Annonce
Ringkøbing-Skjern

For mange gæster har snuppet en ’souvenir’: Museet søger blå anemoner til Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård mangler blå anemoner, og museet håber derfor nu, at folk vil donere nogle af de stjålne blomster tilbage. Pressefoto: Mikkel Jezequel
Gennem årene har mange snuppet en knold anemoner med fra Kaj Munks Præstegård i Vedersø - så mange, at man nu mangler de blå signaturblomster. Museet håber, at blomstertyve vil levere noget af rovet tilbage.

Vedersø: Hvad var det dog der skete?
Mit vinterfrosne hjertes kvarts
må smelte ved at se det,
den første dag i marts.
Hvad gennembrød den sorte jord
og gav den med sit søblå flor
et stænk af himlens tone?
Den lille anemone,
jeg planted dér i fjor.

Sådan skrev digterpræsten Kaj Munk i 1943 – men der er desværre blevet længere mellem de små anemoner ved hans gamle præstegårdshave.

På den første dag i marts 78 år efter stroferne blev nedfældet, mangler der nemlig blå blomster omkring Kaj Munks hjem, skriver Ringkøbing-Skjern Museum i en pressemeddelelse.

Grunden? En hel del gæster har gennem årene ikke blot haft grønne fingre, men også lige lovligt lange fingre og har snuppet et lille håndgribeligt stykke af Kaj Munks digt med hjem.

Annonce

Frit blomsterlejde

Det betyder, at der langt fra er tale om et søblåt flor længere, men kun  spredte blå totter.

Det vil museet dog gerne rette op på, og man opfordrer derfor nu folk til at donere blå anemoner til præstegården – især gerne nogle, af dem man er ”kommer til” at snuppe fra Kaj Munks have.

Derfor giver museet nu frit blomsterlejde til at aflevere noget af rovet tilbage – og man er forstående overfor, at mange gerne har villet eje deres helt egne Kaj Munk-anemoner.

- Det er ingen hemmelighed, at mange gennem årene har taget en lille blå anemone-souvenir med hjem. Men nu håber Ringkøbing-Skjern Museum, at alle, der har lyst - og har blå anemoner - vil betænke museet og sende lidt knolde eller stiklinger fra planten til præstegården i Vedersø, skriver museet.


Det er ingen hemmelighed, at mange gennem årene har taget en lille blå anemone-souvenir med hjem.


- Vi er både interesseret i “oprindelige” og “ikke-oprindelige” anemoner - men kun de blå! Vi vil meget gerne have at vide, hvis der er tale om stiklinger efter Kaj Munks oprindelige anemoner. Er vi heldige, kan vi sammen skabe endnu et lag til historierne om netop Kaj Munks anemoners betydning for mange mennesker.

Annonce

Dåse med anemone-musik

Fra Ringkøbing-Skjern Museums side er der fuld forståelse for, at man ønsker at have blå anemoner fra Kaj Munks have i sin egen have. Derfor sælger museumsbutikken også anemoner, når de er i sæson. Køber du anemonen, støtter du også museets arbejde med at formidle historien om Kaj Munk, fortæller museet.

Som noget helt nyt vil man også kunne købe en lille spilledåse med melodien til “Den blaa Anemone”, når museet må åbne igen.

Så hvis der sidder nogen med blå anemoner på samvittigheden, er det altså nu, man kan aflevere en del af byttet tilbage.

Og Kaj Munk selv kunne jo ikke modstå fristelsen for at hugge anemoner – han afslører selv i digtets anden strofe, at han tog dem med fra Lolland…

Man kan kontakte museet angående anemone-donationer på info@levendehistorie.dk eller ringe 97362343.

Annonce
Sport For abonnenter

Plus og minus til lokale fodboldhold: RIFs andethold overrasker med sejr over tophold, forventet sejr til Spjald og nederlag til to serie 3-mandskaber

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce