Ringkøbing

Forfatters essay om ulve kom på tale ved uddeling af legat

Forfatter Dorthe Nors har skabt sig et internationalt navn - senest er det kommet til udtryk med novellesamlingen "Kort over Canada", der udkom i efteråret og allerede er solgt til udgivelse i en række lande. Arkivfoto: Agnete Schlichtkrull

Dorthe Nors fra Vedersø har netop modtaget Leo Estvads Legat, der er på 25.000 kroner.

Vedersø: Forfatter Dorthe Nors fra Vedersø er netop blevet 25.000 kroner rigere - takket være tildelingen af Leo Estvads Legat.

Hæderslegatet blev torsdag overrakt ved en reception i København, hvor talen til og om Dorthe Nors blev holdt af forfatterkollegaen Niels Hav:

- Fornylig fik hun ørerne i maskinen, da hun skrev et essay om ulven, der blev skudt i Ulfborg. Hun gjorde opmærksom på, at folk, der ikke bryder sig om ulve, tit heller ikke kan lide burkaer og indvandrere. De bryder sig ikke om invasive arter, tingene skal blive ved med at være, som de var, sagde Niels Hav blandt andet i sin tale - og uddybede:

- Men Dorthe Nors peger på, at debatten om ulven også drejer sig om noget andet; det handler om, at vestjyderne er trætte af at blive overset og misregeret af arrogante københavnere, som aldrig selv har set en ulv i virkeligheden.

Niels Hav slog videre fast om den succesfulde forfatter, at "hun ved, hvor skoen gnaver":

- Det kan godt være, at vestjyderne, eller danskerne for den sags skyld, ikke altid fatter og forstår, at Dorthe Nors er solidarisk med de mennesker, hun skriver om. Der ligger en solid hemmelighed dér.

Fornylig fik hun ørerne i maskinen, da hun skrev et essay om ulven, der blev skudt i Ulfborg. Hun gjorde opmærksom på, at folk, der ikke bryder sig om ulve, tit heller ikke kan lide burkaer og indvandrere

Niels Hav, forfatter, i tale ved uddeling af legat til Dorthe Nors

På hylderne i udlandet

Dorthe Nors' udgivelser tæller blandt andre romanerne "Soul" og "Spejl, skulder, blink", og senest har hun i efteråret udgivet novellesamlingen "Kort over Canada":

- Dorthe Nors befinder sig efterhånden i et terræn, hvor meget få danske forfattere nogensinde har været, sagde Niels Hav med henvisning til, at den vestjyske forfatter har slået sit navn fast på det internationale bogmarked:

- Sagen er jo, at litteratur ikke kan eksporteres - det kan kun importeres. Folk i andre lande bestemmer selv, hvad de vil læse, og hvis en oversat bog skal slå an, må den slå rødder dér, hvor den lander. Dorthes bøger har for alvor sat rødder på andre kontinenter, og det i sig selv er et eventyr, lød det videre fra Niels Hav.

Herhjemme er "Kort over Canada" nu ude i tredje oplag, og novellesamlingen er indtil videre solgt til udgivelse i lande som England, Sverige, Norge, Italien, Holland og Tyskland.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Entusiaster på lydløs reklametur: Nu er elbiler for alle

Annonce
Annonce
112

Solo-ulykke mellem Velling og Lem: Føreren af bilen er fløjet med helikopter til Skejby

Ringkøbing

Folketingskandidater blev mødt med åbne sind og politikertræthed

Ringkøbing

Det er altså ikke en ufo: Pletskud af Ringkøbing i den blå time

Ringkøbing

Fjorden Rundt for 30. gang: 1000 har allerede meldt sig til lang cykeltur

Ringkøbing

Følgebåd gik kold - i år skal det være: Christina vil svømme til Sverige

Ringkøbing

Lars Løkke holdt valgkamps-ispause i Ringkøbing: Se de mange billeder

Ringkøbing

I det helt fine selskab: One Collection-ejere skal på scenen i Dronningesalen

Ringkøbing

Alternativ sommerferie: Fjordvang Efterskole byder på tre dages camp