Annonce
Ringkøbing-Skjern

Nu vil hospitalsudvalget have fuld klarhed over fordele og ulemper ved lavdosis CT-skanning

Henrik Gottlieb Hansen ønsker sammen med sin næstformand i hospitalsudvalget Ib Bjerregaard klarhed om, hvad der er op og ned i sagen om lavdosis CT skanning. Foto: Region Midtjylland
Henrik Gottlieb Hansen (S) og Ib Bjerregaard (V), henholdsvis formand og næstformand i regionsrådets hospitalsudvalg, foreslår, at der bruges en million kroner på en såkaldt medicinsk teknologivurdering af brugen af lavdosis CT-skanning ved undersøgelse af symptomer fra lungerne.
Annonce

Regionen: Selv om Sundhedsstyrelsen på regionsformand Anders Kühnaus foranledning i november 2020 kom med en ny vejledning, der præciserer, hvilken form for billeddiagnostik, der kan bruges hvornår i forbindelse med undersøgelser af symptomer fra lungerne, har det ikke bragt en ende på en årelange debat om, hvorvidt det er en god idé at anvende såkaldt lavdosis CT-skanning systematisk.

Nu gør formandskabet i hospitalsudvalget, og det vil sige formand Henrik Gottlieb Hansen (S) og næstformand Ib Bjerregaard (V), et forsøg på én gang for alle at få slået fast, hvad der er bedst for patienterne, og hvordan lægerne så skal agere.

Annonce

Mangler klarhed

- Der mangler stadig noget klarhed, og selv om det nok vil koste nogle penge at få dokumenteret effekten og kvaliteten af lavdosis CT-skanninger, så mener vi, at det ikke mindst for patienternes skyld er værd at bruge den million kroner, som angiveligt er prisen. Det er jo i virkeligheden småpenge, når man tager i betragtning, hvor mange penge der ellers bruges i disse tider, siger Ib Bjerregaard.

- Der bruges jo i forvejen mange penge i øjeblikket, så hvorfor ikke også bruge den million, det koster at få klar besked om lavdosis CTs fordele og ulemper, spørger Ib Bjerregaard. Foto: Region Midtjylland

I den nye vejledning fra Sundhedsstyrelsen slås det fast, at lavdosis CT ikke må bruges systematisk i diagnosticering af symptomer fra lungerne. Som omtalt i flere artikler siden foråret har man på Diagnostisk Center i Silkeborg i en årrække tilbudt lavdosis CT i stedet for røntgen til patienter med symptomer, som kunne pege i flere retninger. En praksis, som blandt andet var medvirkende til, at ledende overlæge på centret i Silkeborg Ulrich Fredberg reelt blev fyret.


Der mangler stadig noget klarhed, og selv om det nok vil koste nogle penge at få dokumenteret effekten og kvaliteten af lavdosis CT-skanninger, så mener vi, at det ikke mindst for patienternes skyld er værd at bruge den million kroner, som angiveligt er prisen.

Ib Bjerregaard, næstformand hospitalsudvalget (V)


Sundhedsstyrelsen mener, der mangler robust dokumentation for fordele og ulemper ved lavdosis CT, hvorfor det ikke er forsvarligt. Men Gottlieb og Bjerregaard peger på, at der stadig findes mange fagfolk, som mener, at man ved at erstatte røntgen med lavdosis CT vil kunne redde liv. Andre mener, det er usikkert og peger på, at det også indebærer øget stråling og dermed øget risiko for stråleskader.

Annonce

MTV

Fra begge lejre er der imidlertid blevet peget på, at en uvildig medicinsk teknologivurdering (MTV) vil kunne give den nødvendige dokumentation for lavdosis CTs effekt og kvaliteter.

- Derfor foreslår vi ganske enkelt, at vi hurtigst muligt får lavet en MTV, siger Ib Bjerregaard.

Både han og Henrik Gottlieb Hansen oplyser, at de har fuld opbakning fra deres respektive partigrupper i regionsrådet.

De to foreslår endvidere, at der skabes klarhed om, hvordan praksis skal være, når praktiserende læger henviser til forskellige former for billeddiagnostik af lungerne.

Annonce

Praksis ved henvisning

- Sundhedsstyrelsen lægger jo op til, at der i forbindelse med henvisning til den ene eller  anden form for billeddiagnostik er en dialog mellem den henvisende læge og sygehuset om, hvad der er mest hensigtsmæssigt i de enkelte tilfælde. Og åbenbart har det i hvert fald hidtil været meget forskelligt fra sygehus til sygehus, hvad praksis har været, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Han og Ib Bjerregaard vil også gerne vide, om den senest udsendte vejledning fra styrelsen har givet anledning til et ændret henvisnings- og rekvisitionsmønster fra de praktiserende læger.

Hospitalsudvalget holder møde mandag 11. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm

Køber af konkursramt efterskole jubler over politikernes ja: Nu er vi flyvende

Annonce