Leder

Fordommene får et fur i litteraturens troldspejl

Det sjove er bare, at vi - med eller uden hængerøv i bukserne - ligner hinanden forbløffende meget. Ikke mindst hvad vores fordomme angår.

Fra øst til vest 452 kilometer. Fra nord til syd 368 kilometer. Med andre ord et lillebitte land, hvor forskellene ikke er meget større end et Himmelbjerg. Alligevel har Danmark muld nok til, at al landsens forskellige fordomme om 'de andre' kan trives og gro.

Blandt andet derfor er der grund til at rose Dansk Forfatterforenings projekt 'Hvem er Danmark', hvor 20 forfattere skriver noveller om 20 forskellige byer i landet. Forfatteren, musikeren og ærkekøbenhavneren Thorstein Thomsen var på vestjysk udebane, og han gjorde ingen røverkule af sit hjerte, da han i marts besøgte Ringkøbing og blandt andet kom forbi samarbejdspartneren Dagbladets redaktion: Han var oprigtigt forbløffet over, hvor pænt folk i byen gik klædt, fortalte han - til redaktionens lattermilde forargelse. Forventningen havde været noget med fleecetrøjer, træsko og hængerøv i udkantsbukserne. Virkeligheden så en smule anderledes ud.

Novellen Ringkøbing-Klip, som er kommet ud af opholdet, er en lille, ramsaltet perle, der med fordommene som omdrejningspunkt skitserer charmen og selvtilstrækkeligheden ved både den lille provinsby og den måske arrogante, måske bare ironiske besøgende. I fortællingen ender det ikke godt med de to, men virkelighedens Thorstein Thomsen vender tilbage om en måneds tid, hvor han dels holder skriveværksted for eleverne på Ringkøbing Skole og dels stiller op til et offentligt debatarrangement med afsæt i Ringkøbing-Klip.

Hvis 'Hvem er Danmark'-fortællingerne hele vejen rundt i geografien på tilsvarende vis formår at levere et litterært troldspejl, som vi kan se os selv og 'de andre' i, er Nordea-Fondens penge til projektet givet vældig godt ud. For ligesom man i hovedstaden er helt sikker på, at man har et præcist billede af, hvordan folk i udkanten ser ud og opfører sig, så er vi herude heller ikke meget i tvivl om, hvordan såen nown kjøwenhawnere de er. Det sjove er bare, at vi - med eller uden hængerøv i bukserne - ligner hinanden forbløffende meget. Ikke mindst hvad vores fordomme angår.

Så tak til Thorstein Thomsen for et skævt og morsomt blik på Ringkøbing, og tak til Dansk Forfatterforening for en god idé. Det er sundt at se sig selv udefra en gang imellem.

Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Voldsom kritik af socialtilsynet i Schuberts Minde-sag: Det lugter af personlig hetz

Læserbrev

Højhuse og højspænding: Master, mandater og meninger

Læserbrev: I et læserbrev i Dagbladet søndag retter Bjarne Nielsen en skarp kritik af politikere i almindelighed og af mig i særdeleshed. Bjarne reflekterer over det forhold, at jeg har stemt for et etagebyggeri i Videbæk og nu personligt rammes af etableringen af 400 KV-ledningen, der antagelig bliver placeret meget tæt på Laugesens Have, hvor jeg er leder og hvor jeg har tjenestebolig med bopælspligt. I læserbrevet tillægger Bjarne Nielsen mig holdninger, jeg aldrig har haft, og udtryk, jeg aldrig har brugt. Jeg mener ikke, etagebyggeriet er uden betydning for de naboer, der bor tættest på. Og jeg har aldrig sagt det. Det ville højne kvaliteten af debatten, hvis Bjarne Nielsen ville holde sig til det, jeg faktisk mener, og det, jeg faktisk har sagt. Jeg har besøgt naboerne til etagebyggeriet. Jeg har talt med dem. Jeg har brugt langt mere tid på modstandere af projektet, end jeg har brugt på projektmagerne. I alle politiske sager mener jeg, det er en pligt at orientere sig grundigt, inden man tager stilling. Det har jeg gjort i den sag. Herefter har jeg taget stilling. I byrådet var der et flertal for etagebyggeriet. Det er mandaterne der tæller. Det er demokrati. Jeg forstår og anerkender fuldstændig de gener, det påfører beboerne på Dalsvinget. Det har jeg sagt gennem hele sagen. Det mener jeg stadig. Alle beslutninger i politik har konsekvenser for de mennesker, der bliver berørt af det. Særligt enhver form for udbygning eller udvikling - af hvad art tænkes kan. Vi ønsker øget bosætning i alle vores byer. Vi ønsker en bedre infrastruktur. Vi ønsker et bedre klima. Vi ønsker bedre og større bygninger til institutioner. Det er altid en knivskarp afvejning af fordele og ulemper. Det er et klassisk politisk dilemma. Vi er valgt til at træffe beslutninger. Det mener jeg, politikere skal gøre - og så i øvrigt tage ansvar for beslutningerne. For så vidt angår anlæg af en 400 KV-ledning tæt på Laugesens Have gælder præcis det samme forhold. Jeg er personlig berørt af projektet al den stund, at min bolig kan blive eksproprieret. Jeg er derfor inhabil i sagen - og må ikke deltage i den politiske behandling af sagen. Det beklager jeg. Men det er vel rimeligt, at politikere afholder sig fra at behandle sager, som de kan have personlige interesser i? Jeg er ansat som leder af Laugesens Have. Her er det min opgave at forsvare de forretningsmæssige interesser på stedet. Laugesens Have og jeg selv forventer at blive behandlet med samme rettigheder og pligter som alle andre borgere eller virksomheder. I den forbindelse vil jeg understrege, at Laugesens Have og jeg må tage de heraf følgende konsekvenser. Det er min mening. Jeg har aldrig sagt andet.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Mindreårig pige udsat for seksuelle overgreb af større dreng på Schuberts Minde

Skjern

Fredagen bød på flere færdselsuheld

Annonce