Annonce
Indland

Forældre kræver flere voksne og bakkes op af forskere

Fotograf Sonny Munk Carlsen/Ritzau Scanpix
Med demonstrationer over hele landet advarer forældre om en alvorlig mangel på pædagoger i daginstitutionerne.

Det er ikke bare et problem for børnene. Det er et problem for hele samfundet, når pædagoger i børnehaver og vuggestuer har for travlt til at tage sig ordentligt af institutionernes børn.

Det mener en stor gruppe forældre, som lørdag med demonstrationer over store dele af landet kræver, at der sættes et loft over, hvor mange børn der må være for hver voksen i børnehaver og vuggestuer.

- Daginstitutionerne er så udsultede, at vi mener, der er brug for akut handling. Og den handling er nødt til at ske fra Christiansborg.

- God kvalitet i børnepasningen må simpelthen være fundamentet i et velfærdssamfund, siger Marie Blønd, der er talsmand for initiativet.

Gruppen af forældre har på få uger samlet næsten 30.000 medlemmer på Facebook og arrangeret demonstrationer 57 forskellige steder i landet.

Forældrenes krav er, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og højst seks børn for hver voksen i børnehaverne.

Lektor i psykologi Grethe Kragh-Müller fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse forstår forældrenes protest.

- Det er fuldt ud berettiget.

- Børnene har dårligere mulighed for at udvikle sprog, udvikle evnen til at regulere sig følelsesmæssigt, udvikle evnen til at koncentrere sig og forholde sig socialt i forhold til andre, hvis de ikke har et ordentligt samspil med voksne, siger Grethe Kragh-Müller.

Ifølge lektoren viser international forskning, at den optimale normering i daginstitutioner er tre børn per voksen blandt de mindste og fem-seks børn per voksen i børnehaverne. Det svarer til de protesterende forældres krav.

Også Tomas Ellegaard, der er cand.mag. i pædagogisk psykologi og forsker i børns trivsel ved Roskilde Universitet, mener, at en indførelse af minimumsnormeringer er en fornuftig idé.

Siden midten af 1980'erne er der gradvist blevet færre voksne i forhold til antallet af børn i daginstitutionerne, forklarer han. Samtidig har pædagogerne fået flere opgaver, som kræver, at de er væk fra børnene.

- Der er kommet flere administrative opgaver for pædagogerne, hvor de skal dokumentere og planlægge. Så det er relevant at tale om, at normeringerne er blevet forringet, siger Tomas Ellegaard.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

112

Sprængte hul i kajak med fyrværkeri

Læserbrev

En ommer: Lad dog Skjern Produktforretning få lov at udvide

Læserbrev: Hvad er det, teknik og miljøudvalget spænder ben for? I disse grønne omstillingstider, endelig er der en virksomhed, der vil vækste, som I så vil bremse. Hvorfor kan produktforretningen ikke få lov at udvide med en ny hal? Jeg forstår da godt dit synspunkt, John Christensen, med at det er træls, at man har investeret i industrigrunde, som ikke er i brug. Det kunne ellers blive et flot syn med 4-6 meter høje rustne metalskrot-bunker i Skjern industrikvarter, har I tænkt på dette? Hvad så, hvis Ådum autoophug og Ringkøbing autoophug også vil udvide? Så skal de jo også flytte ind i industrikvarteret, som jo så snart ville blive for lille, men fantastisk farvestrålende at se på. Nej prøv for en gangs skyld ikke at se på kroner og øre, men brug den fornuftige del af hovedet. Er der nogle, der kan finde bedre placeringer til disse industrier end der, hvor de nu ligger? Hvem generes af Skjern produkthandel, hvor den er i dag? Jeg har læst om en tidligere miljømedarbejder ved kommunen, at der aldrig har været problemer med miljøet, så hvorfor prøve at tvinge dem til at flytte. Måske ud af kommunen, og væk er både arbejdspladser og skattekronerne. Men det har I jo prøvet før med HV transport i Hover. Synes I, det var en god ide? Hvor mange arbejdspladser og skattekroner kostede det? At man kan fejle én gang er da ikke ensbetydende med, at kommunen skal blive ved med dette. Jeg tror ikke, der er ret mange, som kører forbi Ringkøbingvej 17, der er klar over, hvad der ligger fantastisk flot gemt bag beplantede jordvolde og træer, nej lad blot dem udvide, hvis de har brug for dette. Måske til et par nye medarbejdere, som så kunne betale skat i kommunen. Og det kunne måske også være tænkeligt, at virksomheden også kunne lave mere overskud, som så kunne komme kommunekassen til gode. Det ville i hvert fald ikke ske, hvis den skulle flytte til industrikvarteret. Det er en ommer, teknik og miljøudvalg. Brug den fornuftige del af hovedet denne gang.

Annonce