Annonce
Videbæk

Foredrag om Sprogø-pigerne i Spjald Seniorklub

64 deltog i Spjald Seniorklubs sæsonstart, der bød på besøg af Flemming Rishøj, der fortalte historien om "De uartige piger på Sprogø". Arkivfoto: Mogens Amsnæs/Ritzau Scanpix

Spjald: 64 fremmødte deltog onsdag eftermiddag i Spjald Seniorklubs start på det nye år. Klubben havde besøg af Flemming Rishøj, Esbjerg, der fortalte historien om "De uartige piger på Sprogø". Flemming Rishøj fortalte, hvordan ca. 500 unge piger i alderen 18 - 30 år i perioden fra 1923 - 1961 ufrivilligt blev anbragt på Sprogø.

Her iblandt var en ung kvinde ved navn Karoline som Flemming Rishøj tilfældigt traf på en togrejse fra Esbjerg til København mange år senere, da hun var blevet en ældre dame, og hun fortalte ham sin livshistorie.

Hun var vokset op i Istedgade sammen med sin mor samt to søstre.Sin far havde hun aldrig kendt, og moren havde kun en formodning om, hvem han kunne være. De havde ingen penge, så for at skaffe til dagen og vejen så moren ingen anden udvej end at trække på gaden.

På et tidspunkt tog Karoline en beslutning om at forlade hjemmet. Det lykkedes hende at stjæle en tvillinge-barnevogn samt tøj og sko i flere forretninger og derpå drog hun så afsted mod Fyn. Her blev hun stoppet af en politipatrulje og ført til et Odense. Det gentog sig flere gange. og til sidst kom hun til Sprogø. En grum fortælling om en barsk virkelighed fra en hengemt del af danmarkshistorien.

Onsdag den 22 januar holder seniorklubben generalforsamling på plejehjemmet, og efterfølgende er der underholdning ved lokale spillemænd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce