Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

DN-formand Maria Reumert Gjerding og Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, kom i nærkontakt med Henk Altenas nysgerrige køer. Foto Poul Osmundsen.
DN-formand Maria Reumert Gjerding og Martin Merrild kiggede på vestjyske landbrug og drøftede klimaforandringer.

TIM: Maria Reumert Gjerding, formand for Danmarks Naturfredningsforening, fik et godt indtryk af vestjysk landbrug, da hun mandag lagde vejen om forbi Vestjylland …

I alt fald et meget tæt indtryk!

Da hun under besøget hos Marian og Henk Altena i Tim skulle kigge på lavbundsjorder ned mod Tim Å, mødte hun ikke bare Henk selv, men også hans venligt nysgerrige køer, der til sidst omgav delegationen, der også talte Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, som en sortbruget mur.

Det tog DN-formanden meget pænt - selv om hun dog satte foden ned, da en af køerne begyndte slikke på hendes hestehale med sin ru tunge!

Ud over Henk Altena og hans køer mødte hun også Henks naboer Lars Danielsen og Martin Kjær. De deler lavbundsjord ned til Tim Å - og netop lavbundsjorder har både DN's og landmændenes store interesse.

De lavtliggende arealer er rige på kulstof. De bidrager derfor negativt til landmændenes CO2-regnskab, når de bliver dyrket og pløjet, og derved frigiver CO2 til atmosfæren.

DN og dansk landbrug vil gerne tage flere lavbundsarealer ud af produktion - hvis det kan ske som led i en multifunktionel jordfordeling. Fra venstre Lars Danielsen, Maria Reumert Gjerding, Martin Merrild, Henk Altena og Martin Kjær.

Negativt regnskab

I Danmark bliver omkring 100.000 hektar lavbundsjord udnyttet til landbrug, selvom disse jorde er dårlige landbrugsjorde, og DN vil gerne have dem ud af produktion.

-Landmændene kan opnå en stor besparelse i klimaregnskabet ved at stoppe dyrkningen af de lavtliggende jorde, fastslog Maria Reumert Gjerding over for Dagbladet.

Det er beregnet, at hvis de 100.000 hektar lavbundsjord blev omlagt til natur, ville de bidrage til at sænke landbrugets samlede CO2-udledning med omkring 10 procent.

Landmændene vil såmænd også bytte lavbundsarealerne ud med bedre jord, hvis det lader sig gøre, sagde Martin Merrild, og det bekræftede de tre landmænd i Tim. De er ikke kun optaget af at sælge deres jord - de vil meget gerne bytte, hvis der er mulighed for det, understregede det.

Nøgleordet er "multifunktionel jordfordeling". Det vil sige, at jordfordelingen gennemføres med nogle bestemt mål for øje, for eksempel bedre arrondering af marker - altså at de ikke ligger spredt ud i landskabet - bedre muligheder for naturpleje, hensyn til jagt og skabelsen af gode rekreative muligheder.

Tæt samarbejde

DN og dansk landbrug har ikke altid været på talefod. Men årsagen til, at Maria Reumert Gjerding og Martin Merrild var på turné i Vestjylland mandag, er først og fremmest, at de to parter har fundet sammen om at fremlægge et fælles natur- og landbrugsudspil.

Det skal både sikre klimareduktioner på omkring 10 procent af landbrugets udledning af klimagasser, hjælpe landbrugserhvervet og etablere flere og sammenhængende naturområder gennem omlægning eller udtagning af et areal på to gange Falsters størrelse.

- Natur- og klimadebatten ender desværre alt for ofte i skyttegravskrig. Med udspillet forsøger vi at finde fælles læsninger, som kan vinde bred politisk opbakning. Vi har forståelse for, at det også skal hænge sammen for den enkelte landmand og for erhvervet, sagde Maria Reumert Gjerding.

- Vi er selvfølgelig bevidste om, at vi som branche har et stort medansvar for at bidrage til den grønne omstilling. Her jordfordeling et af de mest virkningsfulde redskaber, sagde Martin Merrild.

Om Henk Altenas lavbundsarealer på et tidspunkt tages ud af produktion, må tiden vise.

Men hans nysgerrige køer fik i alt fald en oplevelse ud af besøget!

Maria Reumert Gjerding kom i god dialog med de vestjyske landnænd, Lars Danielsen, Henk Altena og Martin Kjær.
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Ringkøbing-Skjern

Vi skal løse plastikforureningen sammen

Erhverv For abonnenter

Hydra-Grene investerer i Skjern-iværksætters firma: Unik mulighed for at få fat i fremtidens ingeniører

Hvide Sande

3-årige Felix om Hvide Sande-sejltur: Det går alt for langsomt

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

To helikoptere og fire både leder nu efter den unge sejler - Politiet: Kig efter et blåt og hvidt sejl

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Annonce