Annonce
Erhverv

For ti år siden gik Thomas i tømrerlære: Nu ejer han halvdelen af firmaet

Stensbo Huse i Skjern er stiftet af Karl Ejler Andersen (tv). Nu har den 26-årige tømrersvend Thomas Andersen købt halvdelen af sin arbejdsplads. Foto: Thomas Maxe
Et glidende generationsskifte i Stensbo Huse har skabt et makkerskab med mindre stress, masser af arbejdsglæde og flot plus på bundlinjen.

SKJERN: Medierne er fulde af historier om unge mennesker, som farer vild i de mange fremtidsmuligheder og ikke rigtig ved, hvad de skal give sig til. Sådan var det ikke med den dengang 16-årige Thomas Andersen.

Han bankede på døren hos Stensbo Huse og fortalte, at han gerne ville søge læreplads som tømrer - og drømmen var allerede klar dengang: Han ville lære faget, så han selv kunne blive mester en dag.

Karl Ejler Andersen var dengang eneejer af virksomheden, og trods det fælles efternavn er de to altså ikke i familie. Men han manglede en lærling og var glad for at få en frisk ung mand, som også havde nogle ambitioner.

Annonce

I dag -  10 år senere - ejer de to virksomheden i fællesskab.

- Der er grundlæggende to måder at blive selvstændig: Enten køber du en varebil og noget værktøj og går i gang for dig selv med at bygge en virksomhed op fra bunden. Eller også køber du dig ind i en virksomhed. Det havde vi allerede talt om, fortæller Karl Ejler Andersen.

Stress førte til forandringer

Han havde i en årrække stået alene med ledelsen i virksomheden. En krise med stress og en personlig nedtur satte skub i planerne, der åbnede døren for den unge medarbejder, som i mellemtiden var blevet udlært.

- Thomas og en af svendene måtte køre virksomheden i en periode, indtil jeg kom ovenpå igen, og i den forbindelse fik vi lagt en langsigtet plan for et generationsskifte. Jeg har altid sagt, at jeg ikke ønsker at blive pensioneret som selvstændig, siger 56-årige Karl Ejler Andersen.

Stensbo Huse

  • Byggefirmaet i Skjern løser alt fra totalentrepriser til mindre tømreropgaver. For tiden er firmaet ved at bygge en stråtækt ejendom i Stauning, fire parcelhuse i Skjern og et nyt hus i Ikast.
  • Virksomheden har sit navn efter den vej, hvor det første værksted lå: Stensbovej i Astrup nær Skjern.
  • Karl Ejler Andersen etablerede virksomheden. For ti år siden kom den dengang 16-årige Thomas Andersen i lære som tømrer. Som led i et generationsskifte har han købt sig ind i Stensbo Huse og ejer nu halvdelen.
  • Virksomheden beskæftiger 14 ansatte, heraf fire lærlinge. Det går heldigvis godt med at finde unge, som har lyst til at gå i lære, men lige nu er der udbredt mangel på udlærte tømrersvende i hele Vestjylland.
  • Senest offentliggjorte regnskab afspejler et meget travlt år, som sluttede med et flot overskud på en million kroner før skat.
  • Hjemmeside: www.stensbohuse.dk

For knap fire år siden købte Thomas Andersen så de første 20 procent af virksomheden. Det var den ideelle løsning for den ambitiøse unge tømrersvend.

- Jeg havde ikke lyst til at starte op ene mand, nu hvor jeg havde været på en større arbejdsplads. Og jeg kunne egentlig heller ikke rigtigt se mig selv være andre steder end her, så det var en god løsning for mig. Og jeg synes, det fungerer rigtig godt, at vi er to om at lede virksomheden, siger Thomas Andersen.

Han købte i efteråret 2020 en yderligere andel, så de to nu hver ejer halvdelen af Stensbo Huse. Det er helt perfekt for begge parter.

- Vi er ikke altid enige, men vi skændes aldrig. Vi snakker om tingene, og så tager vi en beslutning, og så skal vi videre, siger Karl Ejler Andersen.

Annonce

Stærkere sammen

Thomas Andersen har været glad for den gradvise overgang fra svend til mester, som har givet ham lidt mere tid og støtte til at modnes både som menneske og leder. Og han har faktisk ikke noget ønske om at overtage den sidste halvdel af virksomheden.


Jeg vil ikke stå alene med virksomheden. Jeg har set alt for mange, som gør det og ender med at få stress af at have travlt hele tiden.

Thomas Andersen, medejer af Stensbo Huse


- Jeg vil ikke stå alene med virksomheden. Jeg har set alt for mange, som gør det og ender med at få stress af at have travlt hele tiden og hele tiden havde hovedet fyldt med ting, som de skal tage sig af, siger han.

Karl Ejler Andersen føler sig heller ikke stresset længere, nu hvor han har en forretningspartner at dele glæder og sorger med.

- Vi har ansat en dygtig medarbejder, som styrer kontoret for os. Både Thomas og jeg trives bedst ude på byggepladsen, ofte på hver vores byggeplads. Men en god leder går gerne foran, og så må de andre jo se, om de kan følge med os, siger han med et lunt glimt i øjet.

Faktisk har den gamle mester lært noget værdifuldt af sin yngre makker.

- Thomas giver sig fuldt ud, når han er på arbejde. Ingen af os kan nøjes med 37 timer, men når Thomas går hjem, så holder han fri. Og han kan også godt slappe af i weekenden uden at bekymre sig over alt det papirarbejde, der ligger og venter på kontoret mandag morgen. Det er faktisk en rigtig god egenskab at have, og det beundrer jeg ham for, siger Karl Ejler Andersen.

Traditionelt går generationsskifte fra forældre til børn. Karl Ejler Andersen har en voksen søn, som ønsker at gå i en anden retning end tømrerfaget, så familien er indforstået med, at han inviterede en medarbejder ind i ejerkredsen.

Annonce

Få styr på papirerne

De to har dog et godt og vigtigt råd til andre, som måtte overveje den her form for generationsskifte: Få det formelle på plads først.

- Vi har rådgivet os med revisoren, og så fik vi en advokat til at udfærdige en kontrakt. Vi aftalte en to-årig prøveperiode, hvor Thomas kunne få sin investering tilbage igen, hvis vi ikke kunne enes. Det var godt og vigtigt, at vi havde fået aftalerne skrevet ned, inden vi for alvor gik i gang, for tænk nu, hvis vi var blevet uenige, siger Karl Ejler Andersen.

Det gik dog fint for de to, som går godt i spænd sammen - med mindre stress, overskud til højt humør på arbejdspladsen og kunder i butikken som aldrig før.

Det gode parløb afspejler sig også i regnskabet. Hver for sig ville de to måske have haft svært ved at skabe et stort overskud, men sammen aflagde de i efteråret et regnskab med rekordoverskud på en million kroner før skat.

Vækst kræver plads, så en del af overskuddet er allerede investeret i endnu en tilbygning til bygningerne med værksted, lager og garageanlæg på Messingvej i Skjern.

Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ældrerådet overrasket over kommunens million-udgift til sikkerhedsvagter: - Det har vi aldrig hørt om

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Overskuddet mere end tredoblet: Ringkøbing-firma nød godt af danskernes hus-interesse i coronatiden

Ringkøbing For abonnenter

Vestjysk virksomhed fik største overskud nogensinde i 2020: - Vi har ikke mærket noget som helst til coronaen

Vestjylland

Politiets telefonnummer bruges af svindlere: Snyder sig til penge og personnumre

Ringkøbing-Skjern

Indretningsekspertens egne boligtips: Norsk fjeldhytte møder japansk minimalisme i Hvide Sande

Skjern For abonnenter

Lokal tømrermester øjenvidne til enorme skovbrande i Tyrkiet: - Jeg har aldrig oplevet noget så vildt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Ringkøbing

Najas mikrobageri har vokseværk: - Folk er trætte af papbrød, der ikke kan holde sig

Ringkøbing

Nye tider på det tidligere Schuberts Minde: Musik og sang ved åbent hus på Fjordhusene

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Skjern

Unge vestjyske iværksættere har store ambitioner med nyt dansk online galleri

Ringkøbing For abonnenter

Ikke mere coronapas: En byrde mindre for Naturkraft - og så alligevel ikke helt

Ringkøbing-Skjern

Nøgenbadning eller smalle veje: Hvad vil du helst læse om?

Annonce