Annonce
Vestjylland

Slut med at uddanne sig til fiskehandler i Thyborøn: Flytter til Mors

Eleverne kommer blandt andet tættere på skaldyrscenteret i Mors, hvilket EUC opfatter som en fordel. Pressefoto
Fremover skal eleverne gå på Nordic Food College på Mors, hvor der er indrettet nye lokaler
Annonce

Thyborøn: Det er slut med at uddanne sig til fiskehandler på Fiskeriskolen i Thyborøn.

EUC Nordvest, der driver fiskeriskolen, har valgt at flytte uddannelsen til Mors, hvor man har nyetableret Nordic Food College, der blandt andet rummer en nyindrettet skærestue med 10 graders klimazone til rådighed, men også med adgang til friske råvarer og brancherelaterede virksomheder i området.

Formanden for fiskeriforeningen i Thyborøn, Kurt Madsen, erkender, det har været svært at skaffe tilstrækkeligt store hold til fiskerhandleruddannelsen i Thyborøn.

- Alternativet ville nok være at lukke uddannelsen, så vi ser det her som det bedste af to onder, siger Kurt Madsen.

De får et spændende og alsidigt uddannelsesforløb.

Peter Schyum Jensen, uddannelseschef hos Nordic Food Colleges Culinary-afdeling på Mors

Annonce

Godt flyt

Også uddannelseschef Peter Schyum Jensen hos Nordic Food Colleges Culinary-afdeling, der huser EUC Nordvest fødevareuddannelser, finder flytningen fornuftig, men understreger, at Thyborøn bestemt ikke er opgivet.

- Men der er mange facetter ved uddannelsen. Ét er landing, auktion, distribution og kvalitetsvurdering af den friskfangede fisk, og den del vil stadig foregå i Thyborøn. Noget andet er detaildelen, der handler om forarbejdning, forædling, tilberedning, udvikling af retter, salg og service. Det er en stor del af Nordic Food College på Mors, hvor vi i har fem andre fødevareuddannelser, siger Peter Schyum Jensen.

De øvrige uddannelser er gastronom, tjener, bager- og konditor, slagter samt ernæringsassistenter.

- Derfor giver det god mening på mange plan at flytte uddannelsen til Nordic Food College. Her bliver fiskehandlereleverne en del af treenigheden ”fjord-jord-bord” og kommer til at befinde sig i hjertet af skaldyrshovedstaden. De får direkte adgang til mange fagrelevante ting, idet vi har kort afstand til blandt andet fjordfiskeri, skaldyrs- og muslingeindustrien og Dansk Skaldyrscenter. Alt hvad der kan skabes af synergi og samarbejde i et læringsmæssigt perspektiv er godt, og dét har vi alle forudsætninger for at skabe her, siger Peter Schyum Jensen.

Annonce

Flersidigt

Under deres uddannelse skal fiskehandler-eleverne lære om hele værdikæden fra landing og håndtering af fisk på fiskekutterne til filetering og forarbejdning, præsentation, salg og service i fiskebutikken. Og så skal de naturligvis lære at tilberede en masse lækre retter med fisk og skaldyr. Hele uddannelsen varer to år og otte måneder og foregår dels i praktik - dels på skolebænken.

- De får et spændende og alsidigt uddannelsesforløb, hvor de ud over de obligatoriske læringsmål kommer på fjorden med en muslingekutter for at fiske muslinger og østers, kommer på besøg på Sashimi Royal i Hanstholm, der opdrætter fisk til sushi, deltager i workshops med fokus på tang og fornyelse af klassisk fiskesmørrebrød og meget mere. De bliver ligeledes en del af Østers Finalen, hvor NOMA’s tidligere souschef, Torsten Vildgaard, afvikler Masterclass på Nordic Food College, og hvor der vil være masser af aktiviteter på havnen i Nykøbing. Vores fiskehandler-elever vil også deltage med produkter og specialiteter til bedømmelse, så der vil være rig mulighed for at opleve deres kunnen på helt tæt hold, siger Peter Schyum Jensen.

Fiskerhandleruddannelsen blev oprindeligt startet i Thyborøn ud fra en ide om, at fiske-relaterede uddannelser kunne samles på Fiskeriskolen, men Peter Schyum Jensen vurderer, at den nye konstruktion kan gøre uddannelsen mere attraktiv.

- Det mener jeg bestemt. Det skulle gerne være med til at inspirere fagene på tværs. De fem øvrige fødevareuddannelser har godt at vide mere om fisk, lige som fiskehandlere har godt af at lære, hvordan man tilbereder fisk til såvel michelinrestauranter som til de almindelige køkkener, siger Peter Schyum Jensen.

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Corona-mistanke: Faster/Hanning har fået en spiller testet for corona, og da svaret ikke var kommet, blev deres kamp i serie 3 udsat

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Annonce