Annonce
Indland

Forsker: SU-reformen ændrer uddannelseskulturen

Instrumenter til at få unge hurtigt gennem uddannelsessystemet ændrer kulturen på uddannelserne. SU-reformen vil favorisere de studerende, der vil have så meget som muligt på CV og studiebevis, vurderer forsker.

Regeringens udspil til en SU-reform, der skal sikre, at danske studerende kommer hurtigt gennem systemet, ændrer uddannelseskulturen. Det vurderer lektor ved Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet, Camilla Hutters.

Lige siden der er blevet indført karakterbonus for at begynde hurtigt på studiet og ændret i kvotereglerne ved optagelsen har en del af uddannelseskulturen ifølge Camilla Hutters været i skred, og det forstærkes nu.

»De unge, der er målrettet og går efter at få noget på CV og studiebevis, vil klare sig godt. Samtidig vil nogen unge søge at finde deres dannelse et andet sted,« siger hun.

Annonce

Reformen af SUen indeholder et element, hvor det sjette SU-år fjernes, hvis en ung person har haft mere end to sabbatår. Det betyder ifølge Camilla Hutters, at der bliver et helt nyt rationale bag studievalget.

»De unge vil kunne se et incitament til bare at starte på et studie, hvis de bare kan vælge fag eller skifte uddannelse senere,« siger hun.

Reformen har fået dele af ungdommen til at råbe op. Eksempelvis da uddannelsesminister, Morten Østergaard (R), blev mødt med skriften »Lårde-Mården« på skilte, da han tog ændringerne i forsvar på Aarhus Universitet mandag.

Camilla Hutters mener også, at der er tale om en økonomisk straf til nogle af de unge. Hun understreger dog, at man skal varsom med at dømme reformen på forhånd. Det er ifølge forskeren svært at sige, om reformen får de unge hurtigere igennem systemet.

»Det kan være, at det simpelthen får de unge til at starte, for selvfølgelig kigger de også på økonomiske hensyn. Men hvis reformen skal virke efter hensigten, bliver det vigtigt, at strukturen på uddannelserne følger med,« siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce