Annonce
Videbæk

For trangt for alle: Friskole med venteliste bygger til

Der er så mange elever på Grønbjerg Friskole, der er gang i at bygge til for at få den nødvendige plads til både elever og lærere. Foto: Jørgen Kirk
De kommende måneder vil der være byggerod og forældre i arbejdstøj på friskolen i Grønbjerg.

GRØNBJERG: Da børnene på Grønbjerg Friskole onsdag morgen mødte op til første skoledag, var alting ikke helt, som det plejer at være. For det første er der 10 flere børn end ved skolestarten sidste år, og for det andet ”går” der også håndværkere på skolen for tiden.

- Vi begyndte at blive lidt presset på rammerne, og det er jo træls at sige nej til nogen, der gerne vil gå på skolen, fortæller skolens pedel Karsten Pedersen, der også giver en hånd med på den tilbygning, som skolen gik i gang med at bygge før sommerferien.

Grønbjerg Friskole, der også har vuggestue og børnehave, skal have 75 kvadratmeter ekstra, så der kan blive et ekstra klasseværelse/samlingsrum for de yngste.

På skolen troede man egentlig ikke, at det var nødvendigt med mere plads, selvom der sidste år var hele 123 elever, som havde første skoledag efter den varme sommerferie.

Men i løbet af året er det tal mod forventning steget med endnu 10 børn.

Elever og lærere får i en periode ekstra "gæster" på skolen, for der vil være håndværkere og frivillige forældre i den periode, hvor udvidelsen af Grønbjerg Friskole foregår. Foto: Jørgen Kirk

Flere børn giver flere muligheder

- Vi havde faktisk ikke set det komme, selvom vi har haft store årgange i vuggestuen. Men vi røg på 130, inden skoleåret var omme, og i løbet af sommerferie kom der endnu tre børn, siger skoleleder Niels Henrik Larsen og fortæller, at der også er tre børn på venteliste.

Han fortæller, at flere af de børn, der er kommet, har et fællestræk, nemlig at de ikke trivedes, hvor de var. Nogle på grund af folkeskolereformen, og andre fordi de havde brug for at være i en mindre sammenhæng.

- Så flytter forældrene dem, og der har vi en god historie, for det er vi dygtige til at håndtere, siger skolelederen.

Også vuggestuen og børnehaven er godt fyldt op, så fødekæden til friskolen ser fin ud i de kommende år. Derfor bliver der altså bygget til.

- Flere børn betyder også, at vi har flere penge at drive skole for, selvom vi også skal have flere lærere, fortæller Niels Henrik Larsen.

Forældre giver hjælpende hånd

En af de ting, der manglede plads til, har lige netop været personalerum til alle.

- Vi rokerer indvendigt, så både personale og elever får ordnede forhold. Vi skærer blandt andet nogle vægge og flytter biblioteket til et mindre rum, forklarer pedel Karsten Pedersen.

Selvom byggeriet af det nye lokale ikke umiddelbart kommer til at forstyrre den daglige skolegang, vil både elever og lærere komme til at mærke, at skolen udvider, fordi der bliver ændret på rumfordelingen.

- Vi kommer til at rykke børnene lidt rundt, men vi er færdige med det nye lokale omkring efterårsferien, så vi kan begynde at bruge det, mens vi gør resten færdigt, fortæller pedellen.

Der er hyret håndværkere til byggeriet, men skolen er også heldig at have mange arbejdsomme forældre, der er gode til at træde til med deres håndværkerfærdigheder. P.t. har seks meldt sig til at hjælpe med blandt andet at male og isolere. Det er godt for både økonomien og for fællesskabet.

- Både nye og gamle forældre er gode til at hjælpe. Og især for de nye er det en god måde at lære nogle af de andre at kende på, forklarer Karsten Pedersen.

Han regner med, at hele ombygningen står færdig omkring 1. januar, hvis alt går nogenlunde som planlagt. En ting er sikker i planen, og det er, at der fredag eftermiddag kl. 14.00 er rejsegilde over den nye tilbygning.

- Vi havde faktisk ikke set det komme, selvom vi har haft store årgange i vuggestuen. Men vi røg på 130, inden skoleåret var omme, og i løbet af sommerferie kom der endnu tre børn, siger skoleleder Niels Henrik Larsen. Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Læserbrev

Læserbrev fra fire lokale rektorer: De unge er pressede - pas på dem

Ringkøbing For abonnenter

Økonom bakker rektorer op: Skolearbejdet er hovedbeskæftigelsen

Annonce