Annonce
Ringkøbing

Folkeskibet trækker stikket og dropper Bornholm

Der bliver en ledig plads på havnen til Folkemødet på Bornholm næste år, hvor Folkeskibet ikke længere vil optage en kajplads. Den 19. november nedlægger foreningen sig selv. Arkivfoto

Foreningen Folkeskibet nedlægger sig selv og deltager derfor ikke i næste års Folkemøde på Bornholm. Nye vilkår gør det svært at få økonomien til at hænge sammen. Mødet er blevet mere kommercielt og mindre folkeligt, lyder kritikken.

Annonce

Ringkøbing-Skjern: Det er slut med at gøre opmærksom på Ringkøbing-Skjern fra dækket af Folkeskibet i forbindelse med Folkemødet på Bornholm.

Foreningen bag skibet nedlægger nu sig selv og trækker samtidig stikket til den meget omtalte begivenhed på klippeøen.

- Vi er rigtig kede af det og ærgerlige over det. Men vi står overfor nogle nye vilkår på Bornholm, som gør det rigtig svært for os at få økonomien til at hænge sammen. Det bliver for usikkert, og derfor har vi valgt at lukke ned, siger foreningens formand Julie Vesterby.

Annonce

Ingen lokal fadøl

De nye vilkår på Folkemødet handler blandt andet om, at Folkeskibet ikke længere må have udskænkning om bord, ligesom der ikke må sælges fødevarer fra skibet, fordi der er lavet store kommercielle aftaler om mad og drikke. Derfor var der udsigt til at lukke cocktailbaren med Stauning Whisky, fadølshanerne med Mylius-Erichsenbryg og gourmethotdogs lavet af lokale råvarer, som tidligere har været en fast del.

- Jeg kan ikke på stående fod sige, hvor stor en del, det har været af vores økonomi. Men det har både været en vigtig del af oplevelsen ved at besøge Folkeskibet, at man kunne dufte og smage på Vestjylland, og det har være med til, at vi kunne få enderne til at hænge sammen, fortæller Julie Vesterby.

Så mødet er blevet mere kommercielt og mindre folkeligt?

- Ja, det mener jeg.

Samtidig er der til det kommende Folkemøde krav om, at lydfolk skal hyres af Folkemødet, og endelig er det ikke lykkedes at få flyttet Folkeskibet til en mere attraktiv placering på havnen i Allinge.

- I år lå vi midt i et tema om infrastruktur. Det er bestemt ikke optimalt for den historie, vi fortæller. Da jeg i september havde møde med direktøren for Folkemødet, fik jeg at vide, at en anden mulig placering af Folkeskibet var solgt til en sponsor - hvor folkeligt er det, spørger hun.

Annonce

Nødvendige sponsorater

Folkeskibet var på forhånd sikret et stort fast tilskud fra Ringkøbing-Skjern Kommune, som havde sat penge af til Folkeskibet de kommende to år frem. Nedlæggelsen af Folkeskibet betyder, at kommunen nu skal til at sadle sin deltagelse om.

Kommunikationsansvarlig for Folkemødet, Pelle Nybirk, understreger at det er afgørende for Folkemødet at have både sponsorer og partnere for at arrangementet kan løbe rundt. Derfor er der lavet aftaler om udskænkning.

- Jeg tror godt, vi kunne have fundet ud af noget med Folkeskibets cocktailbar, som vi også gjorde i år, men i forhold til alkoholudskænkning, så har vi en partneraftale, som vi skal overholde, siger han.

I forhold til kritikken af placeringen af Folkeskibet er det rigtigt, at der ikke er frit valg af pladserne langs havnekajen i Allinge. Her får store bidragydere eller sponsorer førstevalg, når pladserne skal fordeles.

- Hvis det fremover skal være muligt at have et gratis Folkemøde, hvor deltagerne ikke skal betale entré, jamen så er det nødvendigt for os at få nogle penge i kassen - ellers var der ikke noget folkemøde, siger Pelle Nybirk, der fortæller, at næste års deltagere de kommende uger søger om pladserne både til lands og til vands.

Selv om Folkeskibet ikke er med på listen, så forventer han, at der igen til næste år bliver fyldt op.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce