Annonce
Vestjylland

Forældrebestyrelser advarer kraftigt: I udvikler A og B-skoler og tænker økonomi i stedet for barnets tarv

"Nævnte model tager ikke højde for, at der kan være elever i skoledistriktet, som for eksempel er multihandicappede, og som en almindelig skole ikke kan varetage, uanset hvor dygtige de er, og hvor stort det økonomiske incitament er. For eksempel i Borbjerg har vi tre elever i denne kategori. Ved nævnte model mister Borbjerg Skole cirka 4 procent af vores tildeling, uden at vi har mulighed for at gøre noget ved det. Dette skaber ikke et økonomisk incitament, men det skaber i stedet en økonomisk frustration, skriver Borbjerg Skole og Børnehus i sit høringssvar. Arkiv/genrefoto: Johan Gadegaard
En foreslået ny model for finansieringen af Holstebro Kommunes specialskoler- og klasser vækker stærk bekymring hos skolebestyrelser.

Holstebro: "En katastrofe". "En bombe." "En umulig opgave". "Udvikling af A- og B-skoler". "Økonomi frem for barnets tarv".

Det er de helt store advarselslamper, der blinker ude i skolebestyrelserne i forhold til den foreslåede nye tildelingsmodel for specialområdet, som lige har været ude i høring, og som vil betyde, at skolerne skal betale 100.000 kroner for hvert barn, de sender videre i enten specialskole eller specialklasse.

Men det beløb er alt for høj, mener påpeger flere skoleledere.

Annonce

- Vores bekymring går på, nogle børn kunne blive tabt, så man får fat i dem for sent. Især de små skoler har måske ikke pengene og vil vælge at beholde barnet på sin egen skole, hvor der ikke som på de større skoler med specialafdelinger er personal specielt uddannede til at håndtere disse børn, siger Chamilla Maria Faust Østergaard, formand for Ulfborg Skole, der ser ud til at blive en af de helt store tabere, hvis modellen vedtages politisk.

Hvordan kan det komme til at se ud fra august 2021

Her er hovedprincipperne i den foreslåede tildelingsmodel for specialområdet:

I stedet for at det er en central pulje på rådhuset, der betaler udgifter til specialiserede tilbud, bliver skolerne delvist medfinansierende. For hvert barn, der visiteres til specialklasse eller specialskole, skal distriktsskolen betale 100.000 kroner om året. Det er også tilfældet, selvom barnet har sin skolegang på naboskole eller en friskole.

Specialklasser og specialskoler vil modtage færre penge - mellem 300 til 25.884 kroner mindre per elev om året afhængig af tilbuddet.

Der pilles ikke ved den samlede ramme for skolevæsenet, men en del af de penge, der tidligere blev brugt på børn i specialtilbud, overflyttes til de almene skoler. For hver 1000 kroner, der flyttes, vil 350 kroner blive fordelt efter en "rent" elevtal, mens 650 kroner tildeles efter elevernes socialøkonomiske baggrund.

Spiller skoler ud hinanden

Nr. Felding Skole tegner til at tjene på det, men alligevel er skolebestyrelsen meget kritisk.

- Vi synes, at vi bør udvise solidaritet i det fælles skolevæsen, og vi vurderer ikke, at det er det bedste for allesammen. Vi har en særlig bekymring for kommunens specialtilbud, som forringes og får en mindre tildeling, siger skoleleder Karin Svendsen.

Er du for eksempelvis mor til et barn i specialklasse, vil der blive knap 26.000 kroner mindre til dit barn hvert år.

Formanden for børn- og familieudvalget, den radikale Torben Gudiksen, understreger, at det ikke er en spareøvelse.

- Det er en eventuel omfordeling, siger Torben Gudiksen og henviser til, at Holstebro Kommune segregerer 30-35 børn mere end landsgennemsnittet fra almen til specialområdet, hvilket er baggrunden for at udvalget har ønsket at undersøge muligheden for at give skolerne et økonomisk incitament til at inkludere flere af de børn, der i dag befinder sig i gråzonen.

Annonce

Billigt skal være billigere

Men vil politikerne stoppe den udvikling, er det ikke nok bare at ændre på, hvordan den nuværende pose penge fordeles mellem special- og almenområdet, påpeger en række forældrebestyrelser. Flere peger på behovet for at ændre strukturen og procedurerne i forbindelse med visitationer på et uanstændigt kort varsel og på en utilstrækkelig økonomi.

"At lave lokale mellemformer vil kræve en investering. For de skoler, som kommer til at miste midler per 1. august 2021, vil det være en umulig opgave at eventuelt afskedige medarbejdere eller foretage andre besparelser i en organisation, som allerede er økonomisk skåret ind til benet, og samtidig lave et lokalt specialtilbud, skriver Skave Skole og Børnehus i sit høringssvar.

Annonce

Sundt princip

Mejrup Skole er som den eneste lutter positiv og synes, at grundprincippet om, at pengene i højere grad skal følge barnet, er meget sund. Med modellen flyttes nogle hundrede tusinde ud til Mejrup Skole.

- Så får vi mulighed for at lave nogle løsninger og initiativer her på skolen, så vi ikke behøver visitere så mange til specialtilbud, vurderer skoleleder Tom Pedersen.

Han peger også på, at den nuværende model er meget ugennemsigtig, idet regningen for et stigende antal børn i specialtilbud samlet set i kommunen først rammer året efter i form af en mindre pose penge til de almene skoler.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Skjern For abonnenter

Nyhedsanalyse: Skolen i Skjern er en kattepine for politikerne uanset hvilken løsning de vælger

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Her kan en ny skole bygges ved kulturcentret: Men i sidste øjeblik er en ny placering i spil i den anden ende af Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Tarm

Heldig Lotto-vinder: Købte sin kupon i Tarm og vinder over tre millioner

Vestjylland

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Hvide Sande

Branden på 'Det Gamle Hotel': Vidne fortæller, at der stod en grill på altanen

Sport For abonnenter

Lange næser i Ølstrup: Oprykningsdrømme er blevet til gummiben efter nederlag i Viborg

Vestjylland

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Skjern

Brian har reddet to landsbyer fra butiksdød: Nu skal han sætte gang i genåbnet butik ved vestkysten

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Hvide Sande

Gaseksplosion i rygeovn: Brandvæsnet måtte rykke ud til fiskeforretning

Skjern For abonnenter

Børge er klar til en retssag: Kommunens forsømte vandløb koster ham et tab på over 100.000 kroner i år

Erhverv

Detailhandlen kom flot gennem corona-krise: Nu skal vinderen af årets erhvervspris findes

Annonce