Annonce
Tarm

For mange forældre vælger andre skoler: Horne Børneby er blevet for lille

Skolen er en del af Horne Børneby, der nu er blevet for lille i forhold til det politisk vedtagne minimumstal. Umiddelbart er der dog ikke en lukning på vej, men det ved vi først for alvor næste år. Foto: John Randeris
Horne Børneby har i år 97 børn, og det er under det poltisk fastsatte minimum på 100 børn. I princippet kan det føre til lukning, men det sker dog næppe. Egentlig er der børn nok i distriktet, men mange går på andre skoler.

Horne: Horne Børneby har under 100 børn i år, og hvis det samme gælder næste år, så skal politikerne tage stilling til, om både skole og børnehave skal lukke.

Den gode nyhed er dog, at både udvalgsformand Peder Foldager (V) og skoleleder Allan Ulrich Thomsen tvivler på, det sker. Sidstnævnte fortæller, at han har gransket prognoser og statistikker, og det ligner et midlertidigt problem med et så lavt børnetal i Horne.

- Vi prøver at holde hovedet koldt, siger han.

Annonce

Børnetallet i Horne Børneby

  • Horne Børneby består af en skole og en børnehave, der hedder Regnbuen. Børnebyen er en del af Trane Skole og Børneby, der har afdelinger i Horne, Tistrup og Sig.
  • Regnbuen har i år 29 børn mellem tre og seks år. Børnene under tre år tæller ikke med i de opgørelser, der afgør, om en børneby er blevet for lille.
  • Skolen har 68 elever, hvoraf to kommer fra et andet distrikt
  • Til gengæld går 16 børn fra Horne på friskoler og 18 børn på andre folkeskoler. Bemærk at børn på specialskoler tæller med i det sidste tal.

Elever går på andre skoler

Peder Foldager var gruppeformand for Venstre i seneste periode og derfor en af de centrale personer i udarbejdelsen af en ny skole- og børnehavestruktur. Det er i forliget om det nye struktur, at det blev besluttet at lave en procedure for, hvornår en skole er for lille, og det var også her, det blev besluttet, at første år med for få elever skulle være et slags advarselsår, hvor politikerne ikke vil gå i gang med at diskutere lukning.

Han er meget overrasket over, at der nu kommer en sag vedrørende Horne Børneby.

- Jeg havde ikke forestillet mig, at vi skulle diskutere Horne nu, for hvis man kigger på antallet af børn alene, så burde det ikke være tilfældet. Men det er jo en anledning til at se på, hvad man kan gøre for at sikre skolen fremadrettet derude, siger han.

Faktisk kunne skolen alene - altså uden at tælle børnehaven med - have næsten 100 børn, hvis de alle havde valgt den lokale folkeskole. Men det viser sig, at 16 børn er på friskoler og 18 børn på andre folkeskoler. Børn på eksempelvis Lykkesgårdskolens specialafdeling tæller med i det sidste tal, men det rummer også børn fra Hornes distrikt der har valgt at have børnene på skolen i Tistrup, fortæller skolelederen.

Tre partier bag forliget

Det er Venstre, Radikale og Danske Folkeparti, der har lavet skoleforliget. De tre partier har stadig et flertal i byrådet, så det bliver næppe lavet om, at byrådet skal tage stilling til lukning af børnebyer, der har under 100 børn to år i træk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];