbrugspladsen i Ringkøbing tømt på skift af fire forskellige, velgørende organisationer her fra lokalområdet. Ringkøbinggarden er en af de fire, og vi har retten til at tømme containeren hver dag i april, august og december. Det betyder, at det i disse uger er os, det vil sige vores frivillige hjælpere, som hver eneste dag kommer forbi med en trailer for at tømme genbrugscontaineren og fragte alle de gode ting ud til vores loppe- og genbrugsbutik på Klostervej 110 i Kloster. Allerførst TAK. Vi er meget taknemmelige for alle de ting, I donerer, og som vi efterfølgende i genbrugsbutikken får konverteret til gode penge, der finansierer en stor del af driften af Ringkøbinggarden; herunder musikskoleundervisning, instrumenter, uniformer, rejser og andre gode oplevelser for vores børn og unge. Men nu kommer hjertesukket og nødråbet: Vi oplever her under Coronakrisen, hvor genbrugspladsen lige er genåbnet for private, at rigtig mange mennesker desværre også bruger den blå genbrugscontainer som en nem og hurtig måde at komme af med deres affald i stedet for selv at køre rundt i den lange kø på pladsen… I ”gamle dage” (før Covid-19) tog det os hver dag cirka halvanden time at tømme containeren og køre tingene væk. Men i denne uge og i sidste uge har vores frivillige hjælpere hver dag brugt minimum tre timer på først at sortere, og derefter køre rundt i den lange kø på pladsen for at aflevere alt det blandede affald de rigtige steder, inden vi kan begynde at håndtere de gode varer, som er egnede til at komme ind i vores loppe- og genbrugsbutik. Vi tager rigtigt gerne imod alle jeres GODE genbrugsting, men vi vil altså helst slippe for alt det, der er tydeligt usælgeligt; eksempelvis skæve cykler, skåret porcelæn, gennemblødte lænestole, knækkede grydeskeer, defekte legesager, ildelugtende tøj, hullede kufferter og mugne bøger. På gensyn derude på Genbrugspladsen - vi glæder os til at tømme containeren i resten af april måned.

Annonce