Annonce
Udland

Parlamentsformand siger nej til debat og afstemning om brexit

Ho/Ritzau Scanpix
Parlamentsformand siger, at forslag i substans er det samme, som én gang tidligere er fremlagt i parlamentet.

Det britiske underhus formand, John Bercow, afviser, at den konservative regering kan få sin brexit-aftale med EU til debat og afstemning mandag.

Han konstaterer, at forslaget "i substans er det samme", som det, der var fremlagt under en samling i parlamentet lørdag.

Ifølge Bercow er det ikke i overensstemmelse med parlamentets regler.

- Min afgørelse er derfor, at forslaget ikke vil blive debatteret i dag, eftersom det ville være en gentagelse og en uordentlig måde at gøre det på, siger han under højlydt mumlen og enkelte tilråb fra parlamentets medlemmer.

Bercow konstaterer derfor, at premierminister Boris Johnson og hans regering må fremlægge hele den lovpakke til vedtagelse, som er nødvendigt for, at Storbritannien kan forlade EU.

Johnson har gentagne gange svoret, at han senest ved deadline 31. oktober, torsdag i næste uge, vil trække Storbritannien ud af EU.

Efter parlamentsformandens afvisning af mandagens debat og afstemning om brexit-aftalen forekommer det meget lidt sandsynligt.

Det har oppositionen allerede taget højde for. Første gang med den såkaldte Benn-lov fra starten af september og senest med Letwin-afgørelsen lørdag. De pålægger regeringen endnu en gang at søge udsættelse for den britiske udtræden af EU.

Man anmoder om en forlængelse til 31. januar.

Johnson sendte sent lørdag et brev med det indhold til EU om en forlængelse. Men for at demonstrere sin modvilje undlod han at underskrive brevet.

Det, som nu venter Johnson, er højst sandsynligt, at der i oppositionen vil blive gjort et forsøg på at samle et flertal om at føje nye elementer til brexit-aftalen.

Labour har luftet et ønske om, at Storbritannien skal forblive i EU's toldunion. Andre dele af oppositionen ønsker at presse på for, at der bliver et tættere samarbejde om handel med EU, end der lige nu lægges op til.

Johnson indgik en revideret aftale med EU under topmødet i Bruxelles i sidste uge. Her blev der indgået en aftale om Nordirland, som betyder, at provinsen forbliver i EU's indre marked.

Nordirland forbliver i en årrække i både EU's toldunion, men også som en del af det britiske toldområde.

På andre områder ligner aftalen den, som den tidligere konservative premierminister Theresa May indgik i 2018 med EU. Men den kunne ikke få flertal i det britiske parlament, og en deadline for brexit i slutningen af marts måtte hun søge udsættelse for.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Tjener fra Kommandobroen vinder legat

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce