Annonce
Ringkøbing-Skjern

Folketingsvalget kom på tværs af Herborg-borgeres tur til Christiansborg

Tirsdag blev dagen, hvor Lars Løkke Rasmussen udskrev valg. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2019
Mødet i energiudvalget om Viking Link blev aflyst, så Herborg-borgere måtte nøjes med en rundtur på Borgen.

Herborg: Anført af de to indædt kæmpende mastemodstandere Bent K. Søndergaard og Niels Henrik Vad var en 15 mand stor delegation af Herborg-borgere i dag på Christiansborg.

De var taget af sted fra Herborg med bus klokken syv i morges i den hensigt at følge det åbne samråd i Folketingets energiudvalg, hvor energiministeren klokken 15 skulle svare på en række spørgsmål om Viking Link.

Nogle af spørgsmålene var udsprunget af Søndergaard og Vads foretræde for udvalget for 14 dage siden, hvor de argumenterede imod Viking Link-forbindelsen, som nødvendiggør opførelsen af Vestkystforbindelsen og dermed master og luftledninger gennem Herborg. Det var i øvrigt deres andet foretræde for udvalget.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen kom på tværs. Da han gik på Folketingets talerstol og udskrev folketingsvalget, blev der samtidig trykket på stopknappen for alt normal parlamentarisk arbejde på Christiansborg. Udvalgsmødet klokken 15 blev aflyst.

- Vi nåede lige at komme ind i folketingssalen, da Løkke udskrev valget, fortæller Bent K. Søndergaard og fortsætter:

- Udskrivelsen af valget er både godt og skidt. Hvis han havde gjort det en dag tidligere, kunne vi have sparet os turen til København, men det er også godt, for nu kommer der måske en ny regering. En ny energiminister kan få nemmere ved at håndtere sagen om Viking Link, fordi vedkommende ikke vil være fedtet ind i den, som Lars Christian Lilleholt er. Det tror vi da. Vi glæder os til en ny person på posten.

Herborg-borgerne har fået løfte om, at Enhedslisten vil indkalde den kommende energiminister til samråd om Viking Link.

- Så er vi klar én gang mere. Men det er klart, at der går mere tid, hvor Energinet arbejder videre med Viking Link og Vestkystforbindelsen som om, intet var hændt, og det er ærgerligt for os, siger Bent K. Søndergaard.

Inden besøget på Christiansborg blev frokosten i form af stegt flæsk indtaget på den legendariske Restaurant Rio Bravo. Karina Due fra Dansk Folkeparti stod for første del af rundvisningen på Borgen, men måtte afbryde turen for at tage sig af valgkampen. Heldigvis fik en sekretær fra Enhedslisten arrangeret det således, at Henning Hyllested kunne tage over.

- Så vi fik en rundvisning af begge fløje på Christiansborg, men nu er Niels Henrik og jeg efterhånden ved selv at kunne finde vej rundt derinde, siger Bent K. Søndergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce