Annonce
Udland

FN suspenderer delvist nødhjælp til Yemens hovedstad

Essa Ahmed/Ritzau Scanpix
FN-agentur frygter, at manglende aftaler med lokale magthavere gør, at nødhjælp ikke ender hos befolkningen.

FN's fødevareprogram, World Food Programme (WFP), har valgt delvist at suspendere leverancer af nødhjælp til den yemenitiske hovedstad, Sanaa.

Ifølge FN-agenturet sker det på grund af manglende aftaler med houthi-oprørerne, der kontrollerer byen.

Der har blandt andet været problemer med at undgå, at nødhjælpen bliver "omdirigeret" til andre end den nødlidende civilbefolkning.

Det skriver WFP i en udtalelse sent torsdag aften ifølge nyhedsbureauet Reuters

FN står bag udleveringen af nødhjælp til mere end ti millioner mennesker om måneden i Yemen, der i fire år har været ramt af borgerkrig og voldsomme luftbombardementer fra nabolandet Saudi-Arabien.

WFP's beslutning om at suspendere nødhjælp til hovedstaden kommer til at ramme cirka 850.000 mennesker, skriver agenturet.

Dog vil man stadig opretholde leverancer af mad og medicin til underernærede børn samt gravide og ammende kvinder.

- Vores arbejdes integritet trues, og vores ansvar over for dem, vi hjælper, er blevet undergravet, skriver WFP.

Suspenderingen kommer blandt andet efter uenighed med houthi-oprørerne, der vandt kontrol med byen fra den saudiskstøttede regering i Yemen i 2014, over såkaldt biometrisk data.

FN bruger biometrisk data som fingeraftryk og ansigts- og irisgenkendelse for at sikre en ligelig fordeling af nødhjælp.

Allerede i december kunne WFP dog konstatere, at doneret nødhjælp i houthi-kontrollerede områder blev sendt videre til oprørerne.

Oprørerne har nægtet at lade FN-agenturet kontrollere biometrisk data, da de mener, det strider mod yemenitisk lovgivning.

Det biometriske system bliver dog anerkendt og benyttet i områder kontrolleret af regeringsstyrker.

Borgerkrigen i Yemen bliver af FN beskrevet som en af verdens værste humanitære kriser.

3,3 millioner mennesker er internt fordrevne, og mere end 24 millioner - cirka to tredjedele af befolkningen - er afhængig af nødhjælp.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce