Annonce
Leder

Fordommene får et fur i litteraturens troldspejl

Det sjove er bare, at vi - med eller uden hængerøv i bukserne - ligner hinanden forbløffende meget. Ikke mindst hvad vores fordomme angår.

Fra øst til vest 452 kilometer. Fra nord til syd 368 kilometer. Med andre ord et lillebitte land, hvor forskellene ikke er meget større end et Himmelbjerg. Alligevel har Danmark muld nok til, at al landsens forskellige fordomme om 'de andre' kan trives og gro.

Blandt andet derfor er der grund til at rose Dansk Forfatterforenings projekt 'Hvem er Danmark', hvor 20 forfattere skriver noveller om 20 forskellige byer i landet. Forfatteren, musikeren og ærkekøbenhavneren Thorstein Thomsen var på vestjysk udebane, og han gjorde ingen røverkule af sit hjerte, da han i marts besøgte Ringkøbing og blandt andet kom forbi samarbejdspartneren Dagbladets redaktion: Han var oprigtigt forbløffet over, hvor pænt folk i byen gik klædt, fortalte han - til redaktionens lattermilde forargelse. Forventningen havde været noget med fleecetrøjer, træsko og hængerøv i udkantsbukserne. Virkeligheden så en smule anderledes ud.

Novellen Ringkøbing-Klip, som er kommet ud af opholdet, er en lille, ramsaltet perle, der med fordommene som omdrejningspunkt skitserer charmen og selvtilstrækkeligheden ved både den lille provinsby og den måske arrogante, måske bare ironiske besøgende. I fortællingen ender det ikke godt med de to, men virkelighedens Thorstein Thomsen vender tilbage om en måneds tid, hvor han dels holder skriveværksted for eleverne på Ringkøbing Skole og dels stiller op til et offentligt debatarrangement med afsæt i Ringkøbing-Klip.

Hvis 'Hvem er Danmark'-fortællingerne hele vejen rundt i geografien på tilsvarende vis formår at levere et litterært troldspejl, som vi kan se os selv og 'de andre' i, er Nordea-Fondens penge til projektet givet vældig godt ud. For ligesom man i hovedstaden er helt sikker på, at man har et præcist billede af, hvordan folk i udkanten ser ud og opfører sig, så er vi herude heller ikke meget i tvivl om, hvordan såen nown kjøwenhawnere de er. Det sjove er bare, at vi - med eller uden hængerøv i bukserne - ligner hinanden forbløffende meget. Ikke mindst hvad vores fordomme angår.

Så tak til Thorstein Thomsen for et skævt og morsomt blik på Ringkøbing, og tak til Dansk Forfatterforening for en god idé. Det er sundt at se sig selv udefra en gang imellem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Afgift på affald fra loppemarkeder: Det er en ommer

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune roser politikerne det mangfoldige frivillige arbejde, der udføres i vores kommune. Hvor længe kan vi holde motivationen blandt de frivillige til at fortsætte, hvis pengene for vores salg på loppemarked og genbrugsbutikker skal være med til at dække en del af kommunes udgifter ved affaldshåndtering. Vi er 55 frivillige organisationer, som er blevet pålagt ekstra udgifter og skal betale 2012 kroner om året. Mon ikke dette tiltag administrativt går op i hat og briller. Vi modtager rigtig mange ansøgninger. Alle vores penge går til velgørenhed på forskellig vis. En stor del af vores midler uddeler vi til det lokale børne- og ungdomsarbejde. Der er rigtig mange frivillige som gør et kæmpe arbejde for at minimere mængden af affald, sælge de genbrugte ting og dermed giver mulighed for, at andre kan bruge det fremfor at aflevere det på genbrugspladsen. Det kan man kun kalde bæredygtighed i Naturens Rige. Det er en win-win sag, færre varer til genbrugspladserne og respekt for de frivilliges arbejde. Vi fra Videbæk Y`Mens Club tilslutter os de argumenter, som er fremført af Blå Kors Genbrug, Plejehjemmets venner og Kirkens Korshær og håber, at beslutningen kan blive omstødt og ændret politisk.

Navne

Hotel Falken går et niveau op

Annonce