Annonce
Danmark

Forening: Udenlandske læger skal bestå dansk på folkeskoleniveau

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Det er nødvendigt at indføre sprogkrav til udenlandske læger, mener Danske Regioner og Lægeforeningen.

Dialog mellem læge og patienter er helt afgørende for at stille diagnose, kunne forklare behandling og gøre opmærksom på farlige symptomer.

Derfor er det nødvendigt, at udenlandske læger bliver stillet sproglige krav. Det mener formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

- Vi synes, man skal stille samme krav til læger, der er uddannet indenfor EU, til læger, der er uddannet udenfor EU.

- Det vil sige, at de skal leve op til Danskprøve 3, hvilket svarer til dansk på niendeklasse-niveau, siger han.

Meldingen kommer, efter at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker at indføre sprogkrav til udenlandske læger.

Ministeren har ikke et konkret forslag til sprogkrav på bordet, men han vil indkalde Danske Regioner til et møde, hvor nationale sprogkrav skal drøftes.

Hos Lægeforeningen mener formanden, at det er regionerne, der skal stille sprogundervisningen til rådighed for de udenlandske læger.

- Det er vigtigt at få rustet op med gode sprogtilbud og eksamener, så det bliver nemt og smooth at komme ind på det danske arbejdsmarked for udenlandske læger.

- Det er vigtigt at tiltrække udenlandske speciallæger til Danmark, som vi mangler rigtig mange af, siger Andreas Rudkjøbing.

Hos Danske Regioner er næstformand Ulla Astman (S) positiv over for sundhedsministerens invitation.

- Jeg er helt på linje med sundhedsministeren om, at det ikke er i orden, at patienter og pårørende ikke kan forstå, hvad læger siger, fordi de ikke taler dansk, siger Ulla Astman.

Danske Regioner vil også bringe det forslag til bordet, der lyder, at alle udenlandske læger skal kunne bestå Danskprøve 3. Dog er næstformanden også åben for, at kravet kan variere.

- Det kan være, at der skal være andre sprogkrav for dem, der har meget patientkontakt, end til dem, der kigger i et mikroskop hele dagen.

- Men man skal stadig kunne kommunikere med de øvrige kolleger og have forståelse af arbejdspladsen, siger Ulla Astman.

I 2017 var der ifølge DR mere end 2000 læger med udenlandsk baggrund ansat i Danmark.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce