Annonce
Kultur

For besværligt at tage til Vedersø: DR bruger sjællandsk præstegård til tv om Kaj Munk

Tølløse Præstegård bruges som erstatning for den ægte vare i Vedersø i DR's nye optagelser om mordet på Kaj Munk. Foto: Astrid Jensen
Mordet på Kaj Munk skal rekonstrueres til en ny tv-serie, men DR fandt det for dyrt og besværligt at køre statister til Vedersø på grund af coronaen.

Vedersø: Mordet på Kaj Munk den 4. januar 1944 står stadig stærkt i den historiske bevidsthed – og nu bliver dramaet oprullet endnu engang. DR-afdelingen Kultur og Samfund TV viser til sommer en serie kaldet ”Danske Mord”, hvor bortførelsen og henrettelsen af digterpræsten indgår.

Ringkøbing-Skjern Museum fik en henvendelse fra DR om muligheden for at lave tv-optagelserne på den originale location – nemlig Kaj Munk Præstegård i Vedersø, og museet gav tilladelse.

- Vi sagde, at de godt kunne optage det på præstegården, men DR vendte aldrig tilbage. Det er jo ærgerligt for Kaj Munk-historien, for præstegården står jo både udvendigt og indvendigt, som da Kaj Munk forlod den i 1944, siger museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen.

Annonce

Fremfor det autentiske Vedersø har DR valgt en location nærmere København – nemlig i Tølløse. Den lille nordvestsjællandske by har en præstegård, der ligner Kaj Munks præstegård, så her har DR i marts skudt scenerne med Kaj Munk, der for øjnene og kone og børn bliver hentet af tyske SS-folk.


Da det kun er tilladt at være to personer i hver bil, vurderede vi, at det ville blive logistisk vanskeligt og alt for omkostningsfuldt at flytte så mange mennesker til Vedersø.


- Vi ville allerhelst have optaget på den rigtige præstegård i Vedersø. Men på grund af corona producerer vi i øjeblikket TV på helt andre vilkår end, hvad der normalt gælder, siger seriens tilrettelægger Paul Frederik Harsløf, og forklarer:

- De konkrete scener om Kaj Munk krævede en del statister. Da det kun er tilladt at være to personer i hver bil, vurderede vi, at det ville blive logistisk vanskeligt og alt for omkostningsfuldt at flytte så mange mennesker til Vedersø, og derfor valgte vi at optage scenerne på en lokation i Tølløse, hvor vi i forvejen havde planlagt andre optagelser. Her havde vi adgang til de rette antal statister i det rette kostume. Optagelserne er afsluttede og er blevet meget vellykkede, og vi glæder os til at vise serien til sommer.

Hertil siger museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen:

- Unger alle omstændigheder er vi glade for, at nogen vil lave en udsendelse om mordet. Det er en vigtig historie.

Sådan ser den ægte vare ud: Kaj Munks gamle præstegård i Vedersø. På billedet er frivillige ved at parkere Munks gamle Ford. Arkivfoto: Jørn Deleuran.
TV-serien "Danske Mord" viser bortførelsen af Kaj Munk - men optagelserne foregår ved Tølløse Præstegård. Foto: Astrid Jensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce