Annonce
Debat

Folketingets formand: Den demokratiske samtale er truet

Illustration: Gert Ejton

Det er demokratiets festdag i dag. Grundloven fylder 172 år. Den har givet os en af de største gaver, et civiliseret samfund kan give sine borgere. Retten til frit at udtrykke holdninger og tanker på skrift og i tale. Gennem samtalen bliver vi klogere og taler os til rette med hinanden om, hvordan vi ønsker at indrette samfundet.

Men der er en slange i paradiset. Tonen på de sociale medier. En undersøgelse viste for nylig, at 68 procent af danskerne afholder sig fra at tage ordet på de sociale medier, fordi tonen er så hård. Det er et demokratisk problem.

Især politikere står for skud. Selv om de er hærdede, skal de ikke have en digital skraldespand i hovedet, fordi de har en mening. De passer det arbejde, som vælgerne har sat dem til. Det skal man have respekt for. Også selv om man er uenig med dem.

Annonce

Det er blevet mere almindeligt, at politikere går ned med stress. Flere stressramte peger på, at kravet om hele tiden at være på og håndtere grovheder kan få bægeret til at flyde over. Den hårde tone har også den konsekvens, at kandidater til politiske poster tænker sig om en ekstra gang, før de stiller op. Det repræsentative demokrati sander til, hvis ikke nye melder sig på banen, når andre trækker sig tilbage.

Da jeg gik ind i politik, var Ivar Hansen fra Venstre og jeg opstillet i samme kreds. Vi kunne samle 200-300 personer i et forsamlingshus. Bølgerne kunne gå højt, men ordstyreren holdt orden på tropperne. Foreningsdanmark var garanten for en ordentlig tone.

Som mennesker er vi sociale væsener, og vi bliver formet af de fællesskaber, som vi er en del af. Vi tilpasser os de adfærdsnormer, der gælder i gruppen. Det kan være i et politisk parti eller i et lokalsamfund.

Henrik Dam Kristensen. Pressefoto

Det er min erfaring, at det virker disciplinerende at være fysisk sammen i en gruppe, når man debatterer. Man ser sine samtalepartnere i øjnene. Man holder igen med de personlige udfald. Man ved, at man dagen efter kan løbe ind i en mødedeltager nede hos bageren.

På de sociale medier optræder man løsrevet fra de bånd og værdier, der binder os sammen som samfund. Herunder respekt for andres meninger. Ansvaret for det demokratiske fællesskab har tendens til at træde i baggrunden.

Der findes desværre ingen facitliste eller quickfix, der kan løse problemet med digitalt had. Men det er en god begyndelse, at vi sætter ord på problemet.

Mit bud på en løsning er bedre digital dannelse. Og som med anden dannelse er den et resultat af en proces, hvor man sammen med andre tilegner sig viden, færdigheder og holdninger.

Folkeskolen er den stærkeste dannelsesinstitution, vi har. Her lærer børn og unge at blive kommende samfundsborgere. Lærerne gør i forvejen et stort arbejde for at udvikle demokratiske vaner hos eleverne ved at oplyse om valg og andre demokratiske handlinger. Min opfordring er, at lærerne i højere grad prioriterer at lære børn og unge, hvordan de skal begå sig, når de debatterer på nettet.


Mit bud på en løsning er bedre digital dannelse. Og som med anden dannelse er den et resultat af en proces, hvor man sammen med andre tilegner sig viden, færdigheder og holdninger.


Hvad med gruppen af ”voksne” debattører, der for længst er over skolealderen? Her er civilsamfundet en væsentlig aktør. Vi deler et ansvar for tonen i den offentlige samtale.

Når vi optændt af et emne sætter os til tastaturet, er det en god ide først at tage en dyb indånding, så de fornuftige hjerneceller får ilt. Hadefulde kommentarer har en tendens til at avle flere af samme slags. Omvendt dæmper det tonen, hvis debattører lægger afstand til andres grove kommentarer.

Jeg ønsker ikke at tale de sociale medier ned. Tværtimod. Brugt på den rigtige måde er de en gevinst for demokratiet. Mange får en nem og hurtig adgang til information, netværk og processer. På den måde kan sociale medier være med til at udvikle og forandre samfundet.

Ikke mindst af den grund skal vi blive bedre til at tale sammen i stedet for at råbe ad hinanden. Uenighed rummer en energi, der kan bruges konstruktivt. Men det kræver en respektfuld tone på de sociale medier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Vestjylland

Sygeplejersker strejker fra på lørdag: Her er de midtjyske afdelinger, der bliver ramt

Annonce