Kultur

Forfatters besøg i Ringkøbing er blevet til en novelle, hvor fordommene får et twist

Thorstein Thomsen på Torvet i Ringkøbing på en grå martsdag. Inspiration fra blandt meget andet hans spadseretur gennem gaderne med Ulrich Bitterhof er nu blevet til novellen Ringkøbing-Klip. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Dansk Forfatterforening sendte i foråret 20 forfattere ud i landet for at skabe fortællinger om det land, vi bor i. Thorstein Thomsen fandt sin inspiration i Ringkøbing.

Ringkøbing: Hvem er Danmark? Det spørgsmål har Dansk Forfatterforening stillet sig selv, og i foråret var 20 forfattere en uge ude på hver sin destination landet rundt for at samle inspiration til en novelle over temaet.

Forfatter og musiker Thorstein Thomsen ramte Ringkøbing på en grå dag sidst i marts. Han ankom med, som han sagde til Dagbladet, en fordom om at finde folk i fleecetrøjer og træsko. Virkelighedens Ringkøbing fik dog flyttet på hans opfattelse:

- Jeg er blevet overrasket over, hvor rig byen er. Jeg opfatter det slet ikke som udkantsdanmark nu. Det er den måde, husene er på, den måde, folk er klædt på, og det, der er i butikkerne, sagde han.

Forfatterens egne forhånds-forventninger er med et twist blevet til en motor i den sorgmuntre novelle Ringkøbing-Klip, som Dagbladet efter aftale med Dansk Forfatterforening bringer i dag.

Thorstein Thomsen vender tilbage i Ringkøbing i efteråret, hvor han 10. september læser op og fortæller om sin vej til Ringkøbing-Klip ved et offentligt arrangement på biblioteket. Dagen efter holder han forfatter-workshop på Ringkøbing Skole.

Og eleverne kan med fordel lade sig grundigt inspirere: Dansk Forfatterforening udskriver i september - som et led i Hvem er Danmark-projektet - en national skrivekonkurrence for udskolingselever i hele landet. Præmien bliver en tur til Bogforum 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Voldsom kritik af socialtilsynet i Schuberts Minde-sag: Det lugter af personlig hetz

Læserbrev

Højhuse og højspænding: Master, mandater og meninger

Læserbrev: I et læserbrev i Dagbladet søndag retter Bjarne Nielsen en skarp kritik af politikere i almindelighed og af mig i særdeleshed. Bjarne reflekterer over det forhold, at jeg har stemt for et etagebyggeri i Videbæk og nu personligt rammes af etableringen af 400 KV-ledningen, der antagelig bliver placeret meget tæt på Laugesens Have, hvor jeg er leder og hvor jeg har tjenestebolig med bopælspligt. I læserbrevet tillægger Bjarne Nielsen mig holdninger, jeg aldrig har haft, og udtryk, jeg aldrig har brugt. Jeg mener ikke, etagebyggeriet er uden betydning for de naboer, der bor tættest på. Og jeg har aldrig sagt det. Det ville højne kvaliteten af debatten, hvis Bjarne Nielsen ville holde sig til det, jeg faktisk mener, og det, jeg faktisk har sagt. Jeg har besøgt naboerne til etagebyggeriet. Jeg har talt med dem. Jeg har brugt langt mere tid på modstandere af projektet, end jeg har brugt på projektmagerne. I alle politiske sager mener jeg, det er en pligt at orientere sig grundigt, inden man tager stilling. Det har jeg gjort i den sag. Herefter har jeg taget stilling. I byrådet var der et flertal for etagebyggeriet. Det er mandaterne der tæller. Det er demokrati. Jeg forstår og anerkender fuldstændig de gener, det påfører beboerne på Dalsvinget. Det har jeg sagt gennem hele sagen. Det mener jeg stadig. Alle beslutninger i politik har konsekvenser for de mennesker, der bliver berørt af det. Særligt enhver form for udbygning eller udvikling - af hvad art tænkes kan. Vi ønsker øget bosætning i alle vores byer. Vi ønsker en bedre infrastruktur. Vi ønsker et bedre klima. Vi ønsker bedre og større bygninger til institutioner. Det er altid en knivskarp afvejning af fordele og ulemper. Det er et klassisk politisk dilemma. Vi er valgt til at træffe beslutninger. Det mener jeg, politikere skal gøre - og så i øvrigt tage ansvar for beslutningerne. For så vidt angår anlæg af en 400 KV-ledning tæt på Laugesens Have gælder præcis det samme forhold. Jeg er personlig berørt af projektet al den stund, at min bolig kan blive eksproprieret. Jeg er derfor inhabil i sagen - og må ikke deltage i den politiske behandling af sagen. Det beklager jeg. Men det er vel rimeligt, at politikere afholder sig fra at behandle sager, som de kan have personlige interesser i? Jeg er ansat som leder af Laugesens Have. Her er det min opgave at forsvare de forretningsmæssige interesser på stedet. Laugesens Have og jeg selv forventer at blive behandlet med samme rettigheder og pligter som alle andre borgere eller virksomheder. I den forbindelse vil jeg understrege, at Laugesens Have og jeg må tage de heraf følgende konsekvenser. Det er min mening. Jeg har aldrig sagt andet.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Mindreårig pige udsat for seksuelle overgreb af større dreng på Schuberts Minde

Skjern

Fredagen bød på flere færdselsuheld

Annonce