Annonce
Ringkøbing

Forfatter tager på opdagelsesrejse i Ringkøbing

Som led i en storstilet kampagne skal den 68-årige forfatter Thorstein Thomsen i slutningen af marts tilbringe en uge i Ringkøbing. Foto: Dansk Forfatterforening

Dansk Forfatterforening sender fra midten af februar 20 forfattere ud i landet, hvor de skal skabe fortællinger om det land, vi bor i. Forfatteren Thorstein Thomsen tager turen til Ringkøbing.

Ringkøbing: Hvad snakker de om i Ringkøbing? Har byen noget live-sport, der er værd at opleve? Og hvor bliver den bedste fiskefillet serveret?

Det kan være spørgsmål som disse, der skal søges svar på, når den københavnske forfatter Thorstein Thomsen i slutningen af marts indlogerer sig i købstaden.

Han er blandt de 20 udvalgte forfattere, der er bannerførere i Dansk Forfatterforenings nationale læse- og skrive kampagne, "Hvem er Danmark?". Kampagnen bliver søsat i midten af februar, hvor de første tasker pakkes.

På deres opdagelsesrejse skal forfatterne søge inspiration til nye fortællinger ved at gå i nysgerrig dialog med lokalsamfundet.

Forfatterne opholder sig på deres respektive destination i en uge, hvor de går ture med lokale borgere og møder byen i øjenhøjde. Med udgangspunkt i deres samtaler og oplevelser skriver forfatterne en tekst, der bliver offentliggjort i den lokale avis.

Teksten danner baggrund for en skrive-workshop, forfatteren afholder for en eller flere lokale skoleklasser, og for et debatarrangement på det lokale bibliotek, hvor alle byens borgere er velkomne til at møde op og diskutere det spejl, litteraturen holder op for deres by.

"Hvem er Danmark?" er på én gang så stort anlagt og så konkret, at jeg er sikker på, at det for alvor vil kunne batte noget i forhold til at løfte læseglæden i hele landet

Morten Visby, formand, Dansk Forfatterforening

2,3 millioner kroner

Det litterære danmarkskort bliver tilgængeligt online, og i samarbejde med DR bliver der produceret en række podcast-programmer over teksterne. Hele indsatsen kulminerer med en seance på Bogforum i midten af november.

Nordea-Fonden har støttet "Hvem er Danmark?" med 2,3 millioner kroner, hvilket er et historisk stort støttebeløb for Dansk Forfatterforening.

Det betyder blandt andet, at over 500 skoleelever fordelt over hele landet nu får mulighed for at deltage i en skriveworkshop, hvor etablerede og anerkendte forfattere underviser. Eleverne får også en chance for selv at skrive en tekst og deltage i en national skrivekonkurrence.

- Den litterære lystlæsning er et kulturelt og menneskeligt gode, som vi i forfatterforeningen gerne vil være med til at udbrede til hele befolkningen. "Hvem er Danmark?" er på én gang så stort anlagt og så konkret, at jeg er sikker på, at det for alvor vil kunne batte noget i forhold til at løfte læseglæden i hele landet, siger Morten Visby, formand for Dansk Forfatterforening, og tilføjer:

- Og det er vigtigt. Uden aktiv føling med den stille fordybelse og det åbne erfaringsrum, som litteraturen kan tilbyde, bliver vi en fattig kultur.

Annonce

De regionale forskelle

Dansk Forfatterforening håber, at kampagnen kan give et læseløft til hele landet:

- Flere skal opleve glæden ved at skrive og læse - og nyde godt af de nære, sociale fællesskaber, som litteratur kan skabe. Selvom vi er en lille, kompakt nation, kan Danmark stadigvæk byde på mange lokale og regionale forskelle. Denne mangfoldighed er en styrke, som Dansk Forfatterforening også bidrager til at synliggøre, dyrke og værdsætte, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Thorstein Thomsen, der er 68 år, har skrevet en række bøger til både børn og voksne.

På listen over forfattere optræder også navne som Morten Ramsland, Jesper Stein, Lone Theils og Kasper Colling Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

S-byrådsmedlemmer bag opsigtsvækkende forslag: Pil testmøllerne i Lem Kær ned efter seks år

Skjern Håndbold

Skjern-cheftræner efter kæmpe pokal-skuffelse: Det har været en sæson med røven i vandskorpen

Annonce