Læserbrev: Regeringen vil inden 2030 firedoble mængden af solceller og vindmøller på land. Forslaget er endnu ikke vedtaget, men det er sandsynligt, at vi vil opleve en massiv udbygning af klimaindustrien de kommende år.
Vestjylland er førende i grøn omstilling, og vi skal naturligvis tage vores rimelige del. Det samme bør alle andre kommuner gøre.
Grøn omstilling er en fælles pligt, og hver eneste kommune bør derfor tage en proportionel passende del af den kommende, massive udbygning.
Derfor skal staten – mener jeg – fordele kvoter af klimaindustri mellem kommunerne. Kvoterne skal fordeles efter det faktiske forbrug i de respektive kommuner, målt på befolkning, industri, transport osv.
Herefter er det op til den enkelte kommune at beslutte, om man ønsker vindmøller eller solceller, og hvor anlæggene skal placeres. En kommune skal ikke kunne betale en anden kommune for at slippe af med sin kvote: Strømmen skal produceres der, hvor det forbruges.
Klimaaffald – f.eks. atomaffald fra Risø, brugte vindmøllevinger og udtjente solceller – skal indgå i denne fordeling. Det betyder, at de kommuner, der ikke ønsker vindmøller og solceller, i stedet må tage skraldet.
Det er velkendt, at man i mange nordsjællandske kommuner mener, at man ikke har plads til hverken vindmøller eller solceller. Det er naturligvis ikke rigtigt. Der er masser af plads – og bliver møllerne tilstrækkelig høje og placeres ved kysten – så er der også masser af vind.
Der findes desuden mange store tagflader i og omkring hovedstadsområdet, der vil kunne udnyttes til solceller.
Nogle vil måske mene, at det ikke vil klæde Frederiksbergs tage, Kokkedal slot og Christiansborg med solceller. Det er jeg enig i. Men solcellerne bliver ikke pænere af at blive placeret i det åbne land i Vestjylland. Det samme gør sig gældende for vindmøllerne.
Tiden er inde til, at vi alle må tage ansvar for grøn omstilling. Vi kan være stolte af, at Ringkøbing-Skjern Kommune og det øvrige Vestjylland i mange år har gået forrest. Nu må alle kommuner – uden undtagelse – vise ansvar og gå med. Eller tage skraldet.
Derfor skal staten – mener jeg – fordele kvoter af klimaindustri mellem kommunerne.