Annonce
Leder

Fordommene får et fur i litteraturens troldspejl

Det sjove er bare, at vi - med eller uden hængerøv i bukserne - ligner hinanden forbløffende meget. Ikke mindst hvad vores fordomme angår.

Fra øst til vest 452 kilometer. Fra nord til syd 368 kilometer. Med andre ord et lillebitte land, hvor forskellene ikke er meget større end et Himmelbjerg. Alligevel har Danmark muld nok til, at al landsens forskellige fordomme om 'de andre' kan trives og gro.

Blandt andet derfor er der grund til at rose Dansk Forfatterforenings projekt 'Hvem er Danmark', hvor 20 forfattere skriver noveller om 20 forskellige byer i landet. Forfatteren, musikeren og ærkekøbenhavneren Thorstein Thomsen var på vestjysk udebane, og han gjorde ingen røverkule af sit hjerte, da han i marts besøgte Ringkøbing og blandt andet kom forbi samarbejdspartneren Dagbladets redaktion: Han var oprigtigt forbløffet over, hvor pænt folk i byen gik klædt, fortalte han - til redaktionens lattermilde forargelse. Forventningen havde været noget med fleecetrøjer, træsko og hængerøv i udkantsbukserne. Virkeligheden så en smule anderledes ud.

Novellen Ringkøbing-Klip, som er kommet ud af opholdet, er en lille, ramsaltet perle, der med fordommene som omdrejningspunkt skitserer charmen og selvtilstrækkeligheden ved både den lille provinsby og den måske arrogante, måske bare ironiske besøgende. I fortællingen ender det ikke godt med de to, men virkelighedens Thorstein Thomsen vender tilbage om en måneds tid, hvor han dels holder skriveværksted for eleverne på Ringkøbing Skole og dels stiller op til et offentligt debatarrangement med afsæt i Ringkøbing-Klip.

Hvis 'Hvem er Danmark'-fortællingerne hele vejen rundt i geografien på tilsvarende vis formår at levere et litterært troldspejl, som vi kan se os selv og 'de andre' i, er Nordea-Fondens penge til projektet givet vældig godt ud. For ligesom man i hovedstaden er helt sikker på, at man har et præcist billede af, hvordan folk i udkanten ser ud og opfører sig, så er vi herude heller ikke meget i tvivl om, hvordan såen nown kjøwenhawnere de er. Det sjove er bare, at vi - med eller uden hængerøv i bukserne - ligner hinanden forbløffende meget. Ikke mindst hvad vores fordomme angår.

Så tak til Thorstein Thomsen for et skævt og morsomt blik på Ringkøbing, og tak til Dansk Forfatterforening for en god idé. Det er sundt at se sig selv udefra en gang imellem.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

112

Nattelivet gav ballade og larm

Annonce