Ringkøbing

Folketingskandidat: Borgermøder skal afskrække mastemodstandere

Folketingskandidat Anders Kronborg (S) med partifællen Karen Sandrini (S), formand for Plan & Miljøudvalget, dukker naturligvis begge op til borgermødet i Ribe tirsdag i næste uge. Arkivfoto.

S-folketingskandidat og mastemodstander er stærkt skeptisk over for de to borgermøder, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har tilrettelagt i Ribe og Varde set i lyset af både tidsrammen og den information, ministeriet har offentliggjort på sin hjemmeside.

Vestjylland: Det er altid positivt, når en minister begiver sig ud blandt folket.

Men ret meget mere godt er der i første omgang heller ikke at sige om det borgermøde, som Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og minister Lars Chr. Lilleholt (V) har arrangeret i Ribe i næste uge om den stærk kritiserede højspændingsforbindelse og masteføring fra Idomlund i Holstebro til den dansk-tyske grænse. Det mener folketingskandidat for Esbjerg By og Fanø samt indædt maste-modstander, Anders Kronborg.

- Med vestjysk snusfornuft i sin dna kan man ikke andet end møde skeptisk op. Der er afsat to timer til mødet - og der skal åbenbart være en teknisk gennemgang også, så med erfaring i bagagen fra de andre borgermøder, så tror jeg, det bliver så som så med tiden til dialogen eller muligheden for at stille spørgsmål. Derudover er der jo altså intet nyt sket siden sidst. Rapporten, som Energinet skulle udarbejde over alternative løsningsmuligheder til de 35 meter høje master er ikke færdig, ligesom der i sagens natur derfor heller ikke har været udenlandske eksperter ind over for at granske Energinets konklusioner i den pågældende rapport, siger Anders Kronborg. Han mener, der ligger andet bag de i alt to borgermøder, der er arrangeret:

Sagen kort


  • Energinet planlægger etablering af en 400 kilovolt højspændings-luftledning mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup videre til Ribe og ned til Niebüll syd for den dansk-tyske grænse. Det drejer sig om cirka 500 master i en højde af omkring 35 meter. Kritikken i befolkningen tog for alvor fart, da konsekvenserne og siden linjeføringen i foråret blev kendt, og sydjyderne kunne konstatere, hvordan masterne skulle gå igennem følsom og beskyttet natur.
  • På to samråd i Folketinget før sommerferien kom følgende frem - oplysningerne stammer fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V):
  • Hvis det ellers teknisk er muligt at drive en fuldt, kabellagt løsning af forbindelsen, vil anlæggelsen af denne koste mellem 6,2 milliarder og 10,4 milliarder kroner. Det er en meromkostning i forhold til luftledninger på mellem 3,4 milliarder og 7,55 milliarder kroner.
  • Hvis meromkostninger skulle dækkes over tariffen, ville det for en mellemstor virksomhed med et årsforbrug på 10 gigawatt betyde en øget omkostning på mellem 30.000 og 70.000 kroner årligt, mens det for en almindelig husstand vil koste 12-28 kroner mere årligt.
  • Som tidligere omtalt er Energinet af ministeren sendt i tænkeboks og har fået besked på at udarbejde en rapport med alle tænkelige alternativer til en luftledning. Den skal være klar i løbet af september. I mellemtiden holdes der to borgermøder i Sydvestjylland i august, hvor ministeren selv deltager og borgerne opfordres til at komme med synspunkter og idéer, der også vil blive undersøgt. Herefter skal uvildige eksperter trykprøve Energinets konklusioner.
  • Det er forligspartierne bag den såkaldte PSO-aftale fra november 2016 - Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, DF, Socialdemokratiet, De Radikale og SF - der besluttede, at nye store højspændingsledninger ikke længere skulle nedgraves.

Kollektiv dumhed

- Om noget, så har ministeriet og Energinet med den offentliggjorte information på ministeriets hjemmeside jo virkelig lagt sig i selen for at få os herovre til at fatte, at de master bliver stillet op, og at det ikke kan være anderledes. I henhold til selvsamme information er der jo åbenbart ikke noget af det, vi som befolkning ønsker, der overhovedet kan lade sig gøre i virkelighedens verden, og vi har åbenbart være kollektive dumme på de tidligere borgermøde, for i henhold til ministeriets information, så har vi allesammen misforstået det, Energinet har sagt på de møder, siger Kronborg og fortsætter:

- Med tanke på den information og de formuleringer, der er anvendt, er det i øvrigt mildt sagt svært at tro på, at Energinet virkelig er i gang med at tænke ud af boksen og komme med alternative løsningsforslag til masterne, for man slår jo netop fast, at der ikke er nogen. Jeg kan godt være bange for, at de nye borgermøder bare er arrangeret for, at vi skal besnakkes, og at der intet nyt er at komme efter. Jeg tror rent ud sagt, det er arrangeret for syns skyld, men jeg håber, jeg tager fejl, siger Anders Kronborg.

JydskeVestkysten har foreholdt energi-, forsynings- og klimaministeriet kritikken, og herfra gør man opmærksom på, at de to nye borgermøder er ministeriets - ikke Energinets. Derfor vil der heller ikke være en lang, teknisk gennemgang som tidligere, men ifølge ministeriet mulighed for at udveksle synspunkter, stille spørgsmål til ministeren og gå i direkte dialog med Lars Chr. Lilleholt om projekterne.

- De nye elforbindelser spiller en vigtig rolle i omlægningen af dansk energi fra sort til grøn. Men grønne tiltag har også en sideeffekt, og her skal vi lytte til de berørte borgere, så vi sammen kan finde en måde at gennemføre projekterne på, der er så skånsom som mulig for borgere og natur, siger energiminister Lars Chr. Lilleholt.

Det første af to mastemøder afholdes som nævnt 14. august fra kl. 18.30 til 20.30 i Hal 1 i Ribe Fritidscenter. Den 27. august bliver der holdt et tilsvarende borgermøde om elmasterne i Varde, mens der ikke er informationer om borgermøder i andre kommuner.

0/0
Ringkøbing

Fjorden Rundt for 30. gang: 1000 har allerede meldt sig til lang cykeltur

Ringkøbing

Alternativ sommerferie: Fjordvang Efterskole byder på tre dages camp

112

Helleanlæg satte en stopper for tysk bilist

Ringkøbing

Dæk Service lukker: Hjul på lager bliver kørt til Skjern

Kultur

Musikskole-leder fratrådt stillingen - kommunen skal finde ny leder

Kultur

Kunst på tværs: Lokale kunstnere udstiller hele fem steder på én gang

Ringkøbing

Hanne Kobborg åbner optik-butik på Havnepladsen

Ringkøbing

En kort pause fra valgkampen: S fandt arbejdersangbogen frem